Bizde Türk Adetleri Başladı - Son Dakika
Yerel

Bizde Türk Adetleri Başladı

Bizde Türk Adetleri Başladı

Antalya Piyano Festivali'ne, Şef Howard Griffiths'in Osmanlılar Hakkındaki Sözleri Damgasını Vurdu

27.11.2010 04:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın geleneksel festivallerinden 11'inci Uluslararası Antalya Piyano Festivali'ne, şef Howard Griffiths'in Osmanlılar hakkındaki sözleri damgasını vurdu.

Sanat yönetmenliğini geleneksel olarak üstlenen ünlü piyano virtüözümüz ve besteci Fazıl Say'ın solist olduğu açılış konserini, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası önünde bagetini sallayan ünlü Şef Howard Griffiths yönetti. Festivali düzenleyen Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın'ın 'damat' olarak anonsunu yaptığı Türkle evli Griffiths, konsere başlamadan önce yaptığı sunumunda herkesi güldürdü.

Gecede Viyana kapılarına dayanan Osmanlılardan çok korktuklarını söyleyen ünlü şef, "Sonra Osmanlılar gidince, bizde Türk adetleri başladı. Kahve içmeye başladık, ay çöreği yedik. Sonrasında da orkestralarımızda olmayan enstrümanları ekledik. Zil, vurmalı çalgıları sizden aldık.

Mozart'ın yaptığı bestelerle giren Türk enstürümanları, şimdi 'Saraydan Kız Kaçırma' operasında çalacağız" diye konuşması herkesi güldürdü.

Açıklamalı konsere büründüren Türkçe konuşmasında salonu dolduran yaklaşık bin kişiyi etkileyen Griffiths, konser repertuarındaki Fazıl Say'ın besteleri 'Haremde 1001 Gece' ve piyano konçertosu 'Nirvana Yanıyor'dan övgüyle bahsetti.

ANADOLU'YA 10 PİYANO

Salonda yer kalmadığı için ek sandalyeler koyulan 836 kişilik Atatürk Kültür Merkezi'nde, CHP Genel Başkan Vekili Süheyl Batum, Kazakistan Kültür Bakanı Muhtar Kul-Muhammed, sinema sanatçısı Tarık Tarcan, tanınmış gazeteciler, işadamları ve sanatçılar buluştu.

Konser başlamadan önce, ünlü ressam-gazeteci-yazar Fikret Otyam'ın, Fazıl Say'ın Antalya'nın tarihi merkezlerinden Kaleiçi'ndeki halk konserini anlatan resmi gösterildi. Bu resmin Yamaha tarafından 10 piyano karşılığında satın alındığı açıklandı.

Yamaha marka piyanoların, Anadolu'daki güzel sanatlar liselerine dağıtılacağı söylendi. Bu okullardan birisi olan Adıyaman Güzel Sanatlar ve Meslek Yüksek Okulu'nun müdürü Mehmet Unutmaz, sahneye davet edildi. Fazıl Say'a teşekkürlerini sunan Unutmaz, ressam Fikret Otyam'a da Adıyaman hatırası hediye etti.

SAYFA ÇEVİRİCİSİ OLDU

Saraydan Kız Kaçırma operasının üvertürü ile başlayan konser, Fazıl Say'ın bestesi 'Haremde 1001 Gece' adlı keman konçertosu ile devam etti. Bestenin solistliğini, Moldovalı ünlü keman virtüözü Patricia Kopatchinskaja ve vurmalı çalgılarda Aykut Köselerli yaptı. Fazıl Say, kendi bestesi 'Nirvana Yanıyor' adlı piyano konçertosunun Türkiye prömiyerini gerçekleştirdi.

Bu beste seslendirilirken, piyano başındaki Say'ın sayfa çeviriciliğini Griffihts üstlendi. Ünlü şefin gösterdiği nezaket örneği, seyirciden bir kez daha takdir toplamasını sağladı. Konserin finalinde, yine Fazıl Say'ın bestelerinden 'Piyano Keman İçin Sonhat' seslendirildi. Bu eserde Say'a, Kopatchinskaja eşlik etti.

Konseri ayakta alkışlayan Antalyalılar, her yıl olduğu gibi Say'ın bis (repertuar dışı parça seslendirme) yapmasını istedi. Hayranlarını kırmayan Say, geri dönerek yine kendi eseri olan 'Sevenlere Dair' adlı bestesini seslendirdi.

Konser bitiminde herkes, Hillisede Su Otel'de düzenlenen açılış kokteyline davet edildi. Burada Başkan Akaydın, emeği geçenlere birer teşekkür plaketi sundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Bizde Türk Adetleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement