Uşak'ta 'Türk Fındığı' Ağaçlarına Koruma Talebi - Son Dakika
Güncel

Uşak'ta 'Türk Fındığı' Ağaçlarına Koruma Talebi

Uşak\'ta \'Türk Fındığı\' Ağaçlarına Koruma Talebi

Uşak Üniversitesi'nde görevli iki öğretim üyesi, Sivaslı İlçesi Eldeniz Köyü sınırlarındaki Bulkaz Dağı'nın Suçıkan Vadisi'nde doğal olarak yetişen Türk fındığı ağaçlarının koruma altına alınmasını istedi.

30.12.2015 09:53

Uşak Üniversitesi'nde görevli iki öğretim üyesi, Sivaslı İlçesi Eldeniz Köyü sınırlarındaki Bulkaz Dağı'nın Suçıkan Vadisi'nde doğal olarak yetişen Türk fındığı ağaçlarının koruma altına alınmasını istedi.

Türk tipi fındık ağaçlarını Bulkaz Dağı'nda ilk keşfeden Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selahattin Polat ve Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uşak Tanıtım Gönüllüleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Öntuğ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na dernek olarak başvurarak Bulkaz Dağı'nda bulunan 200 Türk fındığı ağacının koruma altına alınmasını istedi.

Yrd. Doç. Dr. Selahattin Polat, fındığın kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetiştirildiğini hatırlatarak, "Dünyada 25'ten fazla fındık türü tanımlanıyor. Dünya üzerinde mevcut fındık türlerinden olan 'adi fındık' ve 'Türk fındığı' ülkemizde doğal olarak yetişiyor. Kuraklığa dayanma kabiliyeti yüksek bir bitkidir. Türk fındığı nem bakımından daha elverişli bir ortam sunan yerlerde yayılış gösterir. Genel olarak bu fındığın Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde yayılış gösterdiği dikkati çeker" dedi.

Türk fındığı ağaçlarının mobilyacılık sektöründe en kıymetli olan ağaç çeşitlerinden olduğuna dikkat çeken Polat, "Türk fındığının Bulkaz Dağı'ndaki varlığı ilk defa tarafımızdan tespit edildi. Vadide 200'den fazla fındık ağacı bulunuyor. Oldukça yaşlı olan fındık ağaçlarının meyvesi yöre halkı tarafından besin maddesi olarak kullanılmaktadır. İşin acı yanı ise ağaçların tahrip edilmesidir. Fındık ağaçları önemli bir genetik rezervimiz olup, zaman geçirmeden korumaya alınması gerekmektedir. Ağaçların yayılış gösterdiği alan da tabiat parkı sahası olarak ilan edilmelidir" diye konuştu.

AĞAÇLARA KAÇAK KESİM TEHDİDİ

Uşak'taki Türk fındığı ağaçlarının koruma altına alınması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığı'na resmi başvuruda bulunduklarını belirten Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Öntuğ ise şunları söyledi:

"Gövde yapısı 30 ile 150 santimetre arasında değişen anıtsal nitelikte ağaçlar bulunuyor. Oldukça yaşlı olan fındık ağaçları her geçen gün insanlar tarafından kesilmekte ve tahribata uğramaktadır. Yöre halkı da kaçak kesimler sonunda ağaçların yok olduğunu doğruluyor. Fındık ağaçları için en büyük tehdit unsurlarından birisi de civarda bulunan taş ocaklarıdır. Bir an önce bu genetik rezervlerimizin korunmaya alınması gerektiğinden resmi olarak başvuruda bulunduk. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığı'na resmi başvuru yaparak, fındık ağaçlarının korunmasını talep ettik." - Uşak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uşak'ta 'Türk Fındığı' Ağaçlarına Koruma Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement