ETEM GEYLAN - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında helikopterle Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin yargılandığı davaya müdahillik talebinde bulunan avukatlardan Ramazan Arıtürk, Yunanistan'ın kasım ayının sonuna kadar darbeci askerleri Türkiye'ye iade etmesini beklediklerini söyledi.
Hukukçular Derneği üyesi avukat Ramazan Arıtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbeci askerlerin "Sağlık görevlisiyiz. Hasta taşıma konusunda görevliydik. Darbeyle ilgimiz yok. Olaylar nedeniyle İstanbul'da can güvenliğimiz olmadığı için Yunanistan'a geçtik." şeklinde savunma yaptıklarını belirtti.
Darbecilerin, "Aranızda sağlık görevlisi var mı?", "Helikopter hasta taşımaya uygun muydu?", "Helikopterde herhangi bir sağlık teçhizatı var mıydı?", "Olayların yaşanmadığı başka bir yere niçin inmediniz?" şeklindeki sorular karşısında, savunmalarının adeta çöktüğünü ifade eden Arıtürk, şöyle konuştu:
"Yunanistan'daki mahkeme de darbecilerin savunmalarının gerçeği yansıtmadığına kanaat getirdi. Mahkeme, vermiş olduğu kararla asker görünümlü eşkıyaların, Yunanistan'a gelme gerekçelerinin meşru bir sebebe dayanmadığını tespit etti. Bunların siyasi sığınma taleplerini ortadan kaldırdı. Bundan sonraki aşamada bu askerler meşru bir sebebe dayanarak Yunanistan'a geldiklerini asla iddia edemezler. Çünkü mahkeme tarafından verilen kararla meşru bir sebepten dolayı gelmedikleri de hüküm altına alınmış durumda."
"Talepleri alt komisyon tarafından kabul edilmedi"
Arıtürk, Yunanistan mevzuatı doğrultusunda ülkeye yasal olmayan yollarla girip de siyasi sığınma hakkı talebinde bulunanlara böyle bir hakkın verilemeyeceğini dile getirdi.
Yunanistan'da siyasi sığınma talebini değerlendiren bölgesel bir komisyon olduğunu anımsatan Arıtürk, şunları anlattı:
"Nereye ilk giriş yapmışlarsa ilk olarak buradaki alt komisyon bu talebi değerlendiriyor. Bu alt komisyon, siyasi sığınma talebinde bulunanları mülakata davet ediyor. 'Gerçekten ne diyorsunuz, neden geldiniz, niçin geldiniz, amacınız neydi?' gibi bir takım sorular soruluyor. Uzun bir mülakat süreci devam ediyor. Bu mülakatlar bitti. Sadece bir askerin mülakatı devam ediyor. 7 askerin talepleri, beyanları bu alt komisyon tarafından da kabul edilmedi ve siyasi sığınma talepleri reddedildi. Bundan sonraki süreçte bir üst komisyon var. Bu başkent Atina'daki bir komisyon. Bu genel bir komisyon. Bu komisyon da kişilerle mülakat yapmadan dosya üzerinde bir karar verecek."
Arıtürk, gerekçeli ret kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde üst komisyona başvurulabildiğini, üst komisyonun da kararını 15 gün içinde vermesi gerektiğini ifade etti.
Alt komisyonun verdiği kararın aynısının üst komisyon tarafından da verilmesini beklediklerini aktaran Arıtürk, "Yunanistan'ın iç mevzuatı bu tür insanların siyasi sığınma hakkının kabul edilmesine engel. Kabul edilmemesi hususunda düzenlemeler söz konusu. Ayrıca başka bir düzenleme daha var. Taraf olmuş oldukları Uluslararası Suçluların İadesi Sözleşmesi de bunu gerektiriyor." diye konuştu.
Süreci takip ettiklerini dile getiren Arıtürk, "Biz bu süreci Yunanistan'da takip ediyoruz. Hem de biz bizzat işin içinde takip ediyoruz. Burada artık süreç bitmiş durumda. Yani burada önümüzdeki ayın sonuna doğru en geç Yunanistan kararını verip Türkiye'ye bunları iade etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Arıtürk, darbeci askerlerin hem Güney Amerika ülkelerinden hem de Belçika ve Hollanda'dan siyasi sığınma hakkı istediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Güney Amerika ülkelerinin tamamı siyasi sığınma taleplerini reddetti. Bize gelen bilgiye göre Bolivya, Şili ve Arjantin. Belçika ve Hollanda'dan siyasi sığınma hakkı talep etmişler. Ancak siyasi sığınma hakkı bu kişilerin bu, ülkeler tarafından kabul edilmiş olsa bile Türkiye bu suçluların iadesini istediği için Yunanistan da Uluslararası Suçluların İadesi Sözleşmesi'ne taraf olduğu için Yunanistan zorunlu olarak, mecburen bağlı bulunmuş olduğu yasalar ve uluslararası sözleşmeler gereğince, Türkiye'ye bunların iade etmek mecburiyetinde görünüyor. Yunanistan bir devlet, iade etmezse ne olacak? Bu politik bir tercih olabilir. İade etmemesi halinde uluslararası anlamda Yunanistan'a karşı mutlaka bir yaptırımı olur."
Son Dakika › Güncel › Yunanistan'a Kaçan Darbeci Askerler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?