Bitlis'in Tatvan İlçesinde 'Ultra Teknoloji Köyü' Kuruldu - Son Dakika
Güncel

Bitlis'in Tatvan İlçesinde 'Ultra Teknoloji Köyü' Kuruldu

Bitlis'in Tatvan ilçesi Kavar Havzası'nda kurulu bulunan 8 dersliğe sahip ilköğretim okulunun çatısına kurulan güneş panelleri ile hem elektrik üretiliyor hem de civar köylerdeki tarlaların sulamasına katkıda bulunuluyor.

09.04.2012 13:46

Bitlis'in Tatvan ilçesi Kavar Havzası'nda kurulu bulunan 8 dersliğe sahip ilköğretim okulunun çatısına kurulan güneş panelleri ile hem elektrik üretiliyor hem de civar köylerdeki tarlaların sulamasına katkıda bulunuluyor.

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ile Özyeğin Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve ANEL, IBM, Microsoft, Pearson ve YGA gibi firmaların desteklediği 'Kırsal Kalkınma Projesi' kapsamında bir proje daha hayata geçirildi.

'Güneşli Okullar, Sulu Tarlalar' ismini taşıyan proje ile birlikte, Bitlis'in Tatvan ilçesi Kavar Havzası'nda kurulu bulunan 8 dersliğe sahip Özyeğin Vakfı Deniz Süren İlköğretim Okulu, artık Türkiye'nin en yüksek teknolojilerinden birisine sahip okulu olma unvanını taşıyor.

Çatısına kurulan güneş panelleri ile hem elektrik üreten hem de civar köylerdeki tarlaların sulamasına katkıda bulunan okul, bunun yanında içinde uzaktan eğitim amaçlı kullanılması planlanan RoundTable (Yuvarlak Masa) adlı yeni bir teknolojinin bulunduğu tekno-kütüphaneye de ev sahipliği yapıyor.

Konumu ve yönü, güneş enerjisinden en fazla faydalanılacak şekilde planlanan ve buna göre inşaat edilen okul, bu sayede kışın aldığı güneş ışınlarıyla kendi elektriğini üretirken, yaz aylarında da civar köylerdeki tarlaların sulanmasını sağlıyor.

Çevresinde 6 köy bulunan havzada mevcut sistemle 50 ile100 dönümlük bir alanda sulama yapılabiliyor. Üstelik 3.6 kilovatlık bir kapasiteye sahip olan ve aylık elektrik tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağlayacağı ifade edilen sistemin kapasite artırmaya ve yaygınlaştırılmaya da müsait olduğu vurgulanıyor.

Okulun tekno-kütüphanesi ise bilgisayar, projektör, ses sistemi gibi eğitime katkı sağlayacak teknolojik altyapıya sahip olmasının yanında, yeni bir teknoloji olan ve uzaktan eğitim amaçlı kullanılması planlanan 'Yuvarlak Masa' sistemini barındırıyor. Dahili 360 derece video kamera ile donatılmış bir tele-konferans sistemi olan bu sistemle birlikte, Türkiye'nin herhangi bir noktasında yapılan bir oturum, interaktif olarak Türkiye'nin ve hatta dünyanın bir veya birkaç farklı noktasından aynı anda takip

edilebiliyor. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bitlis'in Tatvan İlçesinde 'Ultra Teknoloji Köyü' Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement