31. İstanbul Film Festivali'nin Ardından - Son Dakika
Güncel

31. İstanbul Film Festivali'nin Ardından

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından AKBANK sponsorluğunda düzenlenen 31. İstanbul Film Festivali 15 Nisan Pazar günü sona erdi.

17.04.2012 00:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İki hafta boyunca 7 sinemada, 522 seansta, 22 bölümde 52 ülkeden 232 yönetmenin 220 filminin gösterildiği festivali toplam 140 bin sinemasever izledi. Festival boyunca %70 dolulukla geçen film gösterimlerinin yanı sıra festival konuklarının katılımıyla renklenen on iki sinema dersi ve söyleşi, festivale özel bir konser ve bir atölye çalışmasıyla 16 gün boyunca İstanbul sinemaya doydu.

Festivalin Destekçileri

31. İstanbul Film Festivali, Festival Sponsoru Akbank'ın yanı sıra Tema Sponsorları Efes, Sabah Gazetesi, Colin's, NTV, Avrupa Konseyi ve Size Magazine'nin katkılarıyla gerçekleştirildi. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı festivale bu yıl büyük destek verirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi de festivale verdiği tanıtım desteğini sürdürdü. Festivale, İKSV'nin tüm festivallerine olduğu gibi Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi Havayolu Turkish Airlines, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone ve Resmi Taşıyıcı DHL Express ile Servis Sponsorları Ergo Sigorta, Fida Film ve GFK da destek veriyor.

İstanbul Film Festivali, Groupama özel gösterim sponsorluğunda beş yıl önce başlattığı "Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden" bölümünde Türkiye sinemasının önemli yapıtlarını beyazperdeyle yeniden buluşturmayı sürdürdü. Bu yıl Halit Refiğ'in unutulmaz filmi Gurbet Kuşları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema–TV Merkezi tarafından restore edilerek izleyicilerle buluştu.

Festivalin Onur Ödülleri

Festivalin "Sinema Onur Ödülleri", Türkiye sinemasına imzasını atan dört büyük isme, yönetmen Ali Özgentürk, oyuncular Ayşen Gruda ile Halit Akçatepe ve yazar Sevin Okyay'a festivalin açılış töreninde verildi. Hafıza ve anı kavramlarını işleyen görselliğiyle çarpıcı filmleriyle tanınan, 1988 yapımı filmi Distant Voices, Still Lives/ Uzak Sesler Durgun Yaşamlar 2006 yılında "Festivalin 25 Yılının En İyileri" bölümünde de gösterilen usta yönetmen Terence Davies de "Sinema Onur Ödülü"nü almak üzere açılış törenine katıldı.

Yeni bölümler

İstanbul Film Festivali'nin, İKSV'nin 40. yılı için hazırlanan "Sinema ve Müzik" başlıklı bölümün yanı sıra "Devrimin Filmini Çekmek", " Yunanistan'da Neler Oluyor?" ve "Aile İçinde" ile Türkiye'de Çin Kültürü Yılı vesilesiyle hazırlanan "Bir Çin Sinema Geleneği: WuXia" başlıklı, bu yılki yeni bölümleri büyük ilgi gördü. Ayrıca Hollanda-Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 400. yılı nedeniyle bu yıl festivalin "Çocuk Mönüsü" bölümünde Hollanda yapımı çocuk filmleri gösterildi.

Festivalin artık gelenekselleşen "Akbank Galaları", "Dünya Festivallerinden", "Yıllara Meydan Okuyanlar", "Genç Ustalar", "NTV Belgesel Kuşağı", "Mayınlı Bölge", "Geceyarısı Çılgınlığı" ve "Çocuk Mönüsü" bölümleri her zaman olduğu gibi yine ilgiyle takip edildi.

Festivalin Konukları

İstanbul Film Festivali, bu yıl İstanbul'da ağırladığı konuklarıyla da öne çıktı. Festivalin açılışından kapanışına kadar geçen 16 günlük süre içinde İstanbul'u Terence Davies, John Madden, Marjane Satrapi, Micha X. Peled, Amir Naderi, Whit Stillman, Edgardo Cozarinsky, Yorgos Lanthimos, Adrian Sitaru, Morteza Farshbaf, Cédric Kahn, Ann Hui, Brillante Mendoza, Mohammed Rasulof gibi tanınmış yönetmenlerin yanı sıra Robert Wieckiewicz, Matthew Akers, Bence Fliegauf, Jan Zabeil, Yasmina Adi, Julia Loktev, Christian Schwochow gibi genç isimler de ziyaret etti. Andrea Ferreol, Stine Fischer, Benno Fürmann, Thomas Schubert, Rita Blanco, Ingrid Olava, Alexander Fehling, Hidetoshi Nishijima gibi oyunculuklarıyla göz dolduran aktörlere ek olarak, ünlü koreograf Wim Vandekeybus da festivalin misafiri olarak İstanbul'daydı.

Festivalde gerçekleştirilen 522 gösterimden 130'u filmin yönetmen, yapımcı veya oyuncularının katılımıyla gerçekleştirildi. Festivale konuk gelen yönetmen, yapımcı ve oyuncular, filmlerinin gösterimleri öncesinde seyircilerle buluşup, film sonrasında sinemaseverlerin sorularını yanıtladı.

İstanbul Film Festivali'ni izlemek için yurtdışından gelen 400'e yakın konuğun arasında Berlin, Venedik, Sundance, Rotterdam, Karlovy Vary, Selanik, Locarno, Moskova, Hamburg, Batum, Paris, Montpellier, Göteborg, Bergen, Saraybosna, Busan, Sofya, Amiens ve Hollanda gibi uluslararası film festivallerinin temsilcileri de vardı.

Türkiye sinemasına Büyük Övgü

İstanbul Film Festivali'nde sponsorluğunu 25 yıldır Efes'in üstlendiği "Türkiye Sineması" bölümünde Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türk Sineması ve Belgeseller başlıkları altında 40'a yakın kurmaca ve belgesel film yer aldı. Altın Lale Ulusal Yarışması, prömiyerini festivalde yapan filmleriyle de dikkat çekti. Yarışmada 3'ü Türkiye, 5'i dünya prömiyerini yapan 12 film yer aldı. Festival programında yer alan Türkiye'den çok sayıda film, yurtdışındaki festivallerin temsilcilerinden davet aldı.

Festivalin Diğer Etkinlikleri

Festival parti ve resepsiyonlarıyla da çok hareketli geçti. Festivalin açılış töreninin ardından Akbank'ın evsahipliğinde Roxy'de, kapanış töreninin ardındansa Efes evsahipliğinde Salon İKSV'de düzenlenen partiler de büyük ilgi gördü. Festival kapsamında 5 Nisan Perşembe akşamı Sait Halim Paşa Yalısı'nda düzenlenen özel gecede, 31. İstanbul Film Festivali'nin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan tüm destekçi kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi takdim edildi. Festivalin konukları için düzenlenen ve artık klasikleşen Boğaz'da tekne gezisi bu yıl Turyol'un ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Festivalde elektronik müzik dünyasının Türkiye'deki önemli isimlerinden Erdem Helvacıoğlu, besteci Nathan Larson ve Cardigans'ın dünyaca ünlü solisti Nina Persson'ın verdiği konser de ilgi gören etkinliklerden oldu. Helvacıoğlu ve Larson ayrıca "Sinemada Çağdaş Müziğin Kullanımı" başlıklı bir atölye çalışması da gerçekleştirdi.

Festival kapsamında gerçekleştirilen sinema dersleri ve söyleşilere de ilgi büyük oldu. Altın Lale Ulusal Jüri Başkanı Murathan Mungan ve Sevin Okyay'ın söyleşisi ile Terence Davies, Marjane Satrapi, Nuri Bilge Ceylan, Corneliu Porumboi, Brillante Mendoza, Yorgos Lanthimos ve Efthymis Filippou'nun gerçekleştirdiği sinema dersleri sinemaseverlerden büyük ilgi gördü, Micha X. Peled'in "Küreselleşme Üçlemesi", kung-fu araştırmacısı Wang Qun'un katılımıyla Sinemadaki Kaplan: WuXia söyleşisi, sinema ile devrimin kesiştiği Devrimin Filmini Çekmek yuvarlak masa toplantısı, belgeselcilerin ve aktivistlerin katılımıyla Van Depremi: Yıkıntılar Arasında Sanat söyleşisi ile HES'ler ve Belgeseller söyleşileri de sinemaseverlerden büyük ilgi gördü.

Köprüde Buluşmalar

İstanbul Film Festivali kapsamında bu yıl yedincisi düzenlenen Köprüde Buluşmalar, Avrupa ve Türkiye'den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getirip yeni uzun metraj projelerinin ilk uluslararası sunumunun yapılması için olanaklar yaratmaya devam etti.

Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl proje sahipleri Eurimages, Rotterdam Film Festivali, ZDF, Ace, Eave, Eye Film Institute, İsrael Film Fund, MPM Film, ARTE, Binger Lab, Open Doors/ Locarno Film Festivali, Una Film, Holland Film Meeting, Sundance, Torino Film Lab, Open Russian Film Festival ve Independent Film Project temsilcileriyle görüşme imkanı buldu. İlk defa geçen yıl, Medienboard Berlin-Brandenburg ve Hamburg Schleswig-Holstein Film Fonu işbirliğinde oluşturulan ve iki ülke arasındaki ortak yapımlar için yeni bir teşvik sunmayı amaçlayan Türkiye- Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu bu yıl 7 projenin fon ile desteklenmesine karar verdi. Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl ilk defa yapım aşamasında olan filmleri desteklemek amacıyla, Türkiye'den, çekimlerinin en az yarısı tamamlanmış veya post-prodüksiyon aşamasında olan uzun metraj filmlere ve belgesellere açık olan Work in Progress/ Yapım Aşaması Atölyesi de gerçekleştirildi.

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Film Geliştirme Atölyesi çok ilgi gördü ve 113 başvuru yapıldı. Köprüde Buluşmalar kapsamında düzenlenen Film Geliştirme ve Yapım Aşaması Atölyeleri'nde seçilen projelerin ödülleri, 12 Nisan'da Hollanda Başkonsolosluğu'nda yapılan bir törenle takdim edildi.

Festivale Yabancı Basından Büyük İlgi

Dünya basını her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Film Festivali'ne büyük ilgi gösterdi. Festivale yurtdışından 100'e yakın basın mensubu katıldı. Festival haberleri, Screen International ve Variety gibi önde gelen sektör dergilerinin yanı sıra Financial Times, Monocle, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Tageszeitung, Tagesspiegel, El Pais, El Periodico gibi saygın gazete ve dergilerde yer almaya başladı. İtalyan RAI Televizyonu, Euronews, Çin Devlet Televizyonu, İsveç Radyosu, Yunanistan Ulusal Radyosu, Alman Radyosu temsilcileri de İstanbul Film Festivali'ni takip etti.

İstanbul Film Festivali, gelecek yıl yine Nisan ayında İstanbullu sinemaseverle buluşacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 31. İstanbul Film Festivali'nin Ardından - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement