5. Kocaeli Kitap Fuarı Renkli Görüntülerle Açıldı - Son Dakika
Güncel

5. Kocaeli Kitap Fuarı Renkli Görüntülerle Açıldı

5. Kocaeli Kitap Fuarı Renkli Görüntülerle Açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı, 5. kez kapılarını kitapseverle açtı.

13.05.2013 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı

5. kez kapılarını kitapseverlere açtı. 500 etkinlik, 350 yayınevi, 20 sahaf ve 30 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı fuar, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar açık kalacak. Bu yıl ki fuarın onur konuğu gazeteci yazar Doğan Hızlan olurken usta gazeteci Mehmet Ali Birand için anı köşesi yapıldı.

GENİŞ KATILIM

Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Raev, Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Zeki Aygün, Sibel Gönül ve Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mahmut Civelek, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, Selvi Boylum Al Yazmalım adlı unutulmaz eserin yazarı Cengiz Aytmatov'un kız kardeşi Rosa Aytmatova ve Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanlığı üst düzey yetkilileri, Doğan Hızlan, Mehmet Ali Birand'ın oğlu Umur Birand ve binlerce Kocaelili katıldı.

İLK EMİR 'OKU'

Programda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Allah'ın ilk emrinin 'Oku' olduğunu hatırlatarak, "İnancımızın temel ilkesi Oku'dur. Bu yüzden okuyup yazalım. Bizden sonrakiler de bizi bilsin tanısın" dedi. "İnsanın zihin yenilenmesini ancak kitapla yapabilir. Zihinsel yenilenmemizi sağlayalım" diyen Bakan Ergün, "Fuarlar birer nimettir. 5. Kocaeli Kitap Fuarımız on binlerce insanı on binlerce kitapla tanıştıracak. Kitap fuarını geleneksel hale getiren Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu'na ve ekibine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

KİTAP İNSANIN DOSTU

5. Kocaeli Kitap Fuarı'nın onur konukları arasında yer alan Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Raev ise Cengiz Aytmatov'un akrabalarının ve kendilerinin kitap fuarına davet edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kırgız Bakan, "Kitap insanın dostudur. Gelişime büyük katkı sunar. Bayram havasındaki böyle bir kitap fuarı için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"

SORGULAYAN BİR NESİL YETİŞECEK

Kocaeli Milletvekili ve TBMM Eğitim Komisyon Başkanı Fikri Işık, "Genç nesillerin okuyan sorgulayan ve değerlendiren bir modelle yetişmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Bunu başardığımız takdirde Türkiye'nin geleceği önemli bir yol alacaktır. Özellikle yürüyüş yolundaki Ağaçlar Kitap Açtı etkinliği çok orijinal. Emeği geçenleri tebrik ediyorum" diye konuştu. Kocaeli Valisi Ercan Topaca da, anne ve babalara seslenerek, "Fuarı fırsat bilin, bir yıllık kitabınızı buradan uygun fiyatlarla alın. Barış için kardeşlik için okumaya ihtiyacımız var" dedi.

KİTAPLAR TARİH VE MEDENİYETLE DOLU

Kitabın insanlık tarihinin yazdığı en büyük mektup olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Kitapların içi tarih, bilgi, kültür ve medeniyetle doludur. Kitaplar binlerce yıl önceden bizlere haberler getirirler. Bizler medeniyetleri kitaplarla ortaklaşa inşa ettik. Kitabın yerini almaya aday binlerce araç olduğunu ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, ancak kitabın bir yolunu bulup kendini hatırlattığını ifade etti.

KİTAPLA İNSAN ARASINDA KÖRÜ VAR

Başkan Karaosmanoğlu, "Kitaplar insanlarla kendileri arasına bir köprü kuruyor. Bu köprülerden biri de Kocaeli Kitap Fuarı oldu" dedi. Kocaeli Kitap Fuarı'nın Türkiye'deki en büyük ikinci kitap fuarı olduğunu hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, "Bu yılki fuarımız yine demokratik, çoğulcu, zengin ve renkli bir organizasyon olacak. Geçen senelerde olduğu gibi bu sene de fuardaki hangi etkinliğe gitme konusunda zorlanacaksınız" diye konuştu.

DOĞU MARMARA'NIN KİTAP FUARI

Kocaeli Kitap Fuarı'nın sadece Kocaeli'nin değil Doğu Marmara'nın kitap fuarı olduğunu belirten Başkan Karaosmanoğlu, "Temsil gücümüz ve etki alanımız her geçen sene genişleyecek. Çünkü okuyan, değer üreten Kocaeli daha fazlasını hak ediyor" şeklinde konuştu.

KİTABA DOKUNAN ÇOCUK ONDAN VAZGEÇEMEZ

Usta gazeteci ve eleştirmen Doğan Hızlan, belediyelerin kültür alanında yaptığı faaliyetleri gönülden desteklediğini belirterek, Kitap Fuarı'nın çok yerinde bir çalışma olduğunu vurguladı. Emeği geçen herkesi tebrik eden Hızlan, "Kitap fuarları, yazarla okurları buluşturan önemli okuma alanlarıdır. Burada bir sürü çocuk gördüm çok memnun oldum. Çünkü kitaba temas eden çocuk bir daha ondan vazgeçemez. Kitapla insan arasında mutlak bir elektrik oluşur" dedi.

KUMBARAYA KİTAP ATTILAR

Öte yandan konuşmaların ardından plaket takdimi gerçekleştirildi. Kitap kumbarasına kitap atan protokol kurdeleyi keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Protokol üyeleri daha sonra stantları gezerek kitapları inceledi ve satın aldı.

İŞİTME ENGELLİLERE KİTAP BAĞIŞI

Fuarda birbirinden önemli 3 sosyal sorumluluk projesi de yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 'Bi Bana Bi Van'a' projesiyle Türkiye'ye örnek olan kampanyanın benzeri bu yıl Vanlı işitme engelliler için düzenlenecek. Kitap bağış kampanyası şeklinde organize edilecek projenin amacı, engellilerle ilgili duyarlılık oluşturmak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde toplumsal dayanışmanın güzel bir örneğini sergileyerek toplanacak kitaplar Van/Merkez Abdurrahman Gazi İşitme Engelliler İlkokulu'nda bağışlanacak.

41 KÖYE KÜTÜPHANE KURULACAK

Kocaeli Meslek Edindirme Kursu (KO-MEK) işbirliği ile kursiyerlerin okudukları kitapların toplanacağı bir diğer kampanya ile 42 köye kütüphane kurulacak. 41 kurs merkezinde 41 bin kitabın yeniden değerlendirilmesiyle 41 bin öğrenciye düzenli bir kitap okuma alışkanlığı kazandırılması planlanıyor.

MAHKÛM ÇOCUKLARA KİTAP BAĞIŞI

Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bilgi Evleri öğrencilerinin uygulayacağı "Onlar Gelemiyorsa Biz Geliriz" projesiyle Elazığ Çocuk Islah Evi'ne kitap bağışlanacak. Projeyle ıslah evlerindeki küçük yaştaki çocuklar okumaya teşvik edilecek.

MEHMET ALİ BİRAND ÖZEL KÖŞESİ

Fuarda geçtiğimiz Ocak ayında hayatını kaybeden Türkiye'nin duayen gazetecisi Mehmet Ali Birand için de bir stant yer alıyor. Stantta Birand'ın kitapları, belgeselleri ve renkli saatleri sergileniyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 5. Kocaeli Kitap Fuarı Renkli Görüntülerle Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement