ABD'de Seçim Yarışı Kızıştı - Son Dakika
Güncel

ABD'de Seçim Yarışı Kızıştı

Abd'de, 8 Kasım 2016'da yapılacak başkanlık seçimlerinden, aday adaylarının belirlenmesi için yeni bir dönemece girildi.

04.05.2016 07:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Abd'de, 8 Kasım 2016'da yapılacak başkanlık seçimlerinden, aday adaylarının belirlenmesi için yeni bir dönemece girildi. Beyaz Saray'a ev sahipliği yapacak adayı belirlemek açısından, kilit öneme sahip olan eyaletlerden biri olan Indiana eyaletinde, yarısı Cumhuriyetçi Parti'den işadamı Donald Trump, Demokrat Partiden de Vermont Senatörü Bernie Sanders kazandı. Bu sonuca göre Trump başkanlık seçimlerinde aday olmayı neredeyse garantilerken, Trump'ın karşısındaki en güçlü isim olan Teksas Senatörü Ted Cruz adaylık yarışından çekildiğini açıkladı. Cruz, yarıştan çekilme kararını, "Biz elimizden gelen her şeyi yaptık. Ancak seçmen başka bir yolu seçti" diyerek duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde, Cumhuriyetçi Parti'den başkan aday adaylarından Donald Trump'ın iki rakibi, alışılmışın dışında yaklaşımla aday adaylığı için Trump'a karşı işbirliği kararı aldıklarından, üçüncü aday Ohio Valisi John Kasich Indiana seçimlerinde yarışmadı. Anlaşmaya göre, Ted Cruz, Oregon ve New Mexico eyaletlerindeki kampanyasına son verdi. Kasich de Indiana'da Cruz'un önünü açmak için bu eyalette yarışmadan çekildi. Indiana eyaletinde alınan sonuçların ardından, Kasich'in de yakında Trump'a karşı yarışmaktan vazgeçeceği Amerikan medyasında öngörülen konular arasında.

Trump, Indiana'da kazandığı zaferin ardından yaptığı açıklamada, Indiana eyaletinde yenilgiye uğramasına karşın, hedefinin Demokrat Parti'den başkan aday adaylığı yarısını önde götüren ve rakibi olmasını beklediği Hillary Clinton'ı yenmek olduğunu belirtti. Özellikle göçmenler ve Müslümanlar ile ilgili söylediği sözlerle Amerikan kamuoyunun da tepkisini çeken Trump, "Kasım'da kazanacağız. Büyük bir zafer elde edeceğiz ve ondan sonra her şeyden önce Amerika gelecek" diye konuştu. Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, Donald Trump Indiana eyaletinde oyların yüzde 53'üçü alırken, yarıştan çekilen rakibi Ted Cruz'un aldığı oy oranı yüzde 37'de kaldı. Trump, bu eyaletteki seçim sonucuna göre delege sayısını 1042'ye çıkardı.

Indiana'daki on seçimleri Demokrat Parti aday adaylarından Bernie Sanders kazandı. Oyların yüzde 53'unu alan Sanders rakibi Hillary Clinton'a 6 puan fark attı. Seçim öncesi tahminleri alt üst eden Sanders, kazandığı zaferin ardından yaptığı konuşmada, "Dünyanın en zengin ülkesiyiz ama bu ülkenin yüzde 99'u bunu hissedemiyor bile. Bu yüzden başkanlık yarışındayım" dedi. - York

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ABD'de Seçim Yarışı Kızıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement