CHP Genel Başkan Yardımcısı Altıok Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Altıok Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Aydın'da tarım arazilerinin önemli bir bölümünün jeotermal santrallerden enerji üretimine ayrıldığını belirterek, "Denetimsiz jeotermallerin üzerine yenileri de eklenerek, Aydın'ın yaşanmaz bir hale gelmesi an meselesi" dedi.

18.02.2016 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Aydın'da tarım arazilerinin önemli bir bölümünün jeotermal santrallerden enerji üretimine ayrıldığını belirterek, "Denetimsiz jeotermallerin üzerine yenileri de eklenerek, Aydın'ın yaşanmaz bir hale gelmesi an meselesi" dedi.

Altıok, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız'la basın toplantısı düzenledi.

Yanında getirdiği, jeotermal enerjiden olumsuz etkilendiğini belirttiği "bozulmuş" Aydın incirlerini kürsünün üzerine koyan Altıok, Aydın'da jeotermal santrallerinin denetimsiz, kuralsız biçimde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Altıok, "Aydın'da tarım arazilerinin önemli bir bölümü jeotermal santrallerden enerji üretimine ayrılmış durumda. Mevcut denetimsiz jeotermallerin üzerine yenileri de eklenerek, Aydın'ın yaşanmaz bir hale gelmesi an meselesi" diye konuştu.

Jeotermal santrallerin hava, toprak ve su kirliliğine neden olduğunu, insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Altıok, CHP olarak yenilenebilir enerjiye ve doğal kaynakların kullanımına karşı olmadıklarını, hatta evrensel kriterlerde olması halinde kullanımını desteklediklerini hep söylediklerini anlattı.

Altıok, "Biz yaşam hakkını ihlal eden, çevreye zarar veren, geleceğimizi tehdit eden rant ve talan uygulamalarının karşısındayız" dedi.

Uzmanlar tarafından onaylanan her türlü çalışmayı desteklediklerini vurgulayan Altıok, bugün Aydın'ın içinde bulunduğu durumun, bundan çok farklı olduğunu kaydetti.

Zeynep Altıok, "maden çılgınlığının" her yerde devam ettiğini, Artvin Cerattepe'de CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve halkın direndiğini ifade ederek, "Sorun her yerde. Geleceğimizi yok sayarak, ranta dayalı olarak yaşam hakkımızı yok etmek isteyen iktidar anlayışı var" diye konuştu.

"Böyle giderse 20 yıl sonra Aydın boşalacak"

CHP"li Hüseyin Yıldız da Türkiye'nin jeotermal bölgesinin yüzde 85'inin Aydın'da bulunduğunu belirtti.

Aydın'da jeotermal enerji üretmek isteyen firmaların yüzde 85'ine ruhsat verildiğini açıklayan Yıldız, "Aydın dağlarında yağ, ovalarında bal olan ilimiz" dedi.

Yıldız, Türkiye'deki incirin yüzde 63'ünün, zeytinin yüzde 20'sinin, pamuğun yüzde 15'inin Aydın'da üretildiğini ifade ederek, "Böyle giderse 20 yıl sonra bütün şehir boşalacak duruma gelecek, Aydın'da insan yaşamayacak. Çünkü, 2007'de çıkarılan yasayla, jeotermal tesisler için istenen ÇED raporu kaldırıldı, bazı firmalara kıyak yapıldı ve Aydın'ın yüzde 85'ine ruhsat verildi. Kum ocağı açarken ÇED raporu isteniyor ama jeotermal tesisler için istenen ÇED raporunu kaldırdılar. Böyle giderse dünyanın en iyi Aydın inciri 3 yıl içinde yetişmeyecek" iddiasında bulundu.

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın ise ilinde çevre felaketi yaşandığını öne sürdü.

Aydın'da kansere bağlı ölümlerin Türkiye ortalamasından daha fazla arttığını savunan Aydın, şunları söyledi:

"Aydın'daki toprakların yüzde 85'inin jeotermal enerjiye açılması doğayı, insan sağlığını, her şeyi olumsuz etkileyecek. Bu enerji, tarımsal bitki örtüsünü ortadan kaldırıyor, doğal toprak dokusunu bozuyor, insanlara, hayvanlara, yüzey ve yeraltı sularına zarar veriyor."

Hüseyin Yıldız, basın toplantısından sonra gazetecilere incirleri göstererek, "İkram etmek isterdik ama çok kötü olduğu için ikram etmiyoruz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı Altıok Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement