Yeniden - Sabiha Gökçen'e Ortak Olan Tav Rotasını Asya'ya Çevirdi - Son Dakika
Güncel

Yeniden - Sabiha Gökçen'e Ortak Olan Tav Rotasını Asya'ya Çevirdi

(şener'in katıldığı programın yayınlandığı TV kanalının adı düzeltildi.

16.09.2014 14:19

(şener'in katıldığı programın yayınlandığı TV kanalının adı düzeltildi.)

Sabiha Gökçen Havalimanı İşletmesi'nin yeni ortağı TAV Havalimanları Holding'in İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Güney Asya'daki havalimanı özelleştirmelerine odaklandıklarını söyledi.

Bloomberg HT televizyonunda canlı yayına katılan Şener, Sabiha Gökçen Havalimanı İşletmesi'nde Malezyalı şirket ile ortak olduklarına da işaret ederek, "Güney Asya'ya çok odaklanmış durumdayız. Güney Asya'da ciddi havalimanı özelleştirme işleri var. Onlarla birlikte orada bir takım yatırımlar yapabiliriz. Oralarda büyüyebiliriz. Batının en büyüğü ile doğunun en büyüğüyle ortağız biz; bir akrabalık oluştu" dedi.

Şener, küresel ekonomide değişen dinamiklere göre hareket ettiklerini belirterek, "3. Havalimanı ile birlikte Atatürk Havalimanı'nın kapanacağını biliyoruz. Böyle olunca bizim İstanbul'da olamayacağımız ve olmamız gerekliliği bizim stratejimizin en önemli kısmını teşkil etti" dedi.

İstanbul'un kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Şener, "İstanbul bizim yüzde 55'imizi temsil ediyor" dedi ve ekledi:

"Gelecek 7 yılda bizim bu yüzde 55'i yerine koymamız lazım. Yeni havalimanları alacağız ve servis şirketlerimizi TAV'ın dışındaki başka işlere de yönlendireceğiz. Bunu yaptık; mesela Havaş Almanya'da 6 tane şehre girdi. Duty Free şirketimiz ATÜ Salalah Havalimanı Duty Free işletmesini aldı. Aynı şekilde Medine'ye, Havaş'ı, ATÜ'yü ve catering şirketimiz BTA'yı soktuk; servis şirketlerimizi yabancı ülkelerde işletmeye aldık."

Sözlerini, "Sabiha Gökçen hep bizim radarımızın içindeydi" diye sürdüren Şener, "Daha önce yüzde 40 ortağının hisselerini almak istedik; ancak, orada her ortağın birbirinden ön alım hakkı var" dedi ve ekledi:

"Malezyalılar yüzde 20'yi kendilerine az görmüşler ki yüzde 40'ını alıp, yüzde 60'a sahip oldular. Yüzde 60 Malezyalıların olduk, 40'ı Limak'ta kaldı. Ama bu 40 ile Limak'ın hissesi eşit yönetim hakkına sahip. Onun için biz Limak'a müracaat ettik."

Şener, Rekabet Kurulu'nun onay vermesiyle yüzde 40 payla eşit yönetime devam edeceklerini vurguladı.

"İKİNCİ BİR TERMİNALİ MUTLAKA GÜNDEME GETİRİRİZ"

Sani Şener, TAV olarak Sabiha Gökçen'e katma değer sağlayacaklarına inandığını belirterek, "Çünkü biz sadece bu işi yapıyoruz. Şi anda oraya ikinci pist yapılıyor; ihalesi gerçekleştirildi. Zaten ikinci pist olmasa oranın kapasitesi doldu gibi. İkinci pist ile oranın kapasitesinde ciddi bir büyüme olacaktır. Büyümeyle birlikte İstanbul da rahatlayacaktır" dedi.

Şener, TAV'ın Atartürk Havalimanı'na 43 tane park alanı yaptığına dikkat çekerek, bunun ciddi bir rahatlama yaratacağını ifade ederek, "Atatük Havalimanı gelen giden yolcuya göre dizayn edilmiş bir havalimanı; 2009 yılına kadar transit diye bir kavram yoktu. Şimdi biz terminalin hava tarafını genişleterek, yolcular ve özellikle transit yolcular rahatlayacak" diye konuştu.

"CİDDİ BÜYÜMEYİ YERDE DE DEVAM ETTİRMEK GEREKTİĞİNE İNANIYORUM"

Devlet Hava Meydanları'nın da apronu genişlettiği Atatürk Havalimanı'nda faaliyetlerin son ana kadar devem edeceğini vurgulayan Şener, 3. Havalimanı yapılana kadar, iki havalimanın son dakkikaya kadar çok ciddi şekilde geliştirilmesi gerektiğini, çünkü havacılık sektörünün ekonomiye katkısının yüksek olduğunu belirtti.

Tük Hava Yolları'nın "çok ciddi" büyüdüğünü ifade eden Şener, "Bu ciddi büyümeyi yerde de devam ettirmek gerektiğine inanıyorum" dedi ve ekledi:

"BİZ ARTIK BU İŞTE SONSUZA KADAR VARIZ"

"2021'den sonra İstanbul'da kalmamız gerekiyor. Burasının süresi, 2034'e kadar. 2034'e kadar İstanbul'da kalıyor olmak, TAV'ın yatırımcılarına, çalışanlarına, yolcularına vermiş olduğu bir sözü var, 'biz artık bu işte sonsuza kadar varız' diye. Biz bunu yapacağız."

"GÜNEY ASYA'DA CİDDİ HAVALİMANI ÖZELLEŞTİRME İŞLERİ VAR"

Sabiha Gökçen'den hisse alarak Malezyalılarla ortak olduklarına dikkat çeken Şener, "Biz Güney Asya'ya çok odaklanmış durumdayız. Güney Asya'da ciddi havalimanı özelleştirme işleri var. Onlarla birlikte orada bir takım yatırımlar yapabiliriz. Oralarda büyüyebiliriz. Batının en büyüğü ile doğunun en büyüğüyle ortağız biz. Biz akrabalık oluşmuş" dedi.

"BİR HUKUKİ HAKKIMIZ ŞU ANDA YOK"

Şener, 3. Havalimanıyla ilgili herhangi bir planları olmadığını belirterek şöyle devam etti:

"Onun için Sabiha Gökçen'i seçtik. Bizim 3. havalimanıyla ilgili bir hukuki hakkımız şu anda yok. Biz 3. havalimanı ihalesine girdik ve çekildik. Ama 2021'e kadar Atatürk Havalimanı'nı işletme imtiyazımız var. Onunla ilgili de bu ihaleye çıkmadan önce Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü bize, 'eğer 2021'den önce 3. havalimanı biterse aradaki fark size ödenecektir' dedikten sonra ihaleye çıktı. Eğer o yazıyı vermeden ihaleye çıkılsaydı  Bizim tabiki bir hukuki hakkımız olurdu; ama şu anda yok." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yeniden - Sabiha Gökçen'e Ortak Olan Tav Rotasını Asya'ya Çevirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement