Yezidiler, El Konulan Arazilerini Almak İçin Dava Açtı - Son Dakika
Güncel

Yezidiler, El Konulan Arazilerini Almak İçin Dava Açtı

Yezidiler, El Konulan Arazilerini Almak İçin Dava Açtı

Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Kuşkçukuru Köyü'nden terör ve şiddet olayları nedeniyle 30 yıl önce Avrupa'ya giden Yezidiler, köye yerleşen Reşkotan Aşireti mensuplarının el koyduğunu öne sürdükleri yaklaşık 10 bin dönüm arazileri ve köylerini...

14.02.2013 12:21

Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Kuşkçukuru Köyü'nden terör ve şiddet olayları nedeniyle 30 yıl önce Avrupa'ya giden Yezidiler, köye yerleşen Reşkotan Aşireti mensuplarının el koyduğunu öne sürdükleri yaklaşık 10 bin dönüm arazileri ve köylerini almak için dava açtı.

Beşiri İlçesi'ne bağlı Kuşçukuru Köyü'nde oturan yaklaşık 200 Yezidi, yaklaşık 30 yıl önce bölgede başlayan terör ve şiddet olayları nedeniyle Avrupa'nın çeşitli köylerine göç etmek zorunda kaldı. Göç ettikleri sırasında köylerini ve yaklaşık 10 bin dönümlük arazilerini Reşkotan Aşireti üyelerine, 2000 yılına kadar ekip-biçmek amacıyla kiraya verdi. Bu kiralama konusunu da noter tasdikli olarak yapan Yezidiler, 30 yıl sonra dönmek istedikleri köyleri ve arazilerine Reşkotan Aşireti üyelerinin el koyduğunu, köylerini ve arazilerini geri alamadıkları iddiasıyla Batman 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Yezidiler'in açtığı davanın ilk duruşması dün, sıkı güvenlik önlemleri altında yapıldı.

Kuşçukuru Köyü'nün eski muhtarı Kenan Erkiş, Nedim Erkiş, Salih Baran ve Cemil Tuku ve avukatları Abdullah Akın, ilk duruşmanın yapıldığı Batman 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmada hazır bulundu.

"NOTER TASTİKLİ ANLAŞMAYA RAĞMEN TOPRAKLARIMIZA EL KOYDULAR"

Kuşçukuru Köyü eski muhtarı Yezidi Kenan Erkiş, köyü en son terk edenin kendisi olduğunu söyledi. Erkiş, köyden göç eden en son Yezidi'nin kendisi olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"15 Kasım 1992 tarihinde köyden ayrıldım. Köyde oturan aşiret mensuplarıyla aramızda protokol yaptık. 2000 yılına kadar toprakları işleme haklarını onlara vermiştik. Bu tarihten sonra protokolün geçersiz olacağını noter kanalıyla da tasdiklemiştik. Geçen yıl köyümüze dönmek istedik. Ancak emanet bıraktığımız köy ve topraklarımızı vermediler. Dönüş isteğimiz kursağımızda kaldı."

"ÇOCUKLARIMIZ AVRUPA'DA GELENEKLERİMİZDEN UZAKLAŞIYOR"

Yıllardan bu yana Almanya'da oturduğu halde bir gün topraklarına dönüş yapmanın hayaliyle yaşadığını ifade eden Yezidi, Selahattin Baran ise, şöyle konuştu:

"30 yıl önce Kuşçukuru Köyü 200 nüfuslu, şen bir köydü. Yeşillik ve bahçesi boldu, ama şimdi kupkuru, viraneye dönüşen bir köye dönmüş. Çocukluk yıllarımız bu köyde geçti. Bazı nedenlerle gittiğimiz Avrupa'dan şimdi köyümüze dönmek istiyoruz. Hiçbir sorun olmadan topraklarımızı sürmek istiyoruz. Fakat maalesef bu ortam bize sağlanmadı. Mecburiyetten dava açtık. Köyümüz bizim her şeyimiz. Çocuklarımız Avrupa'da gelenek ve göreneklerimizden hızla uzaklaşıyor. Bir an önce kendimize dönmek istiyoruz."

"KÖYÜMÜ GÖRDÜĞÜM HER SEFERDE, GÖZYAŞLARIMI TUTAMIYORUM"

Almanya'da 29 yıldan bu yana yaşayan Cemil Tuku da, köyündeki yaşamı Avrupa'ya değişmediğini söyledi. Tuku, buradaki ile Avrupa'daki yaşamın çok farklı olduğunu anlatırken, şöyle konuştu:

"2004'ten bu yana köyümü görmek için yılda bir defa da olsa geliyorum. Burada çok büyük farklılıklar var. Her gelişimde, köyü gördüğümde gözyaşlarımı tutamıyorum. Çünkü çocukluk yıllarım burada geçti. Keyfi olarak buradan gitmedik. O dönemin şartları ağırdı. Gücümüz yetmediği için burayı terk edip Avrupa'ya sığındık. Fiziken Almanya'da yaşıyoruz ama ruhumuz burda. Türkiye'de şartlar normalleşince köye dönme kararı aldık."

"12 EYLÜL BASKISINI BİZ DE YAŞADIK"

Batman'daki 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde başlayan tarihi davadan umutlu olduklarını belirten Nedim Erkiş, 12 Eylül sürecinde herkes gibi Yezidiler'in nasibini aldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"12 Eylül sürecinde herkesin yaşadığı baskı ve sıkıntıyla Yezidiler de karşılaştı. Halen Beşiri yöresinde 13 Yezidi köyü var. Türkiye'de toplam Yezidi sayısı 500 civarında ama biz de artık ata ve baba diyarına dönmek istiyoruz. Buradan giderken baba ve dedelerimizin kemiklerini bırakıp gittik. Bir de çok önemli değerlerimiz var burada. Köyü emanet ettiklerimize şartlı senet ve şartname verdik. Şimdi köyümüzü ve tapulu arazilerimizi almak istiyoruz. Dönüş yolunda bazı sıkıntılarla karşılaştık. İyi niyet ve barışçıl girişimlerden sonuç almayınca dava açtık. Kimsenin köyünde, toprağında ve evinde gözümüz yok. Tapulu topraklarımızı ve köyümüzü almaya geldik. Köyümüzü özledik. Bu tarihi davada herkesin bize destek olacağına inanıyoruz."

Yezidilerin avukatı Abdullah Akın, mahkeme heyetine, noter dastikli sözleşme ve arazilerin tapularını ibraz ederek, toprakların kendilerine verilmesi isteminde bulundu. Belgeleri kabul eden mahkeme heyeti, iddiaları araştırmak üzere duruşmayı ileri tarihe erteledi. - Batman

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yezidiler, El Konulan Arazilerini Almak İçin Dava Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement