GAÜN İnşaat Mühendisliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda, bağımlılık yapıcı maddelerin akli, fiziki ve psikolojik etkilerinin sonucu olarak kişi, aile ve toplum yapısına verdiği zararlar ve bağımlılıktan korunma yolları hakkında bilgi verildi.
Türkiye'de yakalanan her madde bağımlısıyla bir anket doldurulduğunu belirterek, ankette sorulan bir soruya dikkat çeken Uzkar, "Bağımlılara, uyuşturucu maddeyi kullanmadan önce maddenin zararlarını anlatan herhangi bir seminere eğitime katıldın mı? sorusu soruluyor ve bağımlıların büyük bir kısmı madde kullanmaya başlamadan önce maddenin zararlarını anlatan eğitime, konferansa katılmadığını belirtiyor. Demek ki maddenin zararlarının hepimizin iyi bilinmesi gerekiyor. İnsanlar madde kullandıktan sonra aklen, fiziken ve ruhen sorun yaşıyor" diyerek, madde kullanan insanların yüzde 95'inin daha önce sigara kullandığını vurguladı.
Madde bağımlılığının bir beyin hastalığı olduğu vurgusunu yapan Uzkar, "Bazı şeylerin bir defa denemesi olmaz. Ama insanlar bir defa diye maddeyi alıyor, bir defadan sonra devamı geliyor ve madde bağımlısı oluyor. Uyuşturucu maddelerin de bir defa denemesi olmaz. Madde bağımlılığı verem, kanser gibi kronik bir hastalık ve tedavi olunmazsa iyileşemez. Uyuşturucuyla insanlar insanlığını kaybediyor. Maddeyi almak veya almamak senin elinde ama maddeyi kullandıktan sonra bırakmak veya bırakmamak senin elinde olan bir şey değil" diyerek, meslek hayatında karşılaştığı madde bağımlısı olan insanların düştüğü durumları anlattı.
Konferansın sonunda GAÜN Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldırım tarafından Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Talep Azaltımı Uzmanı İsmail Uzkar'a hediye takdim edildi.
Son Dakika › Güncel › 'Uyuşturucu Maddelerin De Bir Defa Denemesi Olmaz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?