Antalya'da Kültür Sanat - Son Dakika
Yerel

Antalya'da Kültür Sanat

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi'nde, 'Gazetelerde Yazılı Tarih: Antalya'da Gündelik Hayat ve Basın 1920-1926' Konulu Açık Hava Sergisi Düzenlenecek

06.01.2011 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi'nde, 'Gazetelerde Yazılı Tarih: Antalya'da Gündelik Hayat ve Basın 1920-1926' konulu açık hava sergisi düzenlenecek. Antalya Kent Müzesi, bugüne kadar hakkında çok az şey bilinen Osmanlıca Antalya gazetelerini Karaalioğlu Açık Hava Sergileri kapsamında Antalyalılarla buluşturuyor. 8 Ocak Cumartesi günü açılacak sergide, Antalya'da 533 sayı çıkan Anadolu Gazetesi ile 1921 ve 1929 yılları arasında yayımlanan Yeni İzmir, Antalya, Tenvir, Yeni Türkiye, Akdeniz ve Zümrütova gazetelerinden örnekler sunuluyor.

Yerel basının bir kentin tarihi ve kimliği açısından önemini vurgulayan sergide, Antalya yerel gazetelerinde yayımlanan haber, ilan ve belli başlı konulardaki makaleler yer alıyor.

Sergi açılışından önce Antalya Kent Müzesi araştırmacısı Evren Dayar, Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu'nda 'İki Dünya Savaşı Arasında Antalya' konulu bir söyleşi gerçekleştirecek. Dayar, dönemin birinci el kaynaklarından hareketle, nüfus hareketlerinin ve ekonomik buhranın kentin gündelik hayatı üzerindeki etkilerine değinecek.

Sergi, Mart ayına kadar açık kalacak.

- ORTAÇAĞ'IN SIRLARLA DOLU BÜYÜLÜ DÜNYASI ANTDOB SAHNESİNDE-

Ortaçağ Avrupası'nın sırlarla dolu büyülü dünyasını konu alan Verdi'nin ünlü eseri Il Trovatore, 8 Ocakta yeniden izleyicilerle buluşuyor. Antalya Devlet Opera ve Balesinin (ANTDOB) yeni prodüksiyonlarından biri olan eser, muhteşem dekoru ve kalabalık kadrosuyla izleyiciyi etkileyici bir atmosferin içine çekiyor. Dünya opera repertuvarında ilk sıralarda yer alan Il Trovatore, müziğindeki ateşli anlatımı, melodilerinin akıcılığı ve etkileyici aryalarıyla popülerliğini korumaya devam ediyor. Giuseppe Verdi'nin bestelediği, Antonio Garcia Gutierrez'in 'El Trovador' adlı tiyatro oyunundan uyarlanan, İtalyanca librettosunu Salvatore Cammarano'un yazdığı 4 perdelik opera eseri, Verdi'nin müzikal açıdan en kusursuz yapıtları arasında yer alıyor. Ortaçağ Avrupası'nda köyleri ve kentleri gezen şarkıcıların ve şairlerin adı olan 'Trovatore', bunlardan birinin acılı hikayesini anlatıyor. Kenan Korbek'in sahneye koyduğu eserde, ANTDOB Orkestrası'nı Şef Alexandru Samoila yönetiyor. Caner Ruhselman ve Krastin Nastev'in koro şefi olduğu eserde, dekor Nihat Kahraman'a, kostüm Nursun Ünlü'ye, ışık ise Mustafa Eski'ye ait. Temsilde 'Il Conte Di Luna'yı Tamer Peker, 'Leonara'yı Sevinç Bilgin seslendiriyor.

Çocuk romanı yazarı Johanna Spyri tarafından 1881 yılında kaleme alınan 'Heidi' çocukların ilgisini günümüzde de çekmeyi başarıyor. Topluluk, 10 Ocakta çocuklar için 'Heidi' adlı iki perdelik çocuk müzikalini sahneleyecek. Müzikalde, İsviçre Alpleri'nde dedesi, keçisi ve köpeğiyle yaşayan, yürüyemeyen Clara'ya dostluk elini uzatan, çoban Peter ile arkadaşlık eden şirin ve iyi kalpli kız Heidi'nin dünyası anlatılıyor.

ANTDOB sanatçıları 11 Ocakta, konusunu Lev Tolstoy'un ünlü eseri Anna Karenina'dan alan ve Rus besteci Çaykovski'nin müziğiyle sahneye taşınan Anna Karenina Balesi ile sanatseverlerle buluşacak.

Sezonun en dikkat çekici eserlerinden olan üç perdelik balede, Rus aristokrasisine mensup Anna Karenina'nın güvenli bir liman olarak gördüğü evliliği ve yasak aşkı arasında yaşadığı duygu fırtınası anlatılıyor.

Eserler, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

- TİYATRO-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) oyuncuları, bir aile özelinde, devletçi sosyalist anlayışla küresel kapitalist anlayışın karşılaştırıldığı 'Dört Köşe Dünya' adlı oyunu, 7 ve 8 Ocakta sahneleyecek. György Spiro'nun yazdığı, Naci Güngörmüş'ün çevirdiği, Esen Özman'ın yönettiği oyunda, Ali Meriç, Senem Şahin, Murat Sarı, Gözen Müftüoğlu ve Doğa Destici rol alıyor. ADT oyuncuları 9 ve 11 Ocakta 'Don Kişot' adlı çocuk oyunuyla minik tiyatroseverlerin karşısında olacak. Sürekli şövalye serüvenleri okumaktan aklı karışmış yaşlı, aristokrat ve aklına koyduğunu yapan kahraman 'Don Kişot'un hikayesini Ebru Kara sahneye koydu. Miguel de Cervantes'in aynı ismi taşıyan romanı Don Kişot'tan uyarlanan eserde, Şenol Kaderoğlu, Sinem Arslanoğlu, Özcan Akgöz, Murat Çapar, Çağdaş Çobanoğlu, Gökhan Sevimli, Ecem Gözpınar, Gürkan Çakıcı ve Başak İşür rol alıyor. ADT, 12 Ocakta 'Hadi Aldat Bakalım' adlı eserle tiyatroseverlerin karşısında olacak. Ahmet Önel'in yazdığı, Ali Meriç'in uyarladığı oyunda 'kadınlar, erkekler, patronlar ve işçiler arasındaki aldatma' konusu mizahi dille anlatılıyor. Eserde, Aykut Sözeri, Senem Şahin, Gözen Müftüoğlu, Sedat Mayadağ, Orkun Yılmaz, Pınar Boyar ve Serkan Yakar rol alıyor.

Oyunlar, Haşim İşcan Kültür Merkezinde izlenebilir.

- ABT-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT) yarın ve 8 Ocakta 'Fehim Paşa Konağı'nı sahneleyecek. Turgut Özakman'ın yazdığı eser, dekor düzenlemesinden müziklerine, danslarından görsel efektlerine kadar bir çok yeniliği barındırıyor. Reji uygulamasını ve yönetmenliğini ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan'ın yaptığı oyunun müzikleri İhsan Kılavuz'a ait.

Kalabalık bir kadroya sahip oyun, yıllardır halka nefes aldırmayan istibdat yönetiminin son günlerini konu alıyor. İstibdadın yıkılmaz paşası Fehim Paşa'nın eski sadık adamlarından Rasim Baba, 'adam olsun' diye oyuncu oğlunu, yani Yusuf'u, Fehim Paşa'nın konağına götürür.

Fehim Paşa, Yusuf'u eğlencelik alır. Bu, Fehim Paşa için sonunun başlangıcı olur. Yusuf, Paşa'nın kızına aşık olur. Karşılıksız aşkı nedeniyle kara sevdaya tutulan Yusuf, mahalleliyi de kara sevdalı eder. Bir kabadayının mazisiyle aydınlanan oyun, sonrasında buhranlı bir aşk, ardından siyasi bir parodiye dönüşür. Nihayetinde her şey başlama noktasında sona erer.

Topluluk 8 Ocakta minik seyircileri için 'Otobüs Durağında Üç Bencil' adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Özer Tunca'nın yazıp yönettiği, Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı çocuk oyununda, sözcüklerin yerine beden dili ön planda tutuluyor.

Tek perdelik oyun, durakta otobüs bekleyen üç bencilin aralarında yaşanan anlık ilişkileri, bencilliğin, mülkiyetçiliğin, yalnızlığın ve iletişimsizliğin hikayesi eğlenceli bir dille anlatılıyor.

- AŞK GREVİ YENİDEN SANATSEVERLERLE BULUŞUYOR-

Antalya'da 1999-2004 yılları arasında bir fenomene dönüşen ve tiyatro dünyasında hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip olan 'Barış İçin Aşk Grevi', 10 Ocakta yeniden izleyici karşısında. Antik bir Yunan eserinden esinlenerek yazılmış olsa da günümüz Türkiyesinin sorunlarını etkileyici bir bakış açısıyla yakalayan oyun, ayrılığa karşı birlik mesajı veriyor.

Barış İçin Aşk Grevi'nde toprak derdine düşen ve bu yüzden sürekli savaş halinde olan erkeklerini dize getirmeye çalışan kadınların hikayesi, antik dönemden günümüze kesitler sunularak anlatılıyor. Savaşın getirdiği yıkıma daha fazla dayanamayacaklarını anlayan Anadolu kadınları, 'Bir olmazsak, biz olamayız' diyerek kazan kaldırırlar ve topraklarına barış gelene kadar eşlerine aşk yasağı uygulamaya karar verirler.

Köy seyirlik, orta oyunu, tuluat tiyatrosu gibi geleneksel Türk Tiyatrosu biçimlerinden de özellikler taşıyan bu neşeli oyunda, komedi unsurları seyirciye müzik ve dans eşliğinde sunuluyor.

Oyunun reji uygulaması Müfit Kayacan'a ait. Müzikler İhsan Kılavuz, dekor Cenap Aydınoğlu, kostüm Gizem Karasu, ışık Özgür Dokuyucu ve dans Mehmet Özgür tarafından yapılıyor. Barış İçin Aşk Grevi'nde Müfit Kayacan, Murat Ercanlı, Recep Kamiloğlu, Rüyam Olunçay, Hasibe Özgür, Safinaz Özgür, Mehmet Özgür, Murat Akyol, Saadet Yıldırım, Ezgi Albayrak, Gizem Karasu, İlhan Örenel, Bülent Patoğlu ve Dilek Nuray rol alıyor.

ABT oyuncularının sahnelediği eserler, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor.

- SERGİ-

Resim sanatçısı Hülya Topaktaş'ın, 'Sus-uz' başlıklı akrilik resim sergisi, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) sergi salonunda sanatseverlerle buluşuyor. Topaktaş, resimlerinde çağımız insanının yerel ve global sistemlerce köleleştirilmesine dikkati çekiyor. Sanatçının 19 akrilik resminin yer aldığı sergi, 18 Ocaka kadar ANSAN sergi salonunda sanatseverlerin beğenisine sunulacak. (FÜ-GÜÇ-EAY) - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antalya'da Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement