Bir Vakıf Adamı: Salih Tuğ'a Saygı Gecesi - Son Dakika
Güncel

Bir Vakıf Adamı: Salih Tuğ'a Saygı Gecesi

İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin katkılarıyla ilim ve fikir adamı Prof. Dr. Salih Tuğ için saygı programı gerçekleştiriyor.

26.01.2016 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü; ilim, fikir ve kültür hayatımıza yazıları, konuşmaları ve eserleriyle önemli katkılarda bulunan değerli isimler için saygı geceleri düzenlemeye devam ediyor.

"Salih Tuğ'a Saygı Gecesi" programı, İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde 29 Ocak Cuma günü yapılacak. Program, Salih Tuğ'un yaşamından kesitlerin yansıtılacağı görsel bir sunumla başlayacak. Akabinde Salih Tuğ'un hayatının yanı sıra fikirleri, hocalığı ve vakıf adamlığı yönlerinin anlatılacağı bir panel düzenlenecek. Oturum moderatörlüğünü Mehmet Nuri Yardım'ın üstlendiği panelde; Dr. Emin Işık, Dr. Metin Eriş, Nihat Bozkurt ve Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez konuşmacı olarak yer alacak. Halka açık ve ücretsiz olarak yapılacak olan program, 19.00'da başlayacak.

İlim yolunda harcanan bir ömür: Salih Tuğ

Salih Tuğ, 1930 yılında İstanbul Aksaray'da doğdu. Aksaray İlkokulu ve Yenikapı Ortaokulu'nda okudu. 1948 yılında Pertevniyal Lisesi'ni,1954 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Lise yıllarından doktorasını yaptığı yıllara kadar (1963) aletli jimnastik, atletizm ve kayak alanlarında girdiği yarışmalarda yirmi kadar kupa ve kırka yakın madalya ile taltif edildi. Edebiyat Fakültesi, İslam Araştırmaları Enstitüsü'nde asistan olarak 1956'da göreve başladı ve 1963 yılında "İslâm Vergi Hukuku'nun Ortaya Çıkışı" başlıklı tez çalışması ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde doktorasını tamamladı. Aynı araştırma enstitüsünde 1969'da doçent, 1978'de profesör unvanlarını kazandı. Akademik habilitasyon sürecinde (sonrasında kitap olarak da basılan) "İslâm Ülkelerinde Anayasa Hareketleri" üzerinde çalıştı (1969). Profesörlük çalışması hadis edebiyatı ile ilgili bir yazma eser olan Zuheyr'ubn Harb'ın (öl. 230 h.) "Kitâb'ul-İlm"inin tenkitli neşri ile birlikte Türkçeye çevirisidir.

İ.Ü. Edebiyat Fakültesi İslâm Araştırmaları Enstitüsü asistanlığı (1956 -1976), İ.Ü. Edebiyat Fakültesi İslâm Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü (1976 -1982), M.E.B. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü Müdürlüğü (1969 -1970), Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanlığı (1982 -1994) olmak üzere pek çok önemli görevlerde bulundu. 1970'den bu yana İslâmi İlimler Araştırma Vakfı Kurucular Kurulu ve Mütevelli Heyeti üyesi, 1980 -1982 yılları arasında Aydınlar Ocağı Başkanı, 1995'ten beri Türkiye Milli Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve 2004 yılından itibaren de İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Mütevelli Heyeti üyesidir. Bugün Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde öğretim üyelikleri ve idarecilik görevlerini başarı ile yürütmekte olan, lisansüstü çalışmalarını Prof. Dr. Salih Tuğ'un danışmanlığı altında tamamlamış kırka yakın akademisyen ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevlisi bulunmaktadır. İslâm dîni ve kültürü konularında, özel veya resmi TV ve radyo yayınlarında, yüze yakın konuşma, konferans, sohbet ve açık oturum etkinlikleri olan Salih Tuğ ayrıca elliye yakın ulusal ve uluslararası ilmi kongrelere de katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bir Vakıf Adamı: Salih Tuğ'a Saygı Gecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement