Denizlerin Mobese'si İçin İlk Adım Atıldı - Son Dakika
Politika

Denizlerin Mobese'si İçin İlk Adım Atıldı

Denizlerin Mobese\'si İçin İlk Adım Atıldı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi'ni 'deniz MOBESE'si' olarak tanımlayarak "Denizlerde kara kadar güvenli olacak."

26.03.2013 18:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi'ni 'deniz MOBESE'si' olarak tanımlayarak "Denizlerde kara kadar güvenli olacak. İnşallah yasadışı hiç bir şeye izin verilmeyecektir" dedi.

Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi imza töreni Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda gerçekleşti. Törene Milli Savunma Bakanı Yılmaz, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel,

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşarı Murat Bayar, Havelsan Genel Müdürü Sadık Yamaç katıldı.

Törende bir konuşma yapan, Milli Savunma Bakanı Yılmaz,

projenin tamamlanma süresinin uzunluğuna dikkat çekerek " Bekir

Paşa diyor ki; 'Başbakan pazarlık yapıyor, sizde pazarlık yapın '

Somut faydalı bir şey elde edebilmek için bu süreler gerçekten uzun. Her ne kadar Sahil Güvenlik Komutanımız 'zamanında bitecektir' dedi. İstiyoruz ki zamanından da önce bitsin. Yeteri kadar bekledik,gözümüz üstünde olacaktır. Bunu çok net söylüyoruz. Hiç bir gecikmeye tahammülümüz yok" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, geçmişte bu tip projeleri yabancılara verildiğini hatırlatarak "Şimdi tamamını yapan anayüklenici bir Türk firmaya verdik. En azından teknolojide hangi mesafeye geldiğimizin güzel bir örneği" şeklinde konuştu.

Vatandaşların daha iyi anlaması için " projeye MOBESE diyelim" diyen Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu deniz MOBESE'si, o MOBESE'den daha güzel olanı, herkes daha iyi anlar. Vatan sadece karadan ibaret değil, 'Mavi vatan' der denizcilerimiz, Dolayısıyla; vatan kara parçası,

deniz parçası hepsi bizim vatan. İşte bu 'Mavi vatanın' daha güvenli olabilmesi için gerçekleşiyor."

Denizlerinde kara kadar güvenli olacağını vurgulayan Bakan Yılmaz, İnşallah yasadışı hiç bir şeye izin verilmeyecektir diyoruz" ifadesini kullandı.

BAKAN GÜLER'DEN PAZARLIK

İçişleri Bakanı

Güler ise çok önemli bir projenin proje töreninde bulunulduğuna dikkat çekerek " Sahil Gözetleme Radar Sistemi çok mükemmel bir proje, şimdiye kadar diğer projelere göre hem milli katkı yönünden hem de diğer projelere entegre olacak bir proje olarak, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın hizmetlerini etkin bir hale getirecek" ifadesini kullandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın

son yıllarda ortaya koyduğu projelerle hem öncü kuvvet olduğunu hem de imkan kabiliyetleri geliştirerek kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yapmaya devam ettiğini söyleyen Bakan Güler,

"Deniz yetki alanlarında emniyet ve güvenliğin sağlanması, denizde arama kurtarma faaliyetlerin sağlanması, yasadışı göç ve kaçakçılıkla mücadele, doğal afetlere yardım, yasadışı su ürünleri avcılığı ve deniz kirlililiği ile mücadele gibi, stratejik öneme haiz tesislerin korunması gibi önemli görevleri yapıyor. Türkiye'de şu anda hem Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın hem de Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün, hem Jandarma Genel Komutanlığı'nın, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün diğer kurumların mevcut sistemleri var. Bunların entegre edilmesi çok önemli. Anladığım kadarı bur proje böyle bir entegrasyonu da sağlayacak" diye konuştu.

Bakan Yılmaz'ın sürenin uzunluğundan bahsettiğine dikkat çeken Bakan Güler, "Savunma Sanayi olarak bu kadar süre de bir yere gelmişsek bunu büyük kazanç olarak değerlendiriyorum. Özellikle gurur duyacağımız bir noktadır bu. Ama Sayın Başbakanımızın her yerde yaptığı gibi bir pazarlık yapalım Müsaadenizle ben bu pazarlığı yapayım" dedi.

Bakan Güler, Havelsan Genel Müdürü Yamaç ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşarı Bayar'ın yanına gelmesinin ardından yaptığı pazarlıkla

projenin tamamlanması süresini 45 aydan 36 aya düşürdü.

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral

Uşaklıoğlu ise yaptığı konuşmada,

günümüzde

denizlerdeki başlıca güvenlik sorunlarının terör, terörist örgütlerle bağlantılı suçlar, deniz haydutluğu, her türlü kaçakçılık, yasadışı göç, uyuşturucu trafiği ve deniz kaynaklarına yönelik suçlar olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:

"Deniz vasıtaların yüksek ekonomik değeri, deniz haydutlarının eylemlerini cazip hale getirirken, deniz de denetim karaya olanla daha zor olması deniz vasıtalarına yönelik

eylemlerin daha çok ses getirmesi, terörist grupların da eylemlerini bu alana kaydırmalarını neden olmaktadır.

Ayrıca, deniz araçlarının, kara ve hava araçlarına kıyasla oldukça büyük kapasiteleri, terör örgütlerinin temel gelir kaynakları olan kaçakçılık faaliyetlerinin tek seferde yüksek hacimde gerçekleştirebilmesi ve kaçak malların kolayca saklanabilmesi bu tür

yasadışı faaliyetlerde denizleri ön plana çıkarıyor."

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşar Bayar ise askeri ve

kamu yeteneklerinin ortak bir amaca yönlendirildiğine dikkat çekerek

yüzde 80'lere varan milli

bir katkı ile projenin gerçekleştirildiğini ifade etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Denizlerin Mobese'si İçin İlk Adım Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement