Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, "Uyuşmazlık Mahkemesinin son üç yıldır gösterdiği yüksek performansla Türk hukuk camiasında saygın bir yer edindiği hususu, bize ulaşan çok değerli geri dönüşlerde dile getirilmektedir" dedi.
Uyuşmazlık Mahkemesinin 70. Kuruluş Yılı Uluslararası Sempozyumu, Anayasa Mahkemesi konferans salonunda düzenlendi.
Sempozyumun açış konuşmasını yapan Özgüldür, Uyuşmazlık Mahkemesinin 70. yılını bilimsel bir şölenle kutlamak istediklerini söyledi.
Mahkemenin 1945'te kurulduğunu anımsatan Özgüldür, kurumun 70 yıl boyunca mevzuatla öngörülen hukuki sistemi hakkında bilgi verdi.
Uyuşmazlık Mahkemesinin idari ve mali bağımsızlığını gerçekleştirmeye yönelik 2247 sayılı Kanun'da değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının TBMM Adalet Komisyonunca Haziran 2013'te kabul edildiğini ancak yasalaşma imkanı bulamadığını anlatan Özgüldür, "Genel seçim sonrası oluşacak yeni Meclis döneminde bu tasarının kanunlaşmasıyla Uyuşmazlık Mahkemesinin, anayasanın öngördüğü idari, mali ve yargısal bağımsızlığının tam manasıyla hayata geçirilmiş olacağı değerlendirilmektedir" diye konuştu.
Sempozyumun, mahkemenin 70 yıllık tarihinde düzenlenen ikinci uluslararası toplantı olduğunu belirten Özgüldür, bu sempozyumun da ilki gibi geniş çaplı uluslararası bilgi paylaşımına vesile olmasını ümit ettiğini söyledi.
Başkan Özgüldür, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uyuşmazlık Mahkemesinin son üç yıldır gösterdiği yüksek performansla Türk hukuk camiasında saygın bir yer edindiği hususu, bize ulaşan çok değerli geri dönüşlerde dile getirilmektedir. Gerçekten mahkememizce 1945-2012 tarihleri arasında toplam 15 bin 500 dosya karara bağlanmış ve bunun yıllık ortalaması yaklaşık 230 iken, 2012-2015 döneminde yaklaşık 4 bin 250 dosya karara bağlanmış ve bunun yıllık ortalaması bin 400'e ulaşmıştır. Bu da geçmiş uzun döneme nazaran yıllık bazda altı katı aşan bir iş yükünü göstermektedir. Büyük bir mutlulukla ifade etmek isterim ki zorunlu usul işlemleri hariç, Uyuşmazlık Mahkemesinde bekleyen herhangi bir dosya mevcut değildir. Raportör-hakimleri ve üyelerinin büyük gayretiyle dosyalar süratle karara bağlanmakta ve karar gerekçeleri bir iki gün içerisinde hazırlanarak imzaya açılmaktadır."
Mahkemenin Mart 2012 öncesinde internet sitesi olmadığını, kararlarının Resmi Gazete dışında yayımlanmadığını, herhangi bir yayın organı da olmadığını anlatan Özgüldür, artık son 30 yıllık kararlara internet üzerinden ulaşılabildiğini, akademik incelemeler ve kararlar içeren periyodik yayın organları çıkarıldığını bildirdi.
Sempozyumla, Uyuşmazlık Mahkemesinin ulusal ve uluslararası platformda ikinci kez mercek altına alınacağını ifade eden Özgüldür, sempozyumda yapılacak sunumlar hakkında bilgi verdi.
Dünyanın 16 ülkesinden hukukçuların sempozyuma katılacağını belirten Özgüldür, "Hukukun evrensel değerlerinin ortak payda olduğu ve dünyanın giderek küçüldüğü günümüzde, bu sempozyum vesilesiyle paylaşılacak her bilgi ve değerin insanlığın ideali olan adalete büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.
Sempozyuma, Adalet Bakanı Kenan İpek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Recai Akyel de katıldı.
Programda, Şef Abdullah Kurbani yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Türk dünyasından farklı yörelere ait eserlerden oluşan dinleti sundu.
Son Dakika › Güncel › Uyuşmazlık Mahkemesinin 70. Kuruluş Yılı Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?