Afgan mülteciler Avrupalıları giydiriyor - Son Dakika
Güncel

Afgan mülteciler Avrupalıları giydiriyor

Afgan mülteciler Avrupalıları giydiriyor

ABDULKADİR NİŞANCI - Ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle geldikleri Türkiye'de çeşitli illere yerleştirilen Afgan mülteciler, İŞKUR'un Bayburt'ta açtığı istihdam garantili kurslarla iş ...

28.11.2013 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULKADİR NİŞANCI - Ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle geldikleri Türkiye'de çeşitli illere yerleştirilen Afgan mülteciler, İŞKUR'un Bayburt'ta açtığı istihdam garantili kurslarla iş sahibi oldu.

Bayburtlu iş adamları Tuncay Yılmaz ve İlkay Birlik'in memleketlerine yatırım için açtığı atölyede çalışan 50 Afgan vatandaşının ürettiği ürünler, birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.

İş adamı Birlik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'taki atölyelerinde Türkiye'nin önde gelen bir terlik firması için fason üretim yaptıklarını belirterek, "İdealimiz, hedefimiz Bayburt'ta istihdama yönelik bir şeyler yapabilmek, kentin makus kaderini kırmak adına adımlar atabilmek ve 'Bayburt'ta hiçbir şey olmaz' mantığını kırmak adına çiviler çakabilmek" dedi.

Atölyelerinde sadece terlik saya imalatı yaptıklarını ifade eden Birlik, "Günlük yaklaşık 8, 10 bin çiftlik kapasiteyle terlik saya imalatı yapıyoruz. Ürettiğimiz yarı mamul haldeki ürünlerin taban montajları İstanbul'da yapıldıktan sonra yüzde 80'i Hollanda, Almanya, İtalya, kısmen Rusya ve Kazakistan'a ihraç edilmekte, kalanı ise yurt içi pazarında satılmakta" diye konuştu.

Birlik, Bayburt'taki en büyük problemlerinin kalifiye elaman sorunu olduğuna dikkati çekerek, "Bu amaçla İŞKUR İl Müdürü Ömer Akdeniz'in desteğiyle şirketimiz bünyesinde açtığımız istihdam taahhütlü kurs programlarında yetiştirdiğimiz personeli, aktif olarak üretim bandında değerlendirebiliyoruz" ifadesini kullandı.

Yaklaşık iki yıl önce ülkelerindeki problemlerden dolayı Türkiye'ye gelen ve Bayburt'a yerleştirilen yaklaşık 350 Afgan mültecinin, ciddi sıkıntılarla mücadele ettiğini kaydeden Birlik, şöyle devam etti:

"Valiliğimizin ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının kendilerine çok ciddi destekleri olsa da söz konusu genç, aktif işgücünü üretime yönlendirmemiz gerekiyordu. Konuyla ilgili 6 ay önce eski Vali Yardımcımız Hakan Hakyemez ve İŞKUR İl Müdürü Ömer Akdeniz'in çok ciddi destekleriyle yürütülen çalışma sonucu Afganlıların yasal olarak, kaçak durumuna düşmeden meslek edinmeleri ve istihdama kazandırılmalarını sağladık. Şirketimiz bünyesinde 50 Afgan bir aydır çalışıyor."

-"Verimli çalışıyorlar"

Birlik, Afgan mültecilerin çalışmaya başlamasıyla atölyelerindeki üretimin arttığını ifade ederek, "Afgan mülteciler, gerek kendi ülkelerinde gerekse Türkiye'ye gelmeden önce İran'da bulundukları dönemde sanayi tesislerinde çalışmanın verdiği avantajla kısa sürede iyi performans gösterdi. Afgan arkadaşlarımız, Bayburtlu çalışanlarımıza göre biraz daha azimli, verimli çalışıyor. Bayburt'ta tutunacak dallarının olmayışı, hayat mücadelesinden ötürü daha azimli, daha hırslı çalıştıklarını görüyorum" dedi.

Türkiye'ye 1,5 yıl önce geldiğini belirten 17 yaşındaki Rohollah Mousevi, "Burada çalışmamıza izin verdiler. Biz de bütün Afganlılar bu fabrikada çalışıyoruz, çok memnunuz" dedi.

18 yaşındaki Feriba Barati ise bir yıldır Bayburt'ta olduğunu belirterek, bir aydır bu atölyede çalıştığını ve işinden çok memnun olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afgan mülteciler Avrupalıları giydiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement