70 Yaşından Sonra Nüfusa Geçtiler - Son Dakika
Güncel

70 Yaşından Sonra Nüfusa Geçtiler

70 Yaşından Sonra Nüfusa Geçtiler

Kayseri'de, nüfus kayıtları bulunmayan 83 yaşındaki Nigar Özer, 75 yaşındaki Kalender Yaldız ve 73 yaşındaki Sedika Aras'ın müracaatı sonuca ulaştı.

25.09.2013 12:47  Güncelleme: 14:46

Kayseri'de yaşayan ancak nüfus kayıtları bulunmayan 83 yaşındaki Nigar Özer, 75 yaşındaki Kalender Yaldız ve 73 yaşındaki Sedika Aras'ın yaptıkları müracaat sonuca ulaştı.

Ömürlerini 'Saklı nüfus' olarak geçiren, dünyaya gelen çocuklarını akrabaları üzerine kaydettiren 3 kişi nüfus cüzdanlarına kavuştu. Melikgazi Kaymakamlığı'na düzenlenen nüfus cüzdanı teslim töreninde konuşan Kaymakam Erkaya Yırık, uzun çalışmalar sonucunda nüfus cüzdanı olmayan 3 kişiyi nüfusa kaydettirdiklerini söyledi.

'TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN RESMEN VATANDAŞI'

Nüfus kaydının beyan sonucunda olduğunu, beyan olmadığın da ise kayıt dışı kaldıklarını ve kanunen 'Saklı Nüfus' olarak kaldıklarını söyleyen Kaymakam Erkaya Yırık, ''Nigar teyzemiz, Kars 1930 doğumlu, anne babası ve akrabalarına dair hiçbir bilgisi yok. Battalgazi mahallesinde kızı Ayten Özer ile birlikte oturuyordu. Ayten Özer'in de nüfus cüzdanını çıkartamamışlar. Kızı evlendikten sonra kocasının akrabasının üzerine nüfus cüzdanı çıkartılmış. Nisan ayında nüfus müdürlüğüne başvuru yapan Kalender Yaldız da Sarız ilçesi Kırkısrak köyünde yaşamış. Anne ve babasını henüz bebekken kaybetmiş, kendisini ağabeyleri büyütmüş. İmam nikahıyla evlenmiş, 3 çocukları olmuş. Çocuklarını da kardeşi Haydar Yaldız'ın üzerine kaydettirmiş. Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde 1940 yılında doğan Sedika Aras ise anne babasını hiç tanımamış, kendisini komşusu büyütmüş. İmam nikahlı olarak Halit Aras ile evlenmiş. İki oğlu olmuş, çocuklarını Halit Aras'ın ilk evliliğinden olan Mehmet Aras'ın üzerine kaydettirmiş. 1976 yılında ise Kayseri'ye gelmiş. Nisan ayında da nüfus cüzdanı için başvurusunu yapmış. Artık bu 3 vatandaşımız da Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen vatandaşı ve bütün haklarına kavuştular. Artık resmi dairelerde işlerini rahatlıkla halledebilecekler.'' dedi.

KAYMAKAM 'KÜRTÇE' SORDU

Daha sonra Kaymakam Erkaya Yırık, Nigar Özer'e, Melikgazi Nüfus Müdürü Mahmut Teke Kalender Yaldız'a Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Mediha İlhan ise, Sedika Aras'a nüfus cüzdanını teslim etti. Ömürlerinin sonunda nüfus cüzdanına kavuştuğunu belirten Kalender Yaldız, mutlu olduğunu ifade etti.

Hiç Türkçe bilmeyen Nigar Özer'e ise daha önce kaymakamlık yaptığı Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Kürtçe öğrenen Kaymakam Erkaya Yırık, Kürtçe olarak duygularını sordu. Nigar Özer de Kaymakam Erkaya Yırık'a yine Kürtçe olarak mutlu olduğunu anlattı.

Kayseri Haber

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 70 Yaşından Sonra Nüfusa Geçtiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement