Ankara Barosu "Gelincik Projesi" Hakkında Kars'ta Bilgiler Verdi - Son Dakika
Yerel

Ankara Barosu "Gelincik Projesi" Hakkında Kars'ta Bilgiler Verdi

Ankara Barosu "Gelincik Projesi" Hakkında Kars\'ta Bilgiler Verdi

Kars'ta "Gelincik Projesi" bilgilendirme toplantısı yapıldı.

04.05.2013 10:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kars'ta "Gelincik Projesi" bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kars Ardahan Bölge Barosu'nda düzenlenen basın toplana katılan Ankara Barosu yönetim kurulu üyesi ve Gelincik Merkezi Başkanı Hilal Akdeniz, şiddet olaylarına maruz kalan kadınların haklarının korunmasını sağlamak için yol çıktıklarını belirtti.

Akdaniz, "Gelincik Projesi" kapsamında açılan merkezde kadın ve çocuk hakları konusunda uzman avukatların mağdur olan kadınlara yardımcı olduğunu kaydetti.

Gelincik Merkezi'ni 7 gün 24 saat arayabileceklerini ifade eden Avukat Hilal Akdeniz; " Türkiye'nin gerçeği budur. Günde yaklaşık 5 kadın kaybediyoruz. Öldürülme boyutundan çıkmış olay dehşet verici bir hal almış. Kadınlar işkence boyutunda işkence görüyor. Devletin bu konuda yaptıkları var ama bize baro olarak bir şeyler yapalım diye yola çıktık. Kars Ardahan gibi duyarlı barolar da bu konu hakkında bizimle iletişime geçti. Amasya, Artvin, Denizli'de merkezler kurduk. Umarım Kars'ta da böyle bir merkez kurarız. Burada öyle bir merkeze ihtiyaç vardır. İnşallah burada da gelincik projesiyle buradaki avukat arkadaşlarla çalışmalar yaparız. Ben Türkiye boyutunda şunu söylemek istiyorum. 2002-2009 yılları arasında bir araştırma yapılmış adalet bakanlığından bir soru önergesi verilmiş o dönemde. ve yapılan açıklamada 7 yıllık süre içerisinde kadına yönelik şiddetin arttığı ve o zaman ki hükümet ne yaptılar bilmiyorum ki elde veri yok. Ben 2011 yılına kadar neler yapılmış basın haberleri, resim, gazete ve diğer belgelerden aldığım destekle öğrenmeye çalıştım. 7 yılda 4 bin 9 yüz kadının öldürüldüğü tespit edildi. Geçen yıl ki 6284 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle bu daha da tespit edildi. Resmi istatistikler olmadığı için pek fazla bir şey söyleyemiyoruz ama kadın platformu olsun diğer sonuçlar bunu veriyor" dedi.

"Kars'ta Türkiye sınırları içinde olduğu için bu etkilenme vardır. Avrupa birliğinin yaptığı açıklamada bu oran bu rakam sadece yüzde 8'dir. Yani yüzde 92'lik bir kesim var ama buna ulaşılmıyor" diyen Avukat Hilal Akdeniz; "Tabi bu ulaşılamayan kısmın tamamı da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da oluşuyor. Çünkü burada yaptırımlar gelenek ve görenekler, feodal yapılanmalar çok fazla. Ankara'da başkentte yaşayan bir kadın gelip eşim beni dövdü bıçakladı, ama ben bunu hak ettim diyebiliyorsa Doğu'da yaşayan bira kadın bunu kimseye söyleyemiyor kendini ayıplıyor. Küçük yaştan kedisine böyle gösterildiği için sopa bile yese kolu da kırılsa başkasına anlatamıyor. Bizim proje aslında kadına şiddet üzerine kadını korumaya yönelik bir projedir. Ankara Barosu var olduğu sürece bizim çalışmalarımız da devam edecek. Ancak bir baronun yapacağı işlerin dışına çıktık biz. Herkes kapısının önünü süpürsün diye yola çıktık. Ancak biz 2 yıl sonra kendi kapımızın önünü temizlemeyi bırakıp birçok kapının önünü temizlemeye çalıştığımızı gördük. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'yla, Milli Eğitim Bakanlığı'yla diğer taraftan da Adalet Bakanlığı'nda projenin eğitim ayağı da var. Bir AKUT olarak olaylara anında müdahale yönümüz var, bir de projede uzun vadede eğitim ayağı var. Okullarda, kız yurtlarında şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Başka illerdeki Baroların Kars-Ardahan Barosu gibi bizimle çalışmak istemeleri durumunda o illerde de bu çalışmaları yürütmek durumundayız" diye konuştu.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Gelincik Kurulu Başkanı Avukat Hilal Akdeniz, insan hayatının siyasetin üstünde olduğunu, bütün insanların hayatının kadın olsun, erkek olsun siyaset üstü bir kavram olduğunu da sözlerine ekledi.

Ankara Barosu Genel Sekreter Üyesi ve Gelincik Projesi'nin gönüllü tek erkek avukatı olan Onur Bayraktar ile birlikte Gelincik Projesi Başkan Yardımcısı Av Tülay Bekar, Karslı kadınlarında katılacağı seminerde bilgiler verecek. Seminer 3 gün sürecek. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ankara Barosu 'Gelincik Projesi' Hakkında Kars'ta Bilgiler Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement