Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yunanistan yargısının DHKP-C üyesinin Türkiye'ye iadesini reddetmesi kararına ilişkin, "Kamuoyunun çok yakından isimlerini dahi bildiği kampların varlığından haberdarız. Yunanistan'ın terörle ve teröre yataklık eden bir ülke olmasını arzu etmeyiz.

02.02.2018 17:36

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yunanistan yargısının DHKP-C üyesinin Türkiye'ye iadesini reddetmesi kararına ilişkin, "Kamuoyunun çok yakından isimlerini dahi bildiği kampların varlığından haberdarız. Yunanistan'ın terörle ve teröre yataklık eden bir ülke olmasını arzu etmeyiz." dedi.

Restorasyonu devam Mısır Çarşısı'nda incelemelerde bulunan Çavuşoğlu, Yunanistan yargısının DHKP-C üyesinin Türkiye'ye iadesini reddetmesine ilişkin soru üzerine daha önce FETÖ'cülerle ilgili verilen bir karar olduğunu ancak bunun üst mahkeme tarafından bozulduğunu kaydetti.

Bu kararın da üst mahkeme tarafından bozulacağını umut ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, Yunanistan'ın her bakımdan Türkiye ile komşuluk ilişkilerinin iyi olmasını, işbirliği alanlarını geliştirmeyi çok önemsediklerini bu açıdan aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeye yaptığı ziyaretin de çok önemli olduğunu belirtti.

DHKP-C terör örgütü üyelerinin Yunanistan'ın belli bölgelerinde öbeklendiğini, oralarda kendilerine bir alan bulmaya çalıştığını bildiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Kamuoyunun çok yakından isimlerini dahi bildiği kampların varlığından haberdarız. Yunanistan'ın terörle ve teröre yataklık eden bir ülke olmasını arzu etmeyiz. Bildiğimiz kadarıyla gerek FETÖ'cü gerekse DHKP-C terör örgütü ve diğer terör örgütleri mensuplarının Yunanistan'da bulunduğunu, bunun da yaklaşık 900 civarında olduğunu, özellikle FETÖ'cülerin olduğunu biliyoruz. Yunanistan'ın bu konuda Türkiye'nin varlığına, bütünlüğüne, milletine kast eden bu teröristleri bünyesinde barındıracağına ihtimal vermiyoruz. Bu kararlar ortaya çıktıktan sonra bu ümidimizin zedelendiğini ifade etmek isterim." diye konuştu.

Yunanistan'ın bu tür terör konularıyla anılmaktan imtina edeceğini umduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Savcı, iddianamesinde söz konusu terör örgütü mensubunun Türkiye'ye iadesi durumunda, işkence göreceğini, kötü muameleye maruz bırakılacağı iddiasında bulunuyor. Bu bir bühtandır. Türkiye'de işkenceye sıfır toleransla yola çıkan bir AK Parti iktidarı vardır ve bunlar artık eskide geçmişte kalmıştır. Böyle bir şey mevzu bahis değildir. Suriyelileri iade ederken işkenceden, kötü muameleden bahsetmeyen Yunanistan'ın, teröristlere gelince kötü muamele ve işkenceden bahsetmesi de tam bir ironidir. Biz, her zaman terörün karşısında olmalıyız. Kim olursa olsun, terörün dini yok, dili yok, ırkı yok, rengi yok, sadece Türkiye için değil dünyadaki bütün ülkeler için de bir tehdittir. Bumerang misali bu terör bir gün kendilerini bulur."

"1-1,5 ayda Mısır Çarşısı'nı tamamlamış olacağız"

Mısır Çarşısı'ndaki restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Çavuşoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğünün 2002 yılından bu yana yaklaşık 5 bin eseri restore ettiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, 2018 yılında da restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aynı hızla bu yılda da devam ediyoruz, inşallah 2018 yılında da 400'den fazla eserimizin restorasyonuna başlamış, bazılarını da tamamlamış olacağız. Bu tarihi çarşı ve bu bölgenin bulunduğu külliye de restorasyon kapsamında değerlendirdiğimiz yerlerden bir tanesi. Burası 1597 yılında yapımına başlanmış, 2. Mehmed'in annesi olan Safiye Sultan burayı yaptırmaya başlamış, burada çarşı, sebil, cami, sıbyan mektebinin bulunduğu bir külliye burası. Ancak Safiye Sultan'ın ömrü vefa etmeyince bu defa Hatice Turhan Sultan devam ettirmiş, 60 yılda tamamlanmış buranın yapımı. 1663 yılında tamamlanmış burası, biz de 2013 yılında burayı yeniden kapsamlı bir restorasyona almıştık. Bugün yaptığımız incelemelerden sonra gördük ki İstanbul'un bu tarihi gözde, göz kamaştıran mekanı yeni kimliğine taptaze bir şekilde kavuşmuş olacak."

Mısır Çarşısı'nda restorasyon çalışmalarının esnafın zarar görmemesi için gece yapıldığını dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamlandı:

"Burada restorasyon çalışmaları yapılırken, esnafımızın hiçbir şekilde zarar görmemesi için gece yapılıyor çalışmalar. Esnafımız iş yerini, dükkanını kapatmaksızın buradaki çalışmalar yürütüldüğü için doğal olarak biraz zaman alıyor. Restorasyon sürecinde esnafımızın gösterdiği sabır, bize vermiş oldukları destek de çok önemli. Bu yüzden ben, Mısır Çarşısı esnafına da teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki 1-1,5 aylık zaman dilimi içerisinde burayı tamamlamış olacağız, yeni kimliğiyle inşallah sayın Cumhurbaşkanımıza açmak üzere davette bulunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız hem vakıf eserlere hem tarihi eserlere, kültürel birikimimize ziyadesiyle sahip çıkıyor, anbean takip ediyor, Mısır Çarşısı da her zaman için sorduğu özel olarak ilgi gösterdiği yerlerden bir tanesi, onun için buradaki çalışmaları da bu titizlikle yürütüyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement