TBMM Adalet Komisyonu toplantısı, yargı ile ilgili yasa tekliflerinin birleştirilmesi için başka güne ertelendi.
TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti milletvekillerinin verdiği "Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"ni görüşmek üzere toplandı.
Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, toplantının başında yaptığı konuşmada, milletlerin ve devletlerin kaderlerini ne sadece tarihin ne de sadece coğrafyanın kurduğunu belirterek, "Emperyal çıkarların ve kör bakışların birlikte inşa ettiği Ortadoğu kaosunun tiksindirici kokuları, hepimizi kuşatmış durumda. Kötü günlerin çocukları olamayız. Dünya barışının denge vatanı Anadolumuzun, Türkiyemizin değerini takdir edemeyecek cinnet halini oynamaya hakkımız yok. Bin yıllık beraberliğimizin inşa ettiği ortak akıldan bir grama sahip olmak; doğru duruş, doğru karar ve müşterek huzurumuz için yeterlidir. Hepimizi, herbirimizi öfkelerimiz değil, sorumluluk bilincimiz yönetmelidir. Kaybettiklerimize, güvenliğimiz için canlarını feda edenlere Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.
Toplantıda, AK Parti milletvekillerinin dün akşam verdiği yeni yasa teklifinin, daha önce verilen teklifle birleştirilip birleştirilmeyeceği tartışıldı.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tekliflerle ilgili olarak, "Makul şüphe deniyor. Sapla samanı birbirine karıştırıyorsunuz. Yanlış yönlendirme hakkına sahip değilsiniz. Adalet zaten yara almıştır. Herkes adaletten yara aldı; derini de aldı, paraleli de aldı, Hükümeti de aldı, muhaliflerin hepsi alıyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın 'hain' dediği muhalefet, makul şüpheye giriyor mu? Hain diyorsa Cumhurbaşkanı ve Başbakan, onun emrindeki kolluk öyle görür mü görmez mi, Demirtaş ve Kılıçdaroğlu'nun kapısına dayanır mı dayanmaz mı? Yeni Türkiye'ye gitmiyoruz. Almanya'yı örnek alıyoruz, Almanya'nın özgürlüklerini de örnek alalım. Orada gösterilerde sendikalara, sivil topluma, partilere kaç defa saldırı olmuş? Yanlış yapıyorsak geri adım atalım" diye konuştu.
Kaplan, kendisinin konuyla ilgili teklifinin gündeme alınmamasına tepki gösterdi. İyimaya'nın "konuyla ilgili tekliflere baktıracağını" söylemesine Kaplan, "Hangisi Tanzanya ile ilgiliydi, söyler misiniz. Hepsi konuyla ilgili. Civciv dansıyla ilgili teklif vermedim" demesi, gülüşmelere yol açtı.
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın kendisinin hakim ve savcıların özlük haklarıyla ilgili yasa teklifi verdiğini belirterek, gündemdeki tekliflerle birleştirilmemesini eleştirdi. Ayaydın, "Teklifim iktidar partisi milletvekillerinden gelmiş olsaydı Meclis Başkanlığı tarafından sevkedilmiş olurdu" dedi.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, iktidar milletvekilleri tarafından verilen tekliflerle eskiye dönüş yaşanacağını savunarak, iktidarın kafasının karışık olduğunu ileri sürdü. Dibek, "Altı ay önce somut delillere dayalı kuvvetli şüphe getirilirken, bugün niye ondan vazgeçiyorsunuz? Aynı şekilde mallara el koyma, dinlemelerdeki durumu niye geri getiriyorsunuz? Son olaylar var bunun içinde. Sanki polise yeni yetkiler getiriliyormuş gibi kamuoyuna yansıtılıyor. Cumhurbaşkanı sık sık 2023 vizyonundan bahsediyor ama siz burnunuzun ucunu göremiyorsunuz. Bırakın 2023'ü, altı ay sonrayı göremiyorsunuz. Halkımızla alay ediliyor gibi geliyor" diye konuştu.
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, dün akşam AK Parti milletvekilleri tarafından verilen yeni teklifin İçtüzük uyarınca ele alınamayacağını savundu.
Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, birleştirme imkanından mahrum olduğunu belirterek, "Parlamento hukukuna ömrümü verdim, ciddi inceleme yaptım. Komisyon gündemine hakimdir. Dün akşam verilen teklif konusunda mutabakat olursa inceleyip birleştirerek alt komisyona göndeririz. Ama mutabakat olmazsa, Komisyon kendi yolunu çizer. Dilerseniz toplantıyı erteleyip, süre ilkelerine uyar, o zaman çalışırız" dedi.
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, "Bir oldu bitti yapılmasına izin vermeyiz. Böyle bir şey olmaz. Bu komisyona saygısızlıktır. Arkadaşlar biraz saygılı olsun, burada bizler hiç yerine konuluyoruz" diyerek tekliflerin birleştirilmesine karşı çıktı.
CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, "yargı torbası" ile karşı karşıya olduklarını ifade ederek, "Düzenlemenin temel felsefesi hakim ve savcıların maaşında artıştı. Cumhurbaşkanı'nın açıklamasından sonra böyle bir teklif getirilmesi tuhaf" dedi.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, teklifleri birleştirmek zorunda olduklarını belirterek, diğerlerinin İçtüzüğe uygun şekilde gündeme alınması için toplantının ertelenerek başka gün yapılmasını önerdi.
İyimaya, grup temsilcilerinin görüşlerini ifade etmesinin ardından, "Tekliflerin birleştirilmesi için Komisyonu yeniden toplantıya çağıracağım. Bunun için uygun bir gün belirleyeceğim" diyerek toplantıyı erteledi.
- "İçişleri Bakanlığı yürütüyor"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, toplantı sonrasında gazetecilerin "güvenlik paketinin ne zaman Meclise'e geleceği" sorularına, İçişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışmayı yürüttüğünü belirterek, "Bir şey diyemem" karşılığını verdi. - TBMM
Son Dakika › Güncel › Yeni Yargı Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?