Arnavutluk'un Bağımsızlığının 100. Yılı Üsküp'te Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Arnavutluk'un Bağımsızlığının 100. Yılı Üsküp'te Kutlandı

Arnavutluk\'un Bağımsızlığının 100. Yılı Üsküp\'te Kutlandı

Arnavutluk'un bağımsızlığının 100.yıl dönümü dolayısıyla Makedonya'nın başkenti Üsküp'te de kutlama etkinliği düzenlendi.

26.11.2012 13:38

Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yıl dönümü dolayısıyla Makedonya'nın başkenti Üsküp'te de kutlama etkinliği düzenlendi.

Başkent Üsküp'te düzenlenen kutlama törenine, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Makedonya Başbakan Yardımcısı Musa Caferi, Makedonya Arnavutları'nın siyasi lideri Ali Ahmeti, parti liderleri, milletvekilleri, yabancı ülke temsilcileri ve ülkede yaşayan çok sayıda Arnavut katıldı.

Makedonya Başbakan Yardımcısı Musa Caferi, törende yaptığı konuşmada, Makedonya, Kosova ve Arnavutluk'un ortak hedefinin, Avrupa'da birlikte yaşamak olduğunu söyledi.

Kosova Başbakan Haşim Taçi de Arnavutluk devletinin 100. yılını kutlamak için Üsküp'te bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ülkesinin bağımsızlığını ise "mucize" olarak nitelendiren Taçi, Kosovayı Sırbistan'dan kurtaranın Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) olduğunu belirtti.

Kosova olarak birlik ve beraberlik içinde yaşama düşüncesinde olduklarını dile getiren Taçi, "Tüm Makedonya ve Preşova'daki Arnavutlar'ın garantisi Kosova devleti olacak. Çünkü siz Kosova'ya çok destek oldunuz. Bize yapılan haksızlığı ortadan kaldıracağız. Bugüne kadar Arnavutlar hiçbir zaman bu kadar güçlü olmadı. Kosova devleti ne kadar güçlü olursa bölgedeki Arnavutlar da o kadar güçlü olacaktır" dedi.

Taçi'den sonra konuşan Makedonya Arnavutları lideri Ali Ahmeti de "Üsküp'te kardeş kardeşe" bir araya geldiklerini söyledi. Arnavutlar ve Makedonyalılar arasında birçok ortak nokta olduğuna işaret eden Ahmeti, Balkanlar'da barış içerisinde yaşanması gerektiğini kaydetti.

-"Enerjimizi birbirimizle ve Avrupa'yla birleşmeye harcayalım"-

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa da bağımsızlık kutlamalarının Üsküp'te yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Bağımsızlık kutlamaları Üsküp dışında hiçbir yerde başlayamazdı. Üsküplüler, önünüzde saygıyla eğiliyorum. Üsküp asırlarca sadece Dardania'nın başkenti değil tüm Arnavut milletinin ve onun hareketlerinin merkezidir" dedi.

"Arnavutluk'un esaretler, acımasız diktatörlükler" yaşadığını, Arnavutlar'ın haksız olarak birbirinden ayrı bırakıldığını ifade eden Berişa, "Bugün Allah'ın bir hikmeti olarak, atalarımızın ve dostlarımızın desteğiyle hiçbir zaman olmadığı kadar kendimizi hür hissediyoruz. Arnavut topraklarıyla, bayrağıyla gururlu olmak, geleceğe umutla bakmak için çok sebebimiz var" diye konuştu.

Berişa, bölgede yaşayan tüm halkların birbirlerine saygılı olmaları gerektiğinin altını çizdi. Sali Berişa konuşmasını, "Sevgili Haşim Taçi, saygıdeğer Ali Ahmeti, Arnavutlar bizden Avrupa projesi olarak gelecekte Arnavutlar'ın milli birliğini sağlamamızı bekliyorlar. Bu nedenle tüm enerjimizi birbirimiz ve Avrupa ile birleşmeye harcayalım" sözleriyle noktaladı.

Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yıl dönümü kutlama töreni, halk oyunları gösterileri ve şarkılarla sona erdi. Makedonya'nın başkenti Üsküp'te başlayan kutlamalar, Priştine, Tiran ve Vlora'da devam edecek.

Muhabir: Mürteza Sulooca-Kemal Zorlak

Yayıncı: Serkan Fidan - ÜSKÜP

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arnavutluk'un Bağımsızlığının 100. Yılı Üsküp'te Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement