2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bakanlığıyla ilgili iddialar üzerine, "Allah'a şükürler olsun, biz, Bakanlıktaki her şeyi kanuna ve mevzuata uygun yapıyoruz" dedi.

03.03.2016 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bakanlığıyla ilgili iddialar üzerine, "Allah'a şükürler olsun, biz, Bakanlıktaki her şeyi kanuna ve mevzuata uygun yapıyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarı'nın görüşmeleri sürüyor.

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, ticarette nakit akışının önemine değinerek, Türkiye'de ticaretin finansmanının, firmaların birbirlerine ve müşterilerine açtıkları borçlarla, kredilerle yürüdüğünü belirterek, son günlerde ise ekonomik güven endeksinin düştüğünü, bunun da ticareti olumsuz etkilediğini savundu.

İcra dosyalarının ve senetlerin protesto sayılarının da arttığını ifade eden Karakaya, çeklerin ise önemli bir sorun yaratmaya başladığını, bunlarla ilgili hile ve dolandırıcılık olaylarında yükseliş görüldüğünü öne sürdü. Karakaya 2009'da 5 bin 500 olan iflasın ertelenmesi sayısının, 2014'te 12 bin 339 olduğunu söyledi.

AK Parti hükümetlerinin, bir taraftan veriyor gibi görünürken, bir taraftan da geri aldığını iddia eden Karakaya, 2023 hedeflerinin ise 2001'de devlet politikası haline geldiğini ve 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda yazılarak arşivlerde yer aldığını, ancak buna karşın AK Parti temsilcilerinin, bunu kendi hedefleriymiş gibi yansıttığını ileri sürdü.

Piyasalara doğrudan müdahale edilerek, narh getirilmeye çalışıldığını savunan Karakaya, "Yani zannediyorlar ki talimatla piyasalar fiyatlama yapacak. Serbest piyasa ekonomisine geçeli 30 yıl oldu. Dolayısıyla 'Fiyatlar düşecek' demeyle fiyatlar düşmüyor. Dediniz ne oldu, düştü mü? Düşmedi" diye konuştu.

Karakaya, "Bu kafayla gidilirse öyle zannediyorum ki Adalet ve Kalkınma Partisinin Sayın Bakanları, 1970'lerdeki karne uygulamasını da ete, ekmeğe getirecekler gibi görünüyor" görüşünü öne sürdü.

"Adalete teslim etmek kendisinin boynun borcudur"

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, bütçelerin gerçekçi olması gerektiğini belirterek, "Bunun tam tersine, AKP'nin tüm bütçeleri duvara toslamış, milletimize bir yarar ve refah sağlamamıştır. 14 yıldır AKP bütçe patinajı yapmış ne çiftçiyi ne emekliyi ne işçiyi ne memuru ne esnafı ne de dar ve orta gelirli vatandaşlarımızı hatırlayabilmiştir. Bütçe, bir avuç kaymak tabakanın, sonradan görme küçük bir azınlığın emrine, insafına ve keyfine tahsis edilmiştir" iddiasında bulundu.

Emperyalizmin kanlı yüzünün, hep enerji kaynaklarının bulunduğu yerlerde kendini gösterdiğini dile getiren Yönter, "Asırlardır, her satırı kinle, düşmanlıkla, daha fazla alma, daha çok kazanma hevesiyle yazılmış ve sürekli güncellenen bir oyun içimizde ve çevremizde sahnelenmektedir. Bunun adı kimi zaman 'Doğu sorunu' kimi zaman 'tarihi Şark meselesi' kimi zaman da 'Büyük Orta Doğu Projesi'dir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin enerji bağımlısı bir ülke konumunda bulunduğunu ifade eden Yönter, ithalat içinde enerjinin payının yüzde 18 civarında olduğunu ve bunun gün geçtikçe arttığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a seslenen Yönter, "14 yıldır enerji alanında götüren götürmüş, köşeyi dönen dönmüştür. Şimdi bunları çıkarmak hatta adalete teslim etmek kendisinin boynun borcudur" diye konuştu.

MHP Ankara Milletvekili Mustafa Mit, borun, stratejik öneme sahip madenlerden biri olduğunu belirterek, dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 74'ünün Türkiye'de bulunduğuna dikkati çekti. "Geleceğin en kritik madenini bordur" ifadesini kullanan Mit, borun kullanım alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

"O bakanı Yüce Divan'a göndereceğim"

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Orman Genel Müdürlüğünün köklü bir kuruluş olduğunu ve bugüne kadar önemli çalışmalara imza attığını hatırlatarak, "Orman ve Su İşleri Bakanı, ormancılık tarihinin kendisiyle başladığını düşünüyor. Niye başladığını düşünüyor? Çünkü ormancılıkla ilgili çok fazla bilgisi yok. Suya dalmış, bir türlü sudan çıkamayan bir bakanla karşı karşıyayız. Şimdi, burası Orman ve Su İşleri Bakanlığı değil değerli arkadaşlar, Veysel Hoca'nın çiftliği gibi kullanılıyor" görüşünü ileri sürdü.

Binlerce orman mühendisinin bir yerde iş bulamadığını savunan Yılmaz, "Sayın Bakan öyle bir çiftlik kurmuş, öyle bir düzen kurmuş ki ağabeyinin oğlunu özel kadrodan işe alıyor. Yetmiyor, geçen kızını evlendirdi, Allah mesut etsin, kayınbiraderini basın müşavirliğine atıyor; bir başka kuzenini danışman olarak atıyor. Yetmiyor, milletvekilinin çocuğunu özel kalemden işe alıyor, maaşı düşük diye Enerji Üst Kuruluna atıyor" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığına ilişkin iddialarda bulunan Seyfettin Yılmaz, "Yüce adaletten kurtuluş yok. Adalet geç işler ama mutlaka yerini bulur. O bakanı Yüce Divan'a göndereceğim. Nokta. Çünkü kamunun malı var burada" dedi.

Söğütözü Milli Parkı arazisi içinde ise bir restorana yer verildiğini aktaran Yılmaz, "Sizin göreviniz balıkçılık, kebapçılık yapmak mı Sayın Bakan? Yani Atatürk'ün yadigarı yerine balıkçı ve kebapçı yapılabilir mi" ifadelerini kullandı.

Geçmişte Veysel Eroğlu'nun Özel Kalem Müdürlüğü görevinde bulunan, şu anda ise AK Parti Gümüşhane Milletvekili olan Cihan Pektaş ile ilgili iddialarda da bulunan Yılmaz, "Strateji Geliştirme Başkanlığı vardır, 6400 ek göstergesi yani bürokrasinin en tavanıdır, en tepesidir. Özel Kalem Müdürü 3,5 yıl özel kalem müdürlüğü yapıyor, 6400'den maaşını alıyor. Özel kalemin maaşı kaç lira Sayın Bakan? 3 bin lira. Strateji geliştirmenin maaşı ne kadar? 6 bin 500 lira. Aradaki fark kaç lira? 3 bin 500 lira. Çarp on iki ayla, çarp üç buçuk yılla, 150 milyar lira" diye konuştu.

"Bakanlıktaki her şeyi kanuna ve mevzuata uygun yapıyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Arkadaşımız bizde bölge müdürüydü, sonradan vazifeden alındı. Onun isyanını gerçekleştiriyor" diyerek başladığı konuşmasında, "Allah'a şükürler olsun, biz, Bakanlıktaki her şeyi kanuna ve mevzuata uygun yapıyoruz" görüşünü dile getirdi.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Defalarca benim ağabeyimden bahsediyor, benim ağabeyim yok. Sadece bir yakınım 12 yıllık çevre mühendisiydi, ben Çevre ve Orman Bakanı iken 'Gel, bana yardım et' dedim, çok iyi bir çevre mühendisi, geldi. Sonra, Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olunca, çevre başka kuruma gitti. 'Ben burada faydalı olamıyorum' diye, hafriyat işine değil tamamen oradaki çöp yani katı atık bertaraf tesisleriyle alakalı birime gitti, daha önce orada çalışıyordu zaten. Yapılan şey bu."

Fatih ormanlarındaki Parkorman hakkında ise Eroğlu, "Parkorman'da şu ana kadar bir tek ağaç kesilmiş değil, herhangi bir şey yapılmış değil. Bir çocuk parkı yapılacak. Bir tek ağaç kesilmiyor orada" ifadesini kullandı.

Bakanlıkta zimmetine para geçiren bir elemanın ise tespit edildiğini ve bu kişinin şu anda hapiste olduğunu anımsatan Eroğlu,"Gereğini yaptık, şu anda hapiste. Ne yapabilirdik? Neticede, bu konuda da dava açıldı" diye konuştu.

Hafriyat konusundaki iddialarla ilgili olarak da Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Hafriyatla alakalı daha önceki dönemde bütün grup başkanları dedi ki, 'Bu ihale edilmesin, İzmir'de de İstanbul'da da, Mersin'de de hafriyat döküm yerleri için ihtiyaç var, bunu belediyelere verelim'. Oy birliğiyle burada bir kanun çıktı, belediyeye verildi. Hatta geçmişte alınan paradan çok daha fazlasını biz büyükşehir belediyelerinden alıyoruz. Daha yeni İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına bir alan tahsis ettik, tamamen bu. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum."

-"Görevden alınacağını anlayınca Adana Belediyesine kaçtı"

Seyfettin Yılmaz da geçmişte Adana Orman Bölge Müdürlüğü görevinde bulunduğunu anımsatarak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu göreve gelince dilekçe vererek görevinden kendisinin ayrıldığını söyledi.

AK Parti Milletvekili Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş da Seyfettin Yılmaz'ın, hakkındaki menfi iddialar nedeniyle görevden alınmasının gündeme geldiğini ifade ederek, "Ancak Bakanlıktaki bazı kuşlar görevden alınacağını söyleyince arkadaş, maalesef kaçıp Adana Belediyesine geçti" iddiasında bulundu.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Adana'daki Yedigöze Barajı'nın atıl durumda olduğunu savunarak, bölgedeki çiftçilerin mağdur olduğunu ve kendi imkanlarıyla sulama yaptığını söyledi.

"Kastettiğim CHP Grubu'nun tamamı değildir"

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, dün düzenlediği basın toplantısında söylediği bazı sözlerle ilgili, "Kastettiğim CHP Grubu'nun tamamı değildir. Öyle bir algı oluşmuşsa CHP Grubundan özür dilerim. Ama Cumhurbaşkanı'mıza bu şekilde hakaret eden herkesi, anladığı dilden cevaplamayı da kendimiz, grubumuz adına bir zorunluluk addederiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement