Türkiye'den Vaatlerin Yerine Getirilmesi Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den Vaatlerin Yerine Getirilmesi Çağrısı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Suriyeli sığınmacıların farklı ülkelere yerleştirilmesi için verilen vaatlerin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

31.03.2016 12:17  Güncelleme: 13:13

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun konuşması FATİH EREL - Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Suriyeli sığınmacıların farklı ülkelere yerleştirilmesi için verilen vaatlerin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriyeli sığınmacıların ülkelere kabulünde küresel sorumluluğun paylaşımı hakkında dün düzenlenen yüksek düzeyli konferans sonrasında Koru, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Koru, "BM'deki toplantıda diğer ülkelerin Suriyeli göçmenleri kendi ülkelerine almasıyla ilgili vaatlerini dinledik. Aslında çok büyük rakamlar var ama maalesef bu vaatler zaman içerisinde unutuluyor ve yerine getirilmiyor" dedi.

BM'ye Suriyeli sığınmacıların farklı ülkelere yerleştirilmesi konusunda verilen vaatlerin yerine getirilmesi çağrısında bulunan Koru, "Bizim arzumuz, Suriye'ye komşu ülkelerde yaşayan Suriyelilerin dünyanın diğer ülkelerine düzenli olarak gitmelerinin sağlanmasıdır. Bu konuda çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

BM tarafından düzenlenen Suriyeli sığınmacıların Avrupa'daki ve dünya ülkelerine yerleştirilmesi hakkındaki toplantıyla ilgili Koru, " Türkiye'de 2,7 milyon Suriyeli göçmen bulunuyor. Bu göçmenlerin bütün dünya tarafından da kabul edilen birçok sorunu var. Bunların en önemlilerinin başında da dünyanın değişik ülkelerine gitmek isteyen Suriyelilerin bu taleplerinin karşılanması geliyor" şeklinde konuştu.

AB ülkeleriyle yapılan anlaşma çerçevesinde Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin bir bölümünün Avrupa'ya gitmesinin söz konusu olduğunu ve Ege'den geçişlerin durdurulması için de bir anlaşma imzalandığını hatırlatan Koru, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık yasal yollar dışında Yunan adalarına geçen göçmenlerin durdurulması, bunun yerine de eş zamanlı olarak Türkiye'den Suriyelilerin Avrupa ülkelerine gönderilmesi söz konusuydu. Bu konuda ülkemiz tarafından alınan tedbirler sayesinde geçtiğimiz aylar içerisinde Ege'den geçenlerin sayısında büyük bir düşüş yaşandı.

Türkiye'den Yunanistan'a Ege Denizi'nden geçtiğimiz aylarda günlük 4-5 bin geçiş olurken son iki ay içerisinde bu rakamlar çok daha düştü. İki ay önce günlük 2 bin 100'dü, geçtiğimiz ay günde bin 900 kişi geçmeye başladı. Bu ay içerisinde günlük Ege Denizi'ni geçerek Yunanistan'a ulaşanların sayısı 900'e düştü. Bu aslında Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmanın çok yerinde olduğunu gösteriyor. Bizim amacımız Ege'den kanunsuz geçişleri tamamen durdurmak, Ege'deki ölümlere tamamen son vermek ve göçün düzenli biçimde yapılmasını sağlamak. AB ile anlaşmamızın özetinde de bu var."

Türkiye'ye iade edilecek yasa dışı göçmenler karşılığında aynı sayıda göçmenin normal yollarla ülkelere gönderileceğini ve yerleştirileceğini belirten Koru, "İnsan kaçakçılığına tamamen son vermiş olacağız" dedi.

Türkiye\'den Vaatlerin Yerine Getirilmesi Çağrısı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'den Vaatlerin Yerine Getirilmesi Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement