Cannes Film Festivalinde ödül alan yönetmenliğini Burak Arlıel ve yapımcılığını Güneş Çelikcan'ın üstlendiği 2011'de tamamlanan 'Türk Pasaportu' adlı belgesel filmi UNESCO'da gösterildi.
Paris Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Genel Merkezinde Türkiye Daimi Temsilciliği tarafından Auschwitz toplama kampının müttefik kuvvetlerce kurtarılışının 70'nci yıldönümü olarak idrak edilecek olan 27 Ocak Birleşmiş Milletler Holokost Kurbanlarını Anma Günü etkinlikleri çerçevesinde 'Türk Pasaportu' belgesel filmi gösterildi.
İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi işgali altındaki Avrupa ülkelerinde toplama kamplarına gönderilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan binlerce Yahudi'nin Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan ve bazı diğer Balkan ülkelerindeki Türk diplomatları tarafından düzenlenen pasaport ve belgelerle güvenli liman Türkiye'ye ulaştırılmalarını anlatan Türk Pasaportu belgesel filmi UNESCO çatısı altında ilk kez UNESCO Türkiye Daimi temsilciliği katkıları ile gösterildi.
Paris'te bulunan UNESCO Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, UNESCO Eğitim Sekreter yardımcısı Quian Tang, Aladin Proje direktörü Anne Marie Revcolevshi Film gösterimi öncesinde filmin ve günün anlam ve önemini belirten birer konuşmalar yaptılar. UNESCO Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı şunları söyledi:
"Bugünkü bölgesel konjoktürel yaşanan sorunlardan bağımsız olarak dünyada antisemitizm ve ırkçılığın her türlüsüyle din mezhep ayrımcılığıyla insanları toplulukları yok etmeye yönelen tüm faaliyetler tüm ideolojilere karşı tüm insanlık dayanışma içinde hareket etmek zorundadır. Türkiye tabiatıyla Birleşmiş Milletler üyesi olarak barışı dış politikasını ana şiarı edinmiş bir ülke olarak önde gidenlerdendir. Bildiğiniz gibi yarın ülkemizde düzenlenecek törenler TBMM başkanımızın himaye ve sahipliğinde düzenleniyor. Onun dışında Mevlüt Çavuşoğlu Auschwitz'deki törene katılacak. Diğer taraftan çok enteresan bir olay. Türkiye'nin 2. Dünya Savaşında tarafsız olduğu dönemdeki faaliyetleri anma yada İspanya'da İtalya'da Macaristan'da Nazizm'in işgali altında yada Nazizm'in yörüngesinde hükümetlerin iş başında oldukları dönemlere baskı gören toplama kamplarına gönderilen öldürülen Yahudilerin önemli bir bölümü Türk kökenli olanları yada Türkiye ile bir şekilde bağlantılı olanları Nazizm'den kurtularak Türk pasaportuyla Türk nüfus cüzdanlarıyla, trenlerle ülkemize getirildiklerini biliyoruz. 2011de 'Türk Pasaportu' belgesel çekildi. Cannes'da gösterildi ama Birleşmiş Milletler çatısı altında hiç gösterilmemişti. Biz bugün BM çatısı altında göstereceğiz. Fransa'daki Musevi cemaatlerinin de temsilcileri var. Elbette 12. yüzyılda dünyamızın yeni sınamalarla karşı karşıya olduğu bir durumda, yeniden ırk din mezhep ayrılıklarının, medeniyetler kültürel çatışmaları kehanetlerinin dillendirildiği bir dönemde bu Türkiye'nin dünyaya mesajı açısından önemlidir." - Paris
Son Dakika › Güncel › Unesco'da 'Türk Pasaportu' Filmi Gösterildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?