Başbakan Erdoğan'dan CHP'ye Kentsel Dönüşüm Eleştirisi - Son Dakika
Politika

Başbakan Erdoğan'dan CHP'ye Kentsel Dönüşüm Eleştirisi

Başbakan Erdoğan\'dan CHP\'ye Kentsel Dönüşüm Eleştirisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm konusunda Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) eleştirerek, "Ana muhalefet partisi de, onun kol kola olduğu marjinal sol örgütleri de, terör örgütleri de bu dönüşümün gerçekleşmesini istemiyorlar."

23.02.2013 16:43

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm konusunda Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) eleştirerek, "Ana muhalefet partisi de, onun kol kola olduğu marjinal sol örgütleri de, terör örgütleri de bu dönüşümün gerçekleşmesini istemiyorlar. Ne muhalefetin ne marjinal örgütlerin propagandalarına aldanmayın" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zeytinburnu'nda Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Projeleri yıkım ve toplu anahtar teslim törenine katıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, insanlar için hayırlı olan bir yıkım gerçekleştirdiklerini söyledi. Kentsel dönüşüm konusunda yapılanları anlatan Erdoğan, "Allah göstermesin depremlerde yıkımların altında kalıp da 'Yandım Allah' demektense umudun tohumlarının atıldığı bu yıkımların yapılması bizim ufkumuzun ne anlama geldiğini gösterir. Biz bugün bu yıkımla hamdolsun ülkemiz için, milletimiz için, İstanbullular için son derece hayırlı bir işin adımlarını atıyoruz. Davulla, zurnayla, heyecanla, umutla bugün hayırlı bir yıkım yapıyoruz. Yıkıyoruz zira gördüğünüz gibi çok daha iyisini yapıyoruz, yapacağız. Zorla değil, polisle değil, jandarma ile değil, biz bu yıkımı bu mülklerin sahiplerinin gönül rızasıyla gerçekleştiriyoruz" dedi.

İstanbul'un yıllar boyunca Trakya ve Anadolu'dan göç aldığını ifade eden Erdoğan, "Köyünde, ilçesinde geçim sıkıntısı çeken, eğitim ve sağlık imkanı olmayan yüz binlerce vatandaşımız İstanbul'a akın etti. İstanbul'da belediye başkanı olduğum zaman nüfus 8 milyon idi. Şimdi ise 4.5 milyon. Nereden nereye geldi. Dönemin hükümetleri bu göçün önüne geçecek tedbirleri almadılar. Dönemin hükümetleri bu göçü engellemediler. Dönemin hükümetleri çarpık kentleşmeye müsamaha gösterdiler Ben 'vize uygulaması' dediğim zaman o günlerin hükümetleri 'siz bu ülkede insanımıza seyahat özgürlüğünü mü engelliyorsunuz' dediler. O gün o adımlar atılmış olsaydı, o gün 'sen niye İstanbul'a geliyorsun' sorusu sorulsaydı bugün belki de biz bu sıkıntıları yaşamayacaktık. Bu sadece İstanbul için değil, göç sıralamasında önde olan diğer illerimiz için de geçerli. Eğer benim vatandaşım kendi köyünde, ilçesinde iş bulabilseydi, çocuklarına bir istikbal umudu görebilseydi İstanbul'a gelmeyecekti. On yıllar boyunca Anadolu ve Trakya için bu imkanlar sağlanmadı. İstanbul'a gelenler için de maalesef hiçbir imkan sağlanmadı. Başını sokmak için çatı arayanlar gecekondular inşa ettiler. Ucuz sağlıksız derme çatma konutlara yerleştirildiler. Hükümetler gecekondulara müsamaha gösterdikçe gecekondular yayıldı ve şehri adeta kuşattı" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle hiçbir vatandaşın mağdur olmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Erdoğan, "Tam tersine biz son derece iyi niyetle, tamamen vatandaşımızı düşünerek, tamamen çocuklarımızı düşünerek önemli bir adım atıyoruz. Benim vatandaşım en iyi konutlarda, en sağlıklı konutlarda korkmadan oturma hakkına sahiptir. Hiç kimsenin kümes gibi, kulübe gibi derme çatma evlerde yaşamasına razı olamayız. Kendimiz için istemediğimizi kardeşlerimiz için isteyemeyiz. İstanbul için mukadder olan bir depremde hiç kimsenin göz göre göre hayata gözlerini yummasına seyirci kalamayız" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, kentsel dönüşüm konusunda CHP'yi de eleştirerek şunları söyledi:

"Başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde bazı çevreler var. Onların başında da ana muhalefet partisi. Kentsel dönüşüm projelerine muhalefet ediyorlar. 'Evime dokunma' diyerek kimi mahalleleri galeyana getirerek bu son derece önemli dönüşüm sürecini sekteye uğratmaya çalışıyorlar. Çünkü ana muhalefet zihniyetinde iki tabaka vardır. Kaymak tabakası ki onlar farklı bir dünyada yaşarlar. İkincisi tamamen ezilenler. Onlar ezen ezilen mantığı ile halka bakarlar ve bunu hala sürdürmeye devam ederler. Ana muhalefet partisi de, onun kol kola olduğu marjinal sol örgütleri de, terör örgütleri de bu dönüşümün gerçekleşmesini belli sebeplerle istemiyorlar. Çünkü mağduriyet diyerek fırsat devşiriyorlar. Kardeşlerimizi önce yoksulluğa mahkum edip, sonra da duygularını istismar ediyorlar. Milleti devşirdikleri insanca yaşamdan uzak bu yapılaşmanın devamını istiyorlar. Ana muhalefet bütün tarihi boyunca tüm imtiyazların kendi elinde toplanmasını istemiştir. Kendisini en iyi eğitim imkanlarına sahip olacak ama gecekondulunun çocuğu okumayacak. Bunlara destek verenleri bir inceleyin. Bunlar bu ülkenin en iyi eğitim kurumlarında okumuşlardır. Aradan sıyrılıp çıkanlar hep zenci Türk olarak görülmüştür. Biz de onlardanız. Onlar hep en iyi işlerde çalışır ama kapıcının çocuğu kapıcı kalacak derler. Kendisi en iyi konutlarda oturur ama yoksul gecekonduya o garip gurebayı mahkum ederler. Nasıl ki Anadolu çocuklarını okullardan uzak tuttularsa, yoksulları şehirlerden uzak tutmak istediler. Biz şu an yaptığım dönüşümle Türkiye'de çürümüş bir sistemi ortadan kaldırıyoruz. Şu binalarla çürümüş bir sistem ortadan kalkıyor. Yoksulun hep yoksul, zenginin ise zengin kalması üzerine inşa edilmiş sistemi bu kentsel dönüşümle tersine çeviriyoruz. Herkese insanca yaşam imkanı getiriyoruz. Ne muhalefetin ne marjinal örgütlerin propagandalarına aldanmayın. Dedikodu, yalanlara, iftiralara kulak asmayın. Biz bu yola sizlerle beraber çıktık, sizlerle yürüyoruz." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Erdoğan'dan CHP'ye Kentsel Dönüşüm Eleştirisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement