Aşkabat'ın Yollarına Türkiye Damgası - Son Dakika
Güncel

Aşkabat'ın Yollarına Türkiye Damgası

Aşkabat\'ın Yollarına Türkiye Damgası

Türkmenistan’ın çehresini değiştirecek birçok proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, NATA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Namık Tanık, "Aşkabat, ulaşım sorunu olmayan, temiz, pırıl pırıl geniş yolları olan bir şehir haline gelecek" dedi.

04.03.2016 13:36

Türkmenistan'ın çehresini değiştirecek birçok proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, NATA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Namık Tanık, " Aşkabat, ulaşım sorunu olmayan, temiz, pırıl pırıl geniş yolları olan bir şehir haline gelecek" dedi. Tanık, özellikle demiryolu ve köprü inşaatları ağırlıklı olmak üzere altyapı çalışmalarına yoğunlaştıklarını belirtti.

Kazakistan-Türkmenistan ve İran'ı birbirine bağlayan demiryolu hattını yaptıklarını anlatan Tanık, bu hattın stratejik olarak önemine işaret ederek, projenin Türkmenistan, Kazakistan ve İran cumhurbaşkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen törenlerle açıldığını hatırlattı.

Söz konusu demiryolu hattının bölge için stratejik bir öneme sahip olduğuna değinen Tanık, bunun haricinde sinyalizasyon sistemleri, mekanik işler, konut ve istasyonlar yaptıklarını belirtti.

Bölgede 180 civarında köprü yaptıklarını kaydeden Tanık, devam eden işlere ilişkin şu bilgileri verdi: "2016-2017 Asya Olimpiyatları Aşkabat'ta düzenlenecek. Bu kapsamda şehir içinde 70 kilometrelik bir bulvar yapıyoruz. Yeni caddeler yapıyoruz. 18 adet köprülü kavşak yapıyoruz. Ankara'da gördüğümüz kavşakları biraz daha geliştirerek oraya taşıdık. Bu ülkeye 54 adet yaya alt üst geçidi yapıyoruz, insanlar olimpiyat sırasında rahat hareket etsinler diye. Protokolün kaldığı bölgeyi, hava alanına 5 dakika mesafeye düşürdük."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışmaları dolayısıyla kendilerini tebrik ettiğini ifade eden Tanık, "Biz de tabii çok gururlandık. Yolları, köprüleri çok beğenmiş. Bu da bizim için onur verici bir olay oldu" dedi. 1 Kasım seçimlerinden tek parti iktidarının çıkmasıyla işlerin gözle görülür şekilde açıldığını anlatan Tanık, " Türkiye'de birden konut satışlarımız arttı. Yurtdışında ise ülkemizi çok seviyorlar. İstikrarın devam etmesi biz dahil herkesi çok mutlu etti" dedi.

Aşkabat'ın altyapısını yenileyen projeleri hayata geçirdiklerini belirten Tanık, " 250 km uzunluğunda Yağmur suyu, pis suyu şebekelerinin altyapısını yeniliyoruz. Yeni bir başkent oluyor. Aşkabat, ulaşım sorunu olmayan temiz pırıl pırıl geniş yolları olan bir şehir haline gelecek" değerlendirmesinde bulundu.

Tanık, bölgede sadece müteahhitlik yapmadıklarını, Türkiye'den Türkmenistan'a boru ve benzeri altyapı malzemeleri ihraç ettiklerini söyledi.

Türkmenistan'da iş yapmak çok gurur verici

Türkmenlerin Türkiye'yi ikinci vatan olarak gördüklerine değinen Tanık, "Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhammedov vizyon sahibi kişiliği ile hem Türkmenistan'a hem de çalışmalarımıza büyük katkısı oldu. Türkmenistan'ın çehresini değiştirdi. Türk şirketlerinin rahat çalışabilmesi için her türlü kolaylığı sağlıyorlar. Türkmenistan'da Türkleri çok seviyorlar " ifadesini kullandı.

Türkiye'nin müteahhitlik sektöründe Türkmenistan'da "bir numara" olduğunu kaydeden Tanık, 2014 yılında bölgede alınan ihalelerin tutarının 11 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Türkiye'de yıllık bir buçuk milyon ton kapasiteli çimento fabrikası kurmayı planladıklarını ifade eden Tanık, "Şu anda arkadaşlar sahada sondaj çalışmaları yapıyor. Biraz da dünyadaki ortamın makina alımlarına imkan verecek bir şekle dönsün diye bekliyoruz. Emtia fiyatlarının düşüşü ile Avrupalı makine üreticilerinin de fiyatları aşağı çekeceğini düşünüyoruz. Bu yaz ortalarında inşallah çimento fabrikasına başlamış olacağız. Yaklaşık iki yıllık bir süreçte tamamlamayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Tanık, öte yandan Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde otel ve alışveriş merkezleri de inşa ettiklerini anlattı.

Türkiye'nin zorlu bir süreçten geçtiğini hatırlatan iş adamı Namık Tanık, " her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var " dedi. Tanık, iş adamlarının özellikle ülke ekonomisi için, yurt içi yatırımlarına ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti. 2020 yılına kadar 2 bin konut yapmayı hedeflediklerini söyleyen Tanık, " İstanbul, Ankara ve Adana'da yatırımlarımız olacak. Konut ve AVM yapmayı planlıyoruz. Bununla ilgili tüm fizibile çalışmalarını tamamladık" dedi. Bugüne kadar Ankara'da 1 milyon metrekare inşaat yaptıklarını söyleyen Namık Tanık, yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: "Ankara'nın en büyük alışveriş merkezlerinden olan Antares ve Nata Vega AVM'yi yaptık. İncek'te 150 lüks konut projemiz devam ediyor. Nata Delta AVM ve Konut Kuleleri, Şaşmaz Bahçe Kapı 250 adet iş yeri inşaatı, Şerefhisar termal otel ve konut inşaatları, Çerkeş çimento fabrikamızın ÇED raporu alındı, tüm altyapı fizibilite çalışmaları hazırlandı. Mamak'ta, Ankara'nın 151 metre yüksekliği ile en büyük kulelerini yaptık. Nata Vega Konut kulelerinde oturum başladı, satışlar ise bitmek üzere."

İstanbul'da ilk proje

Sultangazi'de konut, AVM ve işyerinden oluşan karma projenin inşaatına başlayan Nata Holding, 3 yıl içerisinde projeyi tamamlamayı hedefliyor. 74 bin metrekarelik arazi üzerinde inşa edilecek projenin 250 bin metrekarelik inşaat alanı bulunuyor. Toplam 780 konut, 5 yıldızlı bir otel ve 158 bin metrekarelik alışveriş merkezinden oluşacak projenin toplam yatırım değeri de 450 milyon dolar. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aşkabat'ın Yollarına Türkiye Damgası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement