20 Ocak Şehitleri Kars'ta Anıldı - Son Dakika
Güncel

20 Ocak Şehitleri Kars'ta Anıldı

20 Ocak Şehitleri Kars\'ta Anıldı

Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet ordusunun sivil halka karşı uyguladığı katliamda hayatını kaybedenler, Kars'ta düzenlenen törenle anıldı.

18.01.2014 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet ordusunun sivil halka karşı uyguladığı katliamda hayatını kaybedenler, Kars'ta düzenlenen törenle anıldı.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törende, katliamın görüntüleri sinevizyon eşliğinde katılımcılara izlettirildi. Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, burada yaptığı konuşmada, Sovyet ordusunun 19 Ocak gecesi Bakü'ye girerek sivil halkı katlettiğini söyledi.

Başkonsolos Süleymanov, "Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasında bu olay etkili oldu. Bilim adamlarımız ve aydınlarımız bu ağrılı ve acılı günün aynı zamanda şerefli bir gün olduğunu söylüyor. O zaman silahsız Azerbaycan halkı Sovyet ordusu tarafından şehit edildi. Şehitler versek de acılar yaşasak da bu olaylardan bir sene sonra biz bağımsızlığımıza kavuştuk. Sovyet ordusu şehre girdiği gibi vahşice insanları katletmeye başladı. Arabalarında, otobüslerinde giden insanlara, evlerinde oturan insanlara da ateş açtı. Sonuçta silahsız 147 kişi vahşice katledildi 744 kişi yaralandı" dedi.

Başkonsolos Ayhan Süleymanov'dan sonra söz alan KAÜ Kafkasya Orta asya Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacali Necefoğlu'da 20 Ocak günün Azerbaycan Türklerinin menfur Rus askerlerine ve onların Ermeni maşalarına karşı direniş ve mücadele günü olduğunu belirtti.

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, "Tüm Müslüman Türk aleminin bu vahim olayı kınadığına ve Azerbaycan devletininde herkes arkasında olduğuna inanıyorum. ve bu anlam içerisinde şehitlerimizi birkez daha rahmetle anıyorum" diye konuştu.

Yapılan konuşmalarının ardından 20 Ocak 1990 yılında Rus ordusunun Azerbaycan halkına uyguladığı katliam sinevizyon gösterisi yapıldı.

Azerbaycan Kars Başkansolosluğu'nda düzenlenen törene, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un yanısıra Vali Yardımcısı, Tugay Komutanı vekili ile birlikte çok sayıda Karslı katıldı. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 20 Ocak Şehitleri Kars'ta Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement