400 Nüfuslu Ugraklı Köyü'ne 1000 Suriyeli Yerleşti - Son Dakika
Güncel

400 Nüfuslu Ugraklı Köyü'ne 1000 Suriyeli Yerleşti

400 Nüfuslu Ugraklı Köyü\'ne 1000 Suriyeli Yerleşti

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bağlı 70 haneli ve 400 nüfuslu Uğraklı köyü, ülkelerinde kaçıp gelen 1000 kadar Suriyeli ile dolup taştı.

25.01.2013 11:29  Güncelleme: 11:31

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne bağlı 70 haneli ve 400 nüfuslu Uğraklı Köyü, ülkelerinde devam eden iç çatışmalardan kaçıp gelen 1000 kadar Suriyeli ile dolup taştı. Suriyeli sığınmacılar, cami, taziye evi ile köy odalarında üst üste yatarak günlerini geçiriyor.

İç savaşın devam ettiği Suriye'den kaçarak, Şanlıurfa'ya gelen sığınmacılar, kamplarda yer bulamadıkları için sınıra yakın köylere akın etmeye başladı. Akçakale'ye bağlı Uğraklı Köyü de bugünlerde yüzlerce Suriyeli misafiri ağırlıyor. Suriyeliler, köy odasında, cami ve taziye evinde kalıyor. Aralarında hamile ve yeni doğum yapmış kadınların da bulunduğu Suriyeliler, soğuktan korunmak için bir odada 50 ile 100 kişi aynı anada yatıp kalkıyor. Köylülerin verdiği sıcak yemekle karınlarını doyurmaya çalışan Suriyeliler, vardiyalı olarak boşalan odalarda yatıp kalkıyor.

Köylerinde yüzlerce Suriyeliyi misafir ettiklerini belirten 59 yaşındaki İmam Aygün, "Suriye'deki savaş nedeniyle daha önceden köyümüzde birkaç aileyi misafir ettik. Daha sonra hiç tanımadığımız ailelerin de gelmesi üzerine biranda köyümüzün nüfusu 2 kat arttı. Köydeki bütün evlerde onlarca Suriyeli yatıp kalkıyor. Onları elimizden geldiği kadar misafir etmeye ağırlamaya, çalışıyoruz ama bazen ekmek ve yatacak yer bulamıyoruz. Bütün bu ihtiyaçları kendi bütçemizle karşılıyoruz. Bizim de maddi gücümüz bir yere kadar. Yetkililerin bir an önce harekete geçip onları başka bir yere yerleştirmelerini istiyoruz" diye konuştu.

İbrahim Murat Taşkın ise "Köyümüze yerleşen Suriyeliler aylardır banyo yapmadıkları için birçoğu bulaşıcı hastalığa yakalanmış durumda. Onların bu hastalığı bizim çocuklarımıza da bulaştı. Çaresizlik içerisinde onları ağırlamaya çalışıyoruz" dedi.

Uğraklı Köyü'ne akın eden Suriyeliler, gece soğuk havada dışarıda kalmamak için köyde girdikleri odalarda çoluk çocuk üst üste yatıp kalkıyor. Battaniye ve yatak sıkıntısının yaşandığı köyde kadın ve çocuklar uyandıktan sonra yetişkin erkekler boşalan yataklarda uyumaya çalışıyor. Köylülerin verdikleri yemeklerle karınlarını doyuran Suriyeliler, bir an önce ülkelerindeki savaşın sona ermesini ve evlerine dönmek istediklerini söyledi.

Uğraklı Köyü'nde doğum sancıları tutan Suriyeli Şeyma adlı kadın, köylü kadınların yardımıyla 2 gün önce bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Suriyeli kadın, bebeğine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın adını verdi.

AL,ÖP(HK/SS) - Şanlıurfa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 400 Nüfuslu Ugraklı Köyü'ne 1000 Suriyeli Yerleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement