"Bir Dünya Gezgini Evliya Çelebi" Paris'te 2 - Son Dakika
Güncel

"Bir Dünya Gezgini Evliya Çelebi" Paris'te 2

Evliya Çelebi'nin 400'üncü doğum yıldönümü ve UNESCO'nun kutlama kararında da kutlama etkinlikleri arasında kabul edilen "Bir Dünya Gezgini Evliya Çelebi Etkinlikleri" UNESCO'nun himayesinde Türkiye Daimi Temsilciliği, Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği,T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Genel Müdürlüğü, Doğu Dilleri ve Uygarlıkları Ulusal Enstitüsü (INALCO), İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyetler Araştırma Merkezi (MEDAM), Yunus Emre Enstitü, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Arap Dünyası Enstitüsü ortaklığında gerçekleştirildi.

15.11.2011 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Evliya Çelebi'nin 400'üncü doğum yıldönümü ve UNESCO'nun kutlama kararında da kutlama etkinlikleri arasında kabul edilen "Bir Dünya Gezgini Evliya Çelebi Etkinlikleri" UNESCO'nun himayesinde Türkiye Daimi Temsilciliği, Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği,T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Genel Müdürlüğü, Doğu Dilleri ve Uygarlıkları Ulusal Enstitüsü (INALCO), İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyetler Araştırma Merkezi (MEDAM), Yunus Emre Enstitü, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Arap Dünyası Enstitüsü ortaklığında gerçekleştirildi.

UNESCO 35. Genel Konferansı (Ekim 2009) sırasında, Evliya Çelebi'nin 400. doğum yıldönümü, 2010-2011 döneminde UNESCO'nun irtibatlandırılabileceği kutlama etkinlikleri arasına kabul edilmişti.

14-15 Kasım 2011 tarihlerinde INALCO'da "Evliya Çelebi, 17. Yüzyıl Osmanlı Seyyahı Zamanında Avrupa" başlıklı uluslararası bilimsel kolokyum, seçkin Türk ve yabancı bilim adamlarının katılımıyla düzenlendi. Sempozyumun konuşmacıları arasında Bilkent, Harvard, Şikago ve Viyana üniversitelerinden katılan pek çok akademisyen yer aldı.

Paris'teki Arap Dünyası Enstitüsü'nde "Bir Osmanlı Seyyahı, Evliya Çelebi" başlıklı serginin açılışı Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından kurdela kesilmesi ile yapıldı. 11 Aralık 2011 tarihine kadar halka açık kalacak sergiye giriş ücretsiz.

Etkinlikler sırasında tarihçi Evliya Çelebi'yi anlatan, yapımcılığını ve yönetmenliğini Nurdan Arca'nın yaptığı "İstanbul'un Tılsımları: Ne Tevatür Ne Muhakkaktır" başlıklı belgesel film gösterildi.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Arap Dünyası Enstitüsü oditoryumunda konser öncesi bir konuşma yaptı. Mayıs 2012'de Mekadon'ya da yapılacak sergi protokolü imzalandı.

Açılış sonrası Bezmara Müzik Gurubu, Evliya Çelebi dönemine ait müzik enstrümanlarının kullanıldığı bir konser verdi. Bezmara Topluluğu Fikret Karakaya tarafından 1996 yılında kurulan ve 17. yüzyıl sazlarıyla o dönemin musikisini icra eden tek müzik grubu.

Konuklara Seyahatname'de bahsi geçen Osmanlı mutfağının sunulduğu bir kokteyl düzenlendi.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov kokyelde Paris'te Avrupa Konseyi siyasi Komisyonu toplantısı için bulunan deneyimli siyasetçi Deniz Baykal ile bir araya geldi.Medeniyetler İttifakı Ulusal Eşgüdüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Unesco Nezninde Daimi temsilci Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, Turizm Kültür Ataşesi Kalbiye Noyan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Genel Müdür Doç.Dr.Ahmet Arı, Paris Başkonsolosu Uğur Arıner ve eşi sergi ve konserde bir araya geldi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Bir Dünya Gezgini Evliya Çelebi' Paris'te 2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement