Almanya, Npd'yi Yasaklamayı Tartışıyor - Son Dakika
Dünya

Almanya, Npd'yi Yasaklamayı Tartışıyor

Almanya, Npd\'yi Yasaklamayı Tartışıyor

Almanya'da 8'i Türk 9 göçmeni öldürdüğü ortaya çıkan Neonazi örgütlenme, aşırı sağcı parti NPD'nin (Alman Milliyetçi Demokratik Parti) Almanya'da yasaklanması tartışmasını tekrar gündeme getirdi.

17.11.2011 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da 8'i Türk 9 göçmeni öldürdüğü ortaya çıkan Neonazi örgütlenme, aşırı sağcı parti NPD'nin (Alman Milliyetçi Demokratik Parti) Almanya'da yasaklanması tartışmasını tekrar gündeme getirdi.

Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaletinin Uyum Bakanı Bilkay Öney, konu ile ilgili olarak ANKA'ya yaptığı açıklamada, NDP'nin yasaklanmasının tamamen çözüm olamayacağını belirterek, "NPD'nin içerisinde devletin kendi istihbarat elamanları var. 2003 yılında dönemin SPD'li İçişleri Bakanı Otto Schilly öncülüğünde de NPD'nin yasaklanması konusu gündeme getirilmişti ancak başarılı olunamamıştı" dedi. NPD'nin yasaklanması durumunda aşırı sağcı örgütlerin faaliyetlerinin devlet tarafından tam olarak denetlenememesinin gündeme geleceğini savunan Öney, "NPD yasaklansa bile onun ideolojisini tam anlamıyla yasaklayamayız. İki taraflı düşünmek gerekir. Beni asıl endişelendiren ırkçı partiler değil; ırkçı ideolojilerin toplumda giderek yaygınlık kazanması" şeklinde konuştu. Derin devletin her yerde olduğunu ifade eden Öney, şöyle devam etti:

"Derin devlet her yerde var. Hiçbir yerde ama devlet derin devleti hakkında bilgi vermez. Derin devlet Türkiye'de gün ışığına çıkmakta. Almanya'da 2000 yılından beri yaşanan cinayetler serisi bir an önce açığa kavuşturulmalı. Bundan sonra insanların öldürülmemesi için devlete büyük sorumluluk düşmektedir. Bu konuda Alman devletini göreve çağırıyorum. Irkçılıkla mücadele edilmeli. Almanya'da mevcut ayrımcılığı kanunen yasaklayan Genel Eşitlik Yasası tekrar gözden geçirilmeli. İki Almanya'nın birleşmesinden bu yana 182 kişi hayatını kaybetti. Bunları sorgulamak gerekir."

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Üyesi ve Alman-Türk Parlamento Dostluk Grubu Başkan vekili Johannes Kahrs ise, SPD'li Bakan Öney'in aksine NPD'nin kapatılmasını önerdi. Almanya'da yaşanan seri cinayetlerin tam anlamıyla soruşturulması gerektiğini belirten Kahrs, bu konuda göçmenlerle konuşulması gerektiğini ve onların öfke ve korkularının ciddiye alınması gerektiğini savundu. Alman Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Dışişleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz ise, NPD'nin kapatılmasının kendisi için kuşku verici bir durum olduğunu ve NPD ile politik olarak mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Polenz, "NPD ile politik mücadele etmemiz lazım. Seçimlerde aşırı sağcı partilerin kazanma şansının olmadığının kamuoyuna anlatılması lazım" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Almanya, Npd'yi Yasaklamayı Tartışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement