Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Murat Aksu, az uyuyan insanlara yönelik yaptığı uyarıda, "İnsan doğduğunda uyku ihtiyacı da genle ortaya çıkar. Bu kapsamda eğer kişinin 8 saatlik uyku ihtiyacı varsa ve 4 saat uyuyorsa, bu sağlıklı karar verme yetisini etkiler" dedi. Prof.Dr. Aksu, kapitalist düzenin etkisiyle de son 50 yılda ortalama uyku süresinin 75 dakika kısaldığını belirtti.
Acıbadem Kayseri Hastanesi yönetimi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Kayseri'de faaliyet gösteren basın mensupları ile geleneksel kahvaltı da bir araya geldi. Hastane Başhekimi Dr. Ömer Akbeyaz, tüm gazetecilerin gününü kutladı. Son günlerde ülkede yaşanan olaylarla birlikte tarafsız basına her zamankinden daha fazla ihtiyacın olduğunu dile getiren Akbeyaz, bu kapsamda basın çalışanlarına işlerinde başarılar diledi. Acıbadem Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve TUTD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, 'Uykunun yaşam üzerindeki etkileri' konusunda bilgi verdi.
Uykunun, yaşam içerisinde yaşamdan en uzak görülen dönem olarak nitelendirildiğini dile getiren Prof.Dr. Aksu, uyuyan kişinin yaşam süresince ölmüş bir kişiye benzetilebildiğine dikkat çekti. Ölüm ile uyku arasındaki farkın ölümde hiçbir organın fonksiyonun ve haliyle geri dönüşümün de olmadığını kaydeden Prof.Dr. Aksu, uyku da ise geri dönüşümün mevcut olduğuna dikkat çekti. Tarih boyunca dinlerde uykunun ölüme benzetildiğini vurgulayan Prof.Dr. Aksu, "İncil'de, en derin uyku ölümü temsil eder denir, uykuların en ağırı ölümdür denir. Tevrat'ta, yine uyku ve ölüm benzerdir. Uyku ölümün 60 parçasından biridir, şeklinde ifadeler yer alır. Bunun yanında tarih boyunca uykunun pasif bir yaşam dönemi, uyku sırasında organizmanın pasif durumda olduğu yani hiçbir iş yapmadığı düşünülmüş. Ancak uykunun önemli fonksiyonları var. Temel fonksiyonlar belleğin oluşturulması. Bellek, hafıza insanın insan olmasını sağlayan önemli özelliklerden bir tanesidir. Bu konu 3 aşamalı eylemdir. Bunlar bilgi ile karşılaşıldığında algılama gereklidir. Sonra saklama ve geri çağırma gereklidir. 3 aşamalı bellekte hafıza fonksiyonu oluşur" dedi.
"İYİ UYUYUN SINAVLARDA BAŞARILI OLUN"
Açıklamasında sınavlar konusunda öğrencilere bazı uyarılarda bulunan Prof.Dr. Aksu, öğrenmenin temel gerekliklerinden birinin uyku olduğunu söyledi. Aksu, "Ne kadar bilgi öğrenilirse öğrenilsin bilginin üzerine iyi bir uyku uyunmazsa kalıcı bellekte saklanması mümkün değil. Genç arkadaşlara diyoruz ki; iyi uyuyun sınavlarda başarılı olun. Uykulardan feragat ederek, sınavda başarılı olamazsınız. Bunun yanında bir şey de öğrenmeniz mümkün değildir. Herkese güzel uykular diliyorum" diye konuştu.
Basın mensuplarının siyasetçilerin sık sık az uyuduklarına yönelik açıklamalar yaptıklarına ve bu durumun karar verme konusunda etkili olup olmadığına yönelik sorusunu da yanıtlayan Prof.Dr. Aksu, şöyle devam etti:
"Bir insanın ideal uyku zamanı, doğduğu an genlerimizle belirlenmiştir. Kaç saat uyumalısınız? sorusunun yanıtı. Uyandığınız da kendinizi iyi hissettiğiniz yani aktivitelerinizi rahatça yapmanıza olanak sağlayan uyku saatidir. Bu herkes için değişir. Eğer uykusuz kalmamışsanız, ertesi gün aktivitenizi rahatça yapabilirsiniz. Bu kapsamda ortalama uyku süresi yüzde 95 oranında 7-8 saat aralığındadır. Tabi kısa uyku süreleri olanlar da bellek fonksiyonlarında değişiklik oluşmaz. Ancak 8 saatlik uykuya ihtiyacı olan bir kişi eğer 4 saat uyuyorsa bu bilimsel yani sağlıklı karar verme yetisini de etkiler."
ORTALAMA UYKU SÜRESİ 75 DAKİKA KISALDI
Son 50 yılda ortalama uyku süresinin 75 dakika kısaldığını da dile getiren Prof.Dr. Aksu, bu durumunda kapitalizm nedeniyle ortaya çıktığını dile getirdi. Prof.Dr. Aksu, "Son 50 yıl içerinde ortalama uyku süresinin bilimsel araştırmalarla birlikte 75 dakikada kısaldığı ifade ediliyor. Bu endüstriyelleşmeden yani kapitalist düzenden kaynaklanıyor. Çünkü sistem çok çalış sonra da tüket diyor. Tek mutluluk kaynağı tüketmek olarak gösteriliyor. Az uyuyun, çok çalışın ve alışveriş yapıp tüketin diyor sistem. Bu sağlıklı bir toplumun göstergesi değil" diye konuştu. - Kayseri
Son Dakika › Güncel › Uyku Problemi Sağlıklı Karar Vermeyi Etkiler' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?