Türkiye'nin Yeşil Altınına Talep Artıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Yeşil Altınına Talep Artıyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Gürsoy, "Bu sezon fındığın yüzde 90'ı çok rahatlıkla satılmış olacak." dedi.

11.06.2013 11:59  Güncelleme: 12:07

- Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Gürsoy:

"Türk fındığı 10 yıl önce 80 ülkeye ihraç edilirken bugün 104 ülkeye fındık satıyoruz"

"Bu sezon fındığın yüzde 90'ı çok rahatlıkla satılmış olacak"

Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milyonlarca kişinin geçim kaynağı olan, "yeşil altın" olarak nitelendirilen fındığı talep eden ülke sayısında her yıl artış yaşandığını söyledi.

Avrupalı sanayicinin Türk fındığına ilgisinin arttığını belirten Gürsoy, "Fındığın kullanım sahasına bakıldığı zaman bu ürün büyük oranda sanayi kesiminde kullanılıyor. Bilindiği üzere geçmiş dönemde fındık rekoltesinin düşük olması, fiyatların da yüksek olmasından dolayı ihracatımız düşmüştü ancak son dönemlerde bu geride kalarak ihracatımız hızla arttı. Türk fındığını isteyen ülke sayısı da çoğaldı" diye konuştu.

Bu artışın nedeninin, 2009 yılında hükümetin fındıkta alan bazlı destekleme modeline geçmesi olduğunu dile getiren Gürsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu model önce Avrupalılar ve kullanıcılar tarafından pek algılanamadı. Onun için sanayiciler fındığa çok fazla yatırım yapmadı ancak daha sonra hükümet destekleme süresini uzatınca ve fındıkta belli bir istikar yakalanınca Avrupalı sanayici de Türk fındığına ilgi göstermeye başladı. Bu durum da ihracata ve ülke sayılarına yansıdı. Türk fındığı 10 yıl önce 80 ülkeye ihraç edilirken bugün 104 ülkeye fındık satıyoruz. Bu da şunu gösteriyor ki 'yeşil altın' fındık, artık dünyanın pek çok noktasında talep edilir hale geldi."

Yapılacak çalışmalarla ülke sayısının kısa sürede 120'lere çıkarılacağını anlatan Gürsoy, "Bunda ülkemizin ekonomik istikrarının da ciddi payı var" dedi.

Ülke sayılarının artmasıyla ihraç edilen iç ve kabuklu fındık miktarlarında artışın yaşandığını vurgulayan Gürsoy, bu sezon ihracatta rekor beklediklerini ifade etti.

"Daha uzak ülkelere de ihracat yapılacak"

Fındığın daha uzak ülkelere de ihraç edilebilmesi için girişimlerin sürdüğünü kaydeden Gürsoy, şöyle devam etti:

"Fındık çok değerli bir ürün. Bunu ürüne gösterilen yoğun ilgiden anlayabiliyoruz. Fındık artık kendisini birçok karışım maddesinde kullanarak ispatlamıştır. Artık önümüzdeki yıllarda da daha uzak ülkelere fındık ihracatı yapılacak gibi gözüküyor. Ülkemizin bir Afrika açılımı var. Hükümetimiz de Afrika'nın değişik noktalarına birebir ziyaretler yapıyor. Buralarda gümrük fiyatlarının düşürülmesi ve ulaşım imkanlarının kolaylaştırılması, Türk fındığının Afrika'nın değişik ülkelerine gitmesine de neden olacak. İnşallah önümüzdeki günlerde 104 olan ülke sayısı 120'lere kadar çıkacak."

"Fındık genellikle kuzey yarımkürede tüketiliyor"

Fındığın genellikle kuzey yarımkürede tüketildiğini aktaran Gürsoy, şu ifadelere yer verdi:

"Bunun başlıca sebebi buralardaki sanayicinin dondurma ve çikolata üretmesidir. Ayrıca pasta sanayilerinin de buralarda hayli fazla olmasıdır. Dolayısıyla yüksek refah seviyesi olan ve aynı zamanda iklim koşullarının da fındık için uygun olması buralardaki tüketimi artıyor. Sıcak ülkelerde fındık tüketimi son derece az. Bugün sevinilecek bir nokta ise artık Ekvator kuşağından da fındık talebi almamızdır. Mesela Malezya, Endenozya gibi ülkeler, Güney Asya ülkeleri, Tayvan ve Hindistan gibi ülkeler az da olsa fındık satın almaya başladı. Bu gelişmeler de bizi son derece memnun etmektedir."

-"Fındığın yüzde 90'ı satılmış olacak"-

Gürsoy, 1 Eylül 2012'de başlayan fındık ihracat sezonunun sürdüğünü anımsatarak, "Sezon başladıktan bu yana çeşitli ülkelere yaklaşık 256 bin ton iç fındık ihraç edildi. Geçen yıla göre bunu oranladığımızda artan miktar şimdlik 71 bin ton. Rakamlar bize geçmiş yıllara göre ihracat talebinin çok yoğun olduğunu gösteriyor. Sadece dış ülkeden gelen talep değil içten gelen ilgi de yoğun bir şekilde devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Bu durumun iki nedeni bulunduğunu dile getiren Gürsoy, şunları kaydetti:

"Birincisi, fiyatların geçmiş yıllara oranla daha makul olması, diğeri ise rakiplerimizden İtalya, Azerbaycan gibi ülkelerde rekoltenin az ve kalitelerinin de bozuk olması. Fındık talebi tamamen Türkiye'ye yönelmiş durumda. Türk fındığının kalitesinin yüksek olmasından ülkeler bize yoğun bir talep gösterdi. Dolayısıyla bu sezon fındığın yüzde 90'ı çok rahatlıkla satılmış olacak. Gelecek sezona çok az bir devir gözükmekte. Bunun Türkiye'ye ihracat girdisi de yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında."

Gürsoy, yeni neslin sabah kahvaltısı başta olmak üzere diğer öğünlerde de fındık mamullerini tüketmesinin sektöre son derece fayda sağladığını, hem iç tüketimin hem de dış tüketimin arttığını sözlerine ekledi. - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Yeşil Altınına Talep Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement