Babacan: Geçen Yıla Göre İki Kattan Fazla Artış Var - Son Dakika
Güncel

Babacan: Geçen Yıla Göre İki Kattan Fazla Artış Var

Babacan: Geçen Yıla Göre İki Kattan Fazla Artış Var

beraber ciddi bir ivme oluştuğunu belirterek, "Bireysel emeklilik, banka hesabı gibi 'Parayı yatırayım yarın çekeyim' değildir."

13.11.2013 15:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde bu yılbaşından itibaren devlet katkılı sisteme geçmeleriyle

beraber ciddi bir ivme oluştuğunu belirterek, "Bireysel emeklilik, banka hesabı gibi 'Parayı yatırayım yarın çekeyim' değildir. Öyle yapmanız da mümkün. Ama o zaman yüzde 25'lik devlet katkısından istifade etmek zorlaşıyor. Uzun vadeli tasarrufu, birikimi teşvik ettiğimiz bir sistem bu ve sistemin getirisinin de uzun vadeli hesap etmek gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) 'Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) 10. Yılı' nedeniyle Four Seasons Otel'de bir toplantı düzenledi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TSB Başkanı Recep Koçak, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Babacan, BES'in uygulanmasının 2003'ün ekim ayında başladığını ve 2003 yılının aynı zamanda Hükümetlerinin ilk yılı olduğunu anımsatarak, o dönemde bireysel emeklilik sigorta şirketlerinin lisanslarını vermeye başladıklarını ve ilk katılımcıların bu yeni sistem içinde yer aldığını ifade etti.

Emeklilik sistemleri uzun vadeli sistemler olduğunu kaydeden Babacan, "Başlangıcı ile neticenin alınması uzun vakit alır ve çoğu zaman birileri başlatır ama bir başka dönemde bunun sonuçları alınır. Biz 2003 yılında hem bu sistemi başlatan hem de ilk emeklilerimizi görme mutluğuna ulaşan bir hükümet olduk. Sistemin başlangıcı ile ilk meyvelerini çok şükür görüyoruz. BES'in hayat sigortası ile birlikte düşünüldüğünde ekonomi ve finans sistemi içinde önemli bir yeri tutuyor ve bu yılbaşından itibaren devlet katkılı sisteme geçilmesiyle beraber burada ciddi bir ivme oluşacaktır" diye konuştu.

"DEVLET KATKILI MODEL ÇOK SAYIDA VATANDAŞ İÇİN CEZBEDİCİ OLDU"

Başbakan Yardımcısı Babacan, önceki uygulamada sadece vergi avantajı sağlanan dönemlere bakıldığında BES'e giren vatandaşların yüzde 35'inin bu teşvikten yararlanabildiğine dikkati çekerek, "Sistem içindeki vatandaşların yüzde 65'i ise herhangi bir teşvik alamıyordu. Bu yüzde 25 devlet katkısı ile beraber artık sistemdeki her bir vatandaşımız, çalışsın çalışmasın, mesleği ne olursa olsun, bu devlet katkısından, teşvikinden istifade edebiliyor. Dolayısıyla çok daha adil, kapsayıcı bir modeli bu şekilde başlatmış olduk" ifadelerini kullandı. BES'teki devlet katkısında vatandaşların yatırdığı her 100 lira için Hazine olarak 25 lirayı onların hesabına yatırdıklarını anımsatan Babacan, yılbaşından bugüne kadar 900 milyon lirayı aşan bir devlet katkısının hesaplara

yatırıldığını söyledi. Ali Babacan, "Öyle görünüyor ki bu sene yılbaşında bütçelediğimiz miktarın biraz üzerinde bir rakam gerekecek. Ama bütçedeki diğer yedek ödeme imkanlarından yaralanarak yılsonu itibariye kim ne yatırdıysa bunun yüzde 25'i herkesin

hesabına yatmış olacak" dedi. Devlet katkılı modelin çok sayıda vatandaş için çok cezbedici olduğunu belirten Babacan, 18 yaşından büyük tüm vatandaşların bu sistemden yararlanabildiğini ve sistemin çok daha geniş bir kitleye hitap edebildiğini ifade etti.

"UZUN VADELİ TASARRUFU, BİRİKİMİ TEŞVİK ETTİĞİMİZ BİR SİSTEM BU"

Ali Babacan, buradaki amaçlarının öncelikle ülkenin uzun vadeli tasarruflarını artırırken ve ekonominin ihtiyacı olan uzun vadeli fonları sisteme entegre ederken, bir yandan vatandaşların emeklilik dönemindeki refahını yükseltmek olduğunu belirterek, "Çalışırken, hali vakti yerindeyken kazandığının belli bir kısmını hem kendi ileri yaşları hem de çocukları, torunları için bir kenara koymak; bir bakıma 'ak akçe' dediğimiz birikim kültürünü toplumumuzda tekrar hakim kılabilmeyi amaçlıyoruz" dedi. Geçen yılın ilk 10 ayında 332 bin kişinin BES'e yeni giriş sağladığını, devlet katkısına geçtikten sonra bu yılın aynı döneminde ise bu sayının 2 kattan fazla artarak 800 binin üzerinde vatandaşın sisteme girdiğini anlatan Babacan, toplam katılımcı sayısının 4 milyona çok yaklaştığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Babacan, BES'in bu yılki performansının hem sektörün hem de kendilerinin bütçeyi yaparken ki tahminlerinin üzerinde olduğunu, bunun da herkesi sevindirdiğini dile getirdi. Babacan, buradaki tasarrufun niteliğinin uzun vadeli olduğunu vurgulayarak, "Bireysel emeklilik, banka hesabı gibi 'Parayı yatırayım yarın çekeyim' değildir. Öyle yapmanız da mümkün. Ama o zaman yüzde 25'lik devlet katkısından istifade etmek zorlaşıyor. Uzun vadeli tasarrufu, birikimi teşvik ettiğimiz bir sistem bu. Bu açıdan bakıldığında bu sistemin getirisinin de uzun vadeli hesap etmek gerekiyor. Türkiye gibi büyüyen bir ekonomide uzun vadeli getiriler de hep iyi olacaktır" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIN BİRİKİMİ SAĞLAM BİR YERDE GARANTİ ALTINDA TUTULUYOR"

Konuşmasında portföy yönetiminde rekabetin ve performansın artırılmasının önemine vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, "Burada fonların yıllık net getirisi önemli. Fon grubunun yıllık ortalama net getirisinin altında olan fonların yönetiminin belirlenecek kriterler çerçevesinde başka portföy yönetim şirketlerine devrinin de SPK tarafından talep edilmesinin önü açılmış durumda. BES'in bir başka önemli özelliği de vatandaşlarımızın birikmiş hakların Takasbank nezdinden saklanmasıdır. Burada bireysel emeklilik şirketlerimiz bir aracılık yapmakta. Uzun vadeli bir sistemden bahsediyoruz. Olurda Allah korusun bundan 10-20 sene sonra bu şirketlerimizin herhangi biriyle ilgili bir sıkıntı yaşanması vatandaşlarımızın birikimine herhangi bir zarar vermeyecektir. Bireysel emeklilik şirketleri sadece aracılık fonksiyonunu yerine getiriyor. Asıl birikimin saklandığı yer Takasbank. Dolayısıyla merkezi bir şekilde bu haklar saklandığı ve korunduğu için sistem içerisinde şirketlerle ilgili sıkıntılı bir tabloda vatandaşlarımızın birikimi sağlam bir yerde garanti altına tutulmuş oluyor" ifadelerini kullandı.

Babacan, bir başka önemli adımın da fonların performansının artırılması amacıyla fonların performansına dayalı bir kesinti uygulaması olduğunu ve bunun 1 Ocak 2014'te başlayacağını söyledi. Konuşmasının ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak tarafından BES'in 10. yıl dolayısıyla plaket takdim edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Babacan: Geçen Yıla Göre İki Kattan Fazla Artış Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement