Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, "Bugün öyle bir bölgede yaşıyoruz ki, zayıf olma seçeneği bulunmamakta. Bölge içerisindeki istikrarsızlık aslında Türkiye'yi bütün sorunların tam orta noktasına bırakmakta" dedi.
Öztürk, Harp Akademileri Komutanlığı içerisindeki Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, burada 56 ülkeden katılımcıların deneyimlerini paylaşma fırsatı bulacağını söyledi.
Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde hava gücünün çok hızlı gelişme yaşadığına dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:
"Bunun tabii ki çok yönlü olduğunu unutmamamız gerekir. Bu platform içerisinde Birinci ve İkinci Dünya Savaşı önemli bir şekilde hava gücünün stratejik kapasitesini ortaya koymuştur. Hava kuvvetlerini de bağımsız bir birim haline getiren aslında bu deneyimler olmuştur. Elektronik anlamdaki gelişmeler insansız uzay araçları ve uzay teknolojisindeki gelişmeler de bize yön göstermiştir."
Daha sonra Türk havacılığındaki önemli olayların altını çizen Öztürk, tarih içerisinde yaşanan önemli havacılık gelişmeleri hakkında bilgi verdi.
Öztürk, cumhuriyetin kurulmasından sonra havacılık sektörünün çok hızlı geliştiğini ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti o dönemde çok genç ve deneyimsiz olmasına rağmen, Ortadoğu ve Avrupa'daki işbirliği sayesinde önemli başarılar elde etmiştir" dedi.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan yardımlarla Türkiye'nin belli bir döneme girdiğine vurgu yapan Öztürk, "Bugün öyle bir bölgede yaşıyoruz ki zayıf olma seçeneği bulunmamakta. Bölge içerisindeki istikrarsızlık aslında Türkiye'yi bütün sorunların tam orta noktasına bırakmakta. Etrafımızda pek çok çatışma taze bir şekilde sürmekte" diye konuştu.
- F-16'ların Türkiye'ye gelmesi
Öztürk, F-16'ların Türkiye'ye gelmesiyle birlikte Türk Hava Kuvvetleri'nde bir çığır açıldığını ifade etti.
Bu dönemde NATO ile entegrasyon ve doktrinlerde önemli ilerlemeler kaydedildiğine işaret eden Öztürk, dünya barışına katkıda bulunan Türkiye'nin çabalarını uluslar ararası anlamda da gösterdiğini belirterek, "İlk örneği Bosna'da olmuştur. 18 tane F-16 uçağı 1993 yılında Bosna'ya destek vermek üzere hareket etmiştir. NATO'nun destek kuvvetleriyle birlikte Türkiye barış masasında da yer almış ve sonrasında Bosna'da barış tesis edilmiştir" diye konuştu.
Geleneksel olandan olmayana doğru kayan bir dönemde olunduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:
"Son yıllarda saklanmakta olan bir düşmana karşı, bazen de sivillere saldırılarda bulunmuş düşmana karşı savunma yapmaya çalıştık. Bu savunmaya temelde Türk Hava Kuvvetleri hem havadan hem yerden destek vermekte. Son 23 yıldü binden fazla hava yer görevi gerçekleştirilmiştir. Burada sınır ötesi de bazı çatışmalar olması gerekmiştir. Özellikle gece görüşlü bomba sistemleri ve hedef sistemleri uygulanmıştır. Terörle mücadele seferberliği içerisinde 6 binden fazla saldırı da gerçekleştirilmiştir."
"İnsan faktörü ekipman kadar önemlidir"
Konuşmasını insan faktörünün önemine vurgu yaparak sürdüren Öztürk, "İnsan faktörü ekipman kadar önemlidir. Zafer tabii ki elde edilecektir ama bunun elde edilmesi için insan faktörü çok önemlidir" diye konuştu.
İnsan faktörünün öneminin en iyi Çanakkale Zaferi'nde görüldüğünü anlatan Öztürk, hava gücünün kara ve deniz kuvvetlerinin de birlikte kullanılmasıyla hedefine ulaşacağını söyledi.
Öztürk, altyapının önemine de dikkati çekerek, istihbaratın da taktik başarıda önemli payının olduğunu dile getirdi.
Hava gücünün bu yüzyıldaki önemine işaret eden Öztürk, şunları kaydetti:
"Kara olsun deniz olsun, diğer kuvvetlerin yanı sıra geçtiğimiz birkaç 10 yıl içerisinde hava kuvvetleri de tek başına önem kazanmıştır. Hava kuvvetleri bu noktadaki kabiliyetini geliştirmekte ve yetkinliğini artırmaktadır. Hem gece hem de gündüz olmak üzere, çeşitli hava koşullarındaki muharebe kapasitesi hava kuvvetlerini bu hassas angajman içerisinde öne çıkarmaktadır. 1951 yılında da söylendiği gibi, eğer bir savaşı kazanmak istiyorsanız, hava savaşı mutlaka kazanılmalıdır. Hava kuvvetleri özellikle bu geri döndürülemez gelişimini önümüzdeki yüzyıl içerisinde de sürdürecektir." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.