ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rubin Açıklaması - Son Dakika
Yerel

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rubin Açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin, "Türkiye hali hazırda sadece hava güvenliği açısından destek verilmesini istemiştir."

04.12.2012 18:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin, "Türkiye hali hazırda sadece hava güvenliği açısından destek verilmesini istemiştir. Türk hükümetinin yaptığı bu çağrıya hem ikili ilişkilerimiz içerisinde hem de NATO üyesi olarak olumlu yönde cevap veriyoruz" dedi.

ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza ile Gaziantep'e gelen Rubin, konakladığı otelde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Ankara ve İstanbul'un dışına çıkıp Türkiye'nin diğer bölgeleriyle ilgili kişisel deneyim edinmek" amacıyla bölgeyi ziyaret ettiğini belirten Rubin, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs ve Kafkaslar'dan sorumlu olduğunu ifade etti.

Bölgeyi "ekonomik olarak canlı bir yer" olarak tanımlayan Rubin, bölge insanının da Suriye'de yaşanan olayların "yükünü çektiğini" ifade etti.

Rubin, bir gazetecinin "Amerika'nın Suriye konusunda ne yapacağını bilmemek bölgede sıkıntı yaratıyor" şeklindeki sorusu üzerine, şöyle konuştu:

"En fazla sıkıntı çeken ülke Türkiye. Türkiye'nin bu sıkıntısına yardım etmek de bizim görevimiz. Müttefikimiz olan Türkiye'yi istediği şekilde güvenlik açısından desteklemeye hazırız. Türkiye hali hazırda sadece hava güvenliği açısından destek verilmesini istemiştir. Türk hükümetinin yaptığı bu çağrıya hem ikili ilişkilerimiz içerisinde hem de NATO üyesi olarak olumlu yönde cevap veriyoruz."

Suriye'deki çatışmanın nasıl sona erdirilebileceği konusunda hiç kimsenin elinde "sihirli formül" olmadığını ifade eden Rubin, her gün her seviyede bu çatışmanın sona ermesi için görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Bir soru üzerine de Rusya, Çin ve İran'ın, Esed'i desteklediğini ve desteklemeye de devam ettiğini ifade eden Rubin, şöyle devam etti:

"Bu çatışmalar başlamadan önce dünya kamuoyu birlik oluşturabilseydi, bu çatışmaları önleyebilirlerdi. Gerçek şudur ki, Esed rejimi bitmiştir aslında. Başbakan Erdoğan ve Başkan Obama'nın da bu konudaki ifadeleri çok açık. Durumu zayıfladığından dolayı değil, her iki liderimizin söylediği gibi, kendi vatandaşına bu kadar zulmeden bir iktidar meşruiyetini yitirmiştir."

"Yapılan müdahalelere rağmen ülkelere demokrasi gelmediği" yönündeki bir soru üzerine ise Rubin, şunları kaydetti:

"Çok farklı bir dönemle karşı karşıyayız. 10 yıl kadar önce bizim ülkelerimiz Irak savaşı konusunda hemfikir değillerdi. Başkan Obama, senatörken Irak savaşına karşı oyunu kullandı ve savaşın hata olduğunu söyledi. Başkan olduktan sonra da bir gerçekle karşı karşıya kaldı. Biz her zaman Ortadoğu'da demokrasinin yerleşmesini destekledik. Yıllarca, demokrasiyi yeterince desteklemediğimiz yolunda eleştiri aldık. Mübarek, Esed ve diğer rejimleri desteklemekle suçlandık. Ama şunu da söyleyeyim ki; gerçekten söz üretmekten başka bir şey de yapmadık. O nedenledir ki bugün Suriye'de gördüğümüz olaylar patlak verdi. Saati geriye çevirmek istesek bile artık çevirmemiz mümkün değil. O nedenle dünyanın gerçeği neyse onunla uğraşmak zorundayız."

-"Kimyasal silah uyarısı"

Bir gazetecinin "ABD yetkilileri son günlerde Esed'e kimyasal silah kullanmaması yönünde uyarı yapıyor, böyle bir ihtimal var mı-" sorusu üzerine ise Rubin, ABD'nin Türkiye'nin güvenliğine karşı sorumluluklarından birisinin de bu olduğunu aktardı. Öyle bir durumda ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Rubin, şunları kaydetti:

"Uzman değilim ama bu konuda bir belirsizlik var. Öyle sanıyorum ki Başkan Obama'nın söylemek istediği ve vermek istediği mesaj, söylendiği gibi Esed'in 'bu tür silahları varsa bunları kullanmamaları kendinin lehine olur' şeklinde. Hem uluslararası kamuoyu hem de NATO'nun bu konudaki kararlılığını görmezden gelmemeli, küçümsememeli. Türkiye'de sınır bölgelerinde yaşayan insanların bu konuda rahatsızlık hissettiklerini biliyorum. Türk hükümetinin bu konuda isteyeceği bir yardımı da sağlamaya hazırız."

Başkan Obama'nın bu silahlarla ilgili söylediklerinin "çok açık bir uyarı" olduğunu vurgulayan Rubin, "Bu konuda hepimizin açık olması gerek. Sadece Suriye'de bu işten mağdur olan insanlar değil, aynı zamanda bütün bölgeyi etkileyeceğinden dolayı hepimizin dikkatli olması lazım" diye konuştu.

ABD'nin Ortadoğu'da "bir rol oynama arayışı içerisinde" olduğunu ve bu rolü de yalnız başına oynayamayacağını dile getiren Rubin, "Tek kişilik bir kovboy gibi hareket edemezsiniz. Müttefikimiz olan ülkelerle birlikte hareket edersek çözümler bulabiliriz. Gerçekten kalıcı bir çözüm istiyorsak, Çin ve Rusya'nın desteğini almamız gerekir" dedi.

Rubin, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için yaptıklarının "etkileyici" olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Orhan Çiçek/ Sevil Çelik

Yayıncı: Hüseyin Köşger - GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rubin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement