CHP Ankara Milletvekili Sarıhan Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Ankara Milletvekili Sarıhan Açıklaması

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, "Yeni tutuklamalar nedeniyle bir af gündeme geldiği anlaşılıyor.

11.08.2016 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, "Yeni tutuklamalar nedeniyle bir af gündeme geldiği anlaşılıyor. Ama benim hukuk bilgime göre bunu kanun hükmünde kararnamelerle çözmenin olanağı yok. Bu bir yasa meselesidir. TBMM'nin iradesi içinde alınması gereken bir karardır." dedi.

Sarıhan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, FETÖ'nün darbe girişiminin herkes için bir insanlık suçu oluşturduğunu belirterek, darbe girişiminin her türlüsüne amasız, fakatsız karşı olduklarını bildirdi.

Darbe girişimi sonrası süreçte yaşanan ortamının hassasiyetine ve olağanüstü hal uygulamasına dikkati çeken Sarıhan, suçlu ve suçsuzların birbirinden ayrılmasının önemine işaret etti.

Olağanüstü hal sürecinde gündeme gelen kanun hükmünde kararnamelerin Meclis onayına sunulmasının önemli olduğunu vurgulayan Sarıhan, evrensel hukuk kurallarından ayrılınmaması gerektiğini belirtti.

Olağanüstü hal ilanının hukuku ortadan kaldırmayacağını ifade eden Sarıhan, şöyle devam etti:

"Temel hak ve özgürlüklerin ciddi olarak kısıtlandığı ortamların yeni gerilimlere ve toplumsal çatışmalara neden olabileceği unutulmamalıdır. İnadına ve ısrarla hukukun üstünlüğünü savunmak herkes için adil yargılanma hakkının koşullarının oluşturulmasını istemek, olası darbelere karşı durmanın gereğidir. Demokrasi istiyorsak açık, şeffaf, çoğulcu, katılımcı bir yönetim anlayışı ve bu anlayışın kurumsallaştığı, kuvvetler ayrılığına dayalı, her kesimin temsil edildiği güçlü bir parlamenter rejimi kurumsallaştırmamız gerekir."

Sarıhan, açıklamalarının ardından bir gazetecinin "Hükümetin cezaevlerini boşaltmaya yönelik bir girişim içinde olduğu ve bunu kanun hükmünde kararnameler içinde bir afla yapabileceği haberleri var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Cezaevlerinde zaten bir doluluk söz konusuydu. Şimdi yeni tutuklamalar nedeniyle bir af gündeme geldiği anlaşılıyor. Ama benim hukuk bilgime göre bunu kanun hükmünde kararnamelerle çözmenin olanağı yok. Bu bir yasa meselesidir. TBMM'nin iradesi içinde alınması gereken bir karardır. Fakat sadece yeni insanlara yer açma nedeniyle yapılacak bir affın hukuku olmayacağı, bir gereksinimin karşılığı olmayacağı ve ayırımcı bir tutumla gündeme geleceği kesindir. Böylesi bir kararı vermek yerine haksız tutuklanmış insanların hızla salıverilmelerini sağlayıcı işlemlere yönelmektir. Elbette ki af da bir sistemdir ama bu bir taleple ortaya çıkar. Apar topar yapılacak bir boşaltma işleminin hukuku aydınlatıcı bir sonuç yaratmayacağı düşüncesindeyim."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Ankara Milletvekili Sarıhan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement