5. Dünya ve Geleneksel Din Liderleri Kongresi - Son Dakika
Güncel

5. Dünya ve Geleneksel Din Liderleri Kongresi

Kazakistan'da düzenlenen 5. Dünya ve Geleneksel Din Liderleri Kongresi'nde, dinlere en büyük zararın din adına işlenen suçların verdiği düşüncesi ifade edildi.

10.06.2015 16:36

Kazakistan'da düzenlenen 5. Dünya ve Geleneksel Din Liderleri Kongresi'nde, dinlere en büyük zararın din adına işlenen suçların verdiği düşüncesi ifade edildi.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in ev sahipliğinde, üç yılda bir yapılan, Dünya ve Geleneksel Din Liderleri Kongresi'nin beşincisi, başkent Astana'daki Barış ve Uyum Sarayı Piramit'te yapıldı.

Kongreye Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'nun yanı sıra 42 ülkeyi temsilen 80 heyet katıldı.

İslamiyet, Hristiyanlık, Musevilik, Budizm, Şintoizm, Taoizm ve diğer geleneksel dinlerin liderleri ile temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen kongrede, dinler arasında diyalog ve ortak alanların geliştirilmesi konuları ele alındı.

Tolerans kültürünün gelişmesi, karşı görüşlere ortak saygı ile medeniyetler çatışmasına karşı ortak çabanın gösterilmesi amacıyla düzenlenen kongrenin bu yılki teması "barış ve kalkınma adına dini liderler ve politikacıların diyalog oluşturması" oldu.

"Etnik ve dini çatışmalar yanlış politikalar doğuruyor"

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, konuşmasında İslam dinini kendi aşırılıkları ve terörizmlerine gerekçe olarak kullananların dinlerine kötülük yaptığını söyledi.

Dünya güvenliği için diyaloğu artırmanın şart olduğunu belirten Nazarbayev, etnik, dilsel, dinsel ve kültürel farklılıkların her zaman olacağını ama barış ve manevi uyum içinde yaşamayı öğrenmek gerektiğini vurguladı.

Gelişen teknoloji nedeniyle, dinler arasındaki düşmanlık ve çatışmadan kaçınmanın daha önemli hale geldiğine dikkati çeken Nazarbayev, "İslam dinini kendi aşırılıkları ve terörizmlerine gerekçe olarak kullanan kimseler dinlerine en büyük kötüğü yapıyor" dedi.

Etnik ve dini çatışmaların yanlış politikalar doğurduğunu savunan Nazarbayev, iç çatışma yaşayan ülke sayısının günümüzde arttığını kaydetti.

Soğuk Savaş'ın yeniden yaşanmaması için uyarılarda bulunan Nazarbayev, savaşlar ve anlaşmazlıkları çözmek için BM ve tüm uluslararası güvenlik mekanizmalarının kullanılması gerektiğini söyledi.

-Ban'dan uzlaşı çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban da din adına işlenen suçların aslında dine karşı olduğunu vurgulayarak tüm dini liderleri tolerans ve uzlaşı etrafında kalmaya çağırdı.

Ban, Kazakistan'ın 15 yıl önce başlattığı Dünya ve Geleneksel Din Liderleri Kongresi'nin, dünyanın aşırılık ve terörizmden muzdarip olduğu bu günlerde farklı anlam kazandığını ifade etti.

İki 2003 yılında Avrupa, Asya ve Afrika'dan 13 ülkeden din, liderlerin katılımıyla gerçekleşen kongre 3 yılda bir yapılıyor. Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev inisiyatifiyle başlatılan etkinliğe ilk desteği Vatikan vermişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 5. Dünya ve Geleneksel Din Liderleri Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement