Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının "Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi" olarak yürüttüğü "Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, "basın sözcülüğü" sisteminin nasıl olması gerektiği Türkiye, Almanya ve Hollanda'dan hakim ve savcılar, akademisyenler ve gazeteciler tarafından tartışıldı.
Ankara Adliyesi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası, projenin yargıya olan güveni artırmayı ve kamunun doğru bilgilendirilmesini amaçladığını, şu ana kadar, proje çerçevesinde farkındalık oluşturulduğunu gözlemlediğini ifade etti.
Strateji Geliştirme Başkan Yardımcısı Tahir Hırslı ise 2013'te başlayan projenin yıl sonunda biteceğini bildirdi.
Proje çerçevesinde 225 yargı mensubuna eğitim verildiğini aktaran Hırslı, proje tamamlanınca da konuya ilişkin çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.
Hırslı, adliyelerde geçen yıllarda ilk kez uygulanmaya başlanan "basın sözcülüğü" sistemini kurumsallaştırmak istediklerini sözlerine ekledi.
Projenin Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Marine Thode ise toplantının kendisini bizzat "olumlu çıktı" olarak gördüğünü ifade etti.
Toplantılara Ankara Cumhuriyet başsavcıvekilleri İlhan Ayaz ve Hüseyin Şahin, Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcıları Mehmet Taştan ve Adem Can, Sulh Ceza hakimleri Bahadır Coşlu ve Orhan Yalmancı, Projenin Yerleşik Eşleştirme Danışmanlığını Yürüten Alman Savcı Marine Thode, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Adalet Bakanlığı idarecisi ve eski basın sözcüsü Ulrich Hermenski, Wuppertal'de yargı muhabirliği yapan Wolfram Lumpe, Hollandalı gazeteci-yazar Froukje Santing, Hollandalı Hakim Willem. F. Korthals Altes, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlileri Gökhan Bulut ve Hakan Yüksel ile Ankaralı adliye muhabirleri katıldı.
Alman ve Hollandalı katılımcıların basın sözcülüğü konusunda ülkelerindeki uygulamalar hakkında bilgi verdiği toplantıda, katılımcılar basın sözcülüğü kurumunun devamlılığı, soruşturmaların gizliliği, kişisel hakların korunması ve kamunun haber alma hakkı konularını tartıştı.
Toplantılarda, sistemin Türkiye'de nasıl olması gerektiğine ilişkin öneriler getirildi.
Basın sözcülüğünün kurumsallaştırılması amaçlanıyor
Proje, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca yürütülüyor.
Türkiye'de yargı ile medya arasında sağlıklı işleyen bir ilişki kurulması ve bu amaçla yargıdaki basın sözcülüğünün kurumsallaştırılmasını amaçlayan proje tamamlandığında, yargıdaki basın sözcülüğü kurumunun pilot illerde faal hale getirilmesi, ileride ülke geneline yaygınlaştırılmasının zemininin hazırlanması hedefleniyor.
Basın sözcülüğü kurumuyla yargı organlarınca yürütülen dava ve soruşturmalar hakkında, bilgi alma hakkı çerçevesinde, medyaya hızlı ve güvenilir bilgi akışının sağlanacağı belirtiliyor.
Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Adana'nın pilot bölge olarak seçildiği projenin sonraki toplantıları Diyarbakır ve Adana'da gerçekleştirilecek.
Son Dakika › Güncel › Yargı ve Medya İlişkilerinin Güçlendirilmesi Projesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?