Dha İstanbul Bülteni - 4 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 4

1- AYNI NOKTADA BİR TRAMVAY DAHA RAYDAN ÇIKTI (1)Haber-Kamera: İbrahim AKTÜRK - İSTANBUL DHASirkeci'de bir tramvay daha aynı noktada raydan çıktı.

16.03.2017 15:46

1- AYNI NOKTADA BİR TRAMVAY DAHA RAYDAN ÇIKTI (1)

Haber-Kamera: İbrahim AKTÜRK - İSTANBUL DHA

Sirkeci'de bir tramvay daha aynı noktada raydan çıktı. Tramvay raydan çıkar çıkmaz dururken olay yerinde inceleme sürüyor.

Görüntü Dökümü:

-------------

-Raydan çıkan ikinci tramvay

16.03.2017 - 15.06 Haber Kodu : 170316109

======================

(GENİŞ HABER)

2- SİRKECİ'DE TRAMVAY RAYDAN ÇIKTI

Haber-Kamera: İbrahim AKTÜRK/İSTANBUL-DHA

Kabataş- Bağcılar seferini yapan tramvay raydan çıkarak bariyere çarptı. Kazada yaralanan olmadı ancak tramvayda maddi hasar meydana geldi. Kaza nedeniyle tramvay seferleri bir süre aksadı.

Edinilen bilgiye göre, kaza saat 12: 30 sıralarında Sirkeci'de meydana geldi. Eminönü durağından hareket eden tramvay, Sirkeci durağına yakın bir noktada henüz bilinmeyen nedenden dolayı raydan çıkarak bariyerlere çarptı. Kazada yaralanan olmadı ancak tramvayda maddi hasar meydana geldi. Kaza sonrası tramvayın içindeki yolcular bir süre bekletildi. Olay yerine gelen polis ekipleri, kazanın meydana geldiği noktada inceleme yaptı. Görgü tanıkları, gürültü duyduklarını, tramvayın raydan çıkarak bariyere çarptığını söyledi. Tramvay, daha sonra kaza mahallinden kaldırıldı. Yaklaşık yarım saat aksayan seferler daha sonra normale döndü. Kazadan sonra yaşananlar çevredeki vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kaydedildi. Görüntülerde, bariyerlere çarpan tramvay görülüyor. Daha sonra tramvayın içindeki yolcular dışarıya çıkıyor.

Görüntü Dökümü:

---------------

CEP TELEFONU GÖRÜNTÜSÜ:

-Kaza yapan tramvaydan görüntü

-Tramvayın içindeki yolcuların dışarı çıkması

-Detaylar

-AKTÜEL GÖRÜNTÜ:

-Polisin olay yerinde inceleme yapması

-Tramvayın raydan çıktıktan sonraki teker izleri

-Hasar gören bariyer

-Duran tramvaylar

-Görgü tanıklarıyla röportajlar

-Seferlerin açılması, tramvayların ilerlemesi

-Detay görüntüler

16.03.2017 - 12.58 Haber Kodu : 170316067

16.03.2017 - 13.12 Haber Kodu : 170316072

16.03.2017 - 13.57 Haber Kodu : 170316080

16.03.2017 - 14.07 Haber Kodu : 170316088_

========================

3- CHP İBB GRUP BAŞKAN VEKİLİ GÜLSEVER'DEN, 6 BİN METREKARELİK ARSAYI İBB'NİN DEĞERİNDEN FAZLA ALDIĞI İDDİASI

İhsan YALÇIN/ İstanbul DHA

CHP İBB Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, Metal Yapı Konut A.Ş.'nin Fatih'te 2012'de 33 milyon liraya aldığı arsayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne 2016'da 430 milyon liraya sattığını öne sürdü. Belediyenin zarara uğratıldığını belirten Gülsever, İBB'nin bu arsayı değerinden fazla satın almasıyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

CHP İBB Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, İBB'nin CHP Grup Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Büyükşehir tarafından Fatih'te değerinden fazla para verilerek alındığını öne sürdüğü 6 bin metrekarelik arsaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"BELEDİYE ZARARA UĞRATILMIŞ"

Ömer Saçaklıoğlu'nun yönetim kurulu başkanı olduğu Metal Yapı Konut A.Ş.'nin, 6 bin metrekarelik araziyi satmak üzere harekete geçtiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin araziyi satın almak için Meclis'ten yetki istediğini belirten Gülsever, "Meclis'ten istediği yetkiye, biz bundan evvel olduğu gibi CHP grubu olarak belediyenin mülk edinmesine hiçbir zaman karşı çıkmıyoruz. Dolayısıyla da burada bir alım olacağı için Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak böyle bir alımın yapılmasına evet dedik. Daha sonra belediyenin bu araziyi 370 milyon lira gibi bir değere satın aldığını öğrendik. Bu araziyle ilgili olarak arkadaşlar burayı kaça almışlar diye bir araştırma yaptık. Bu arazinin Osman Kavran'dan 2012 yılında 33 milyon liraya satın alındığını gördük. 2014 yılında bu araziyle ilgili bir ekspertiz raporu hazırlanmış. O rapora göre arsanın değerinin 88 milyon lira olduğu tespit edilmiş. 2015'te yeni bir ekspertiz raporu verilmiş o raporda da 115 milyon lira değer biçmişler arsaya. Yapılan ekspertiz raporları bize gösteriyor ki, arazide yıllık ortalama 30 milyon lira bir değer artışı olmuş. Buradan hareketle yola çıkarsak 2015 yılında 115 milyon lira değer biçilen bu arazi, bugün 2017'nin başında 175 milyon değerinde bir araziye dönüşmüş olması gerekir. Oysa belediyemiz bu araziyi 370 milyon + KDV'ye, yani toplamda 430 milyon liraya almış bulunuyor. 200 milyon liralık bir fark var. Bu 200 milyon lira İstanbul halkının cebinden çıkan paradır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin parası değildir. Hepimizin parası ile burada belediye zarara uğratılmış, halkın parası çarçur edilmiştir" dedi.

"YARGIYA GEREKLİ MÜRACAATLARIMIZI YAPTIK"

Gülsever, "Bu para İstanbul halkının parasıdır. ve İstanbul halkının parasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından nasıl çarçur edildiğini, yandaşlara, akrabalara, eşlere, dostlara hangi kıyakların geçildiğini bu arsa üzerinden görmemiz mümkündür. O nedenle bu karara itiraz ediyoruz. Yargıya gerekli müracatlarımızı yaptık. Bundan sonra da takipçisi olacağız. ve İstanbul'un parasının tekrar geriye dönmesini sağlayacak koşulların yaratılması için girişimlerimiz devam edecek" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Gülsever'in açıklaması

-Partililerden detay

-Vatan caddesi bitişiğindeki (eski lunapark alanı) arsa

-Genel ve detaylar

16.03.2017 - 15.20 Haber Kodu : 170316117

============================

4- MODACI BARBAROS ŞANSAL HAKİM KARŞISINA ÇIKTI (GENİŞ HABER)

Hayati KILIÇ, İstanbulDHA

"Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan 3 yıla kadar hapsi istenen modacı Barbaros Şansal ilk kez hakim karşısına çıktı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Şansal, beraatini talep etti.

ŞANSAL KATILDI

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 43. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 58 gün cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilen Barbaros Şansal ile 8 avukatı katıldı. Çok sayıda arkadaşı da Şansal'a destek olmak için duruşmayı izledi. Duruşmada savunma yapan Şansal bekar, kadın terzisi ve üniversite mezunu olduğunu belirterek, 3 bin TL aylık gelirinin olduğunu söyledi.

2 PAYLAŞIMDAN 1'İNE SAHİP ÇIKTI, DİĞERİNİN KENDİNE AİT OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Önceki beyanlarının tekrar edeceğini belirten Şansal, "İddianamede yer alan paylaşım bana aittir. Bu paylaşımdaki amacım ayrımcılık yapmak değil. Aynı olayda zarar gören kişilerin farklı inançlarda olduğunun altını çizip zararın herkese verildiğine dikkat çekmekti" dedi.

Şansal, soruşturma dosyasına giren bir başka paylamın da kendisine ait olmadığını, bu paylaşımın saatinin ve yerinin de farklı olduğunu ifade etti.

"KAMUYA YARARLI BİR İŞTE GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞMAYI KABUL EDERİM"

Suçlamaları kabul etmediğini dile getiren Şansal, ceza verilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediğini belirterek, "Çünkü masumum. 58 gün cezaevinde yattım. Beraatine karar verilmesini talep ediyorum" dedi. Bunun üzerine mahkeme hakimi Şansal'a, mahkumiyeti halinde kamuya yararlı bir işte çalışma tedbirine çevrilerek infazını kabul edip etmeyeceğini sordu. Şansal ise, "Zaten çalışıyorum" dedi. Hakim, "Kamuya yararlı bir işte" diyince Şansal, "Kamuya yararlı bir işte gönüllü olarak çalışmayı kabul ederim" dedi.

"MÜVEKİLİM TARAFINDAN PAYLAŞILDIĞI KABUL EDİLSE DAHİ..."

Avukat Efkan Bolaç, "Müvekilimin beraatini talep ediyoruz. Zira, yazdığını kabul etmediği twitter mesajı ortada yoktur. Hiçbir yerde tespit edilememiştir. Sadece paylaşımcılar tarafından kullanılan ekran görüntüleri vardır" dedi. Bolaç ayrıca, "Bu mesaj müvekilim tarafından paylaşıldığı kabul edilse dahi, içerik itibariyle şiddet içermeyen mesajın halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmeye elverişli olduğundan bahsedilemez" diye konuştu. Avukat Bolaç, müvekilinin yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme, yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini, hükümle birlikte karara bağlanmasına karar vererek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Görüntü Dökümü:

--------------------------------

Barbaros Şansal ile avukatları

Duruşma salonu önünde beklemesi

Destek veren arkadaşları

Genel detaylar

===========================

5- BEYAZIT'TA 16 MART VE HALEPÇE PROTESTOSU

Haber-Kamera: Erhan TEKTEN İstanbul DHA

Beyazıt'ta düzenlenen gösterilerde, 1978 yılında 7 öğrencinin ölümü, 41 öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırı ile Halepçe katliamı protesto edildi.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı Beyazıt Meydanı'ndaki eylemlerde Eczacılık Fakültesi kapısı önüne karanfiller bırakılarak, marşlar söylendi. Grup üyeleri ölen öğrencilerin fotoğraflarını taşıdı. "Dünden Bugüne Üniversite Katliamlara Hayır Diyor" yazılı pankart açan grup, "Beyazıt faşizme mezar olacak", "16 Mart'ı unutma unutturma" sloganları attı. "Beyazıt Marşı"nı da söyleyen grup adına yapılan açıklamada, 16 Mart 1978 yılında 7 öğrencinin bombalarla ve silahlarla öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada, "Ne Beyazıt yaşanan ilk katliamdı ne de Halepçe son oldu. Bu ülkede katliamlar, bu ülkede devrimcilere işçi ve emekçilere karşı azgınca saldırılar, istisna değil, işin akışına uygun devletin ve egemen sınıfların karakterine uygun olandır " denildi. Eylemde 78'liler Girişimi adına Hüseyin Soylu da bir konuşma yaptı. Grup en son olayın gerçekleştiği Eczacılık Fakültesi önüne katliamda ölen öğrencilerin fotoğraflarını koyduktan sonra karanfil bıraktı.

Görüntü Dökümü:

--------------------

-Grubun görüntüsü

-Pankartın görüntüsü

-Atılan sloganlar

-Ölen öğrencilerin fotoğrafları

-Dövizlerden detaylar

-Basın açıklaması

-Hüseyin Soylu'nun konuşması

-Karanfil bırakılması

-Grubun dağılması

-Genel ve detaylar

16.03.2017 - 14.36 Haber Kodu : 170316100

============================

6- MÜZEYYEN'İN ÖLÜMÜNDE ZANLININ KULLANDIĞI SİLAH ELE GEÇİRİLDİ

Haber-Kamera: Ali AKSOYER/İSTANBUL

Bahçelievler'de uyuşturucu satışı yapan kişilerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Müzeyyen Telli'nin katil zanlısı olduğu iddiasıyla Adana'da gözaltına alınan Ümit Y.'nin olayda kullandığı silah, Zeytinburnu'nda ele geçirildi. Şüphelinin olay sırasında mağdur olan kişiler tarafından "Silahı kullanan kişi" olarak teşhis edildiği öğrenildi. Savcılıktan ek gözetim süresi alınan, cinayet Büro amirliğinde sorgulanan şüpheli, olayla ilgili gözaltına alınan 7 arkadaşı ile birlikte yarın mahkemeye sevk edilecek.

1 KİŞİ ÖLMÜŞ 1 KİŞİ AĞIR YARALANMIŞTI

Bahçelievler'de uyuşturucu satışı yaptıkları iddia edilen kişilerle, mahalle sakinleri arasında yaşanan kavga sırasında kavga eden babasını durdurmaya çalışan 24 yaşındaki Müzeyyen Telli vurularak hayatını kaybetmişti. Olay sırasında Muhammet Yusuf adlı mahalle sakini de vurularak ağır yaralanmıştı.

3 ŞÜPHELİ DAHA ÖNCE TUTUKLANMIŞTI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce olayla ilgili başlatılan soruşturmada polis, olaya karıştıkları iddia edilen 11 kişiyi gözaltına almıştı. Bu kişilerden yaşları 18'in altında olan 3 şüpheli çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

OTOBÜSTEN İNER İNMEZ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Polisin yaptığı çalışmalarda Batman'a kaçtığı tespit edilen şüpheli dün gece düzenlenen operasyonda Adana'ya gelmek için bindiği otobüsten indikten hemen sonra Adana polisi tarafından gözaltına alındı. İstanbul'a getirilen şüphelinin sorgusu İstanbul, Asayiş Şube Müdürlüğünde sürüyor.

OLAYDA KULLANILAN SİLAH ELE GEÇİRİLDİ

Polis olayla ilgili yaptığı soruşturmada şüpheli Ümit Y.'nin olayda kullandığı silahı Zeytinburnu'nda bir evde ele geçirildi. Şüphelinin olaydan sonra İstanbul'dan kaçmadan önce olayda kullandığı silahı, bir arkadaşının evine saklandığı öğrenildi. Silah incelenmek üzere Kriminal polis laboratuarına gönderildi.

SURİYE'YE KAÇMAYA ÇALIŞIYORMUŞ

Cinayet Büro Amirliği yetkilileri şüphelinin bölgede dolaşarak kendisini Suriye'ye kaçıracak bir bağlantı aradığının tahmin edildiğini belirttiler.

MAĞDURLAR TEŞHİS ETTİ

Öte yandan Asayiş Şube Müdürlüğü'ne gelen olayın mağdurları Ümit Y.'yi yaşanan kavga sırasında "Silah kullanan" kişi olarak teşhis ettikleri öğrenildi. Ayrıca gözaltında tutulan bazı şüphelilerin de cinayeti Ümit Y.'nin işlediğini söyledikleri öğrenildi.

DAHA ÖNCEDEN ÇOK SAYIDA POLİSE GELİŞ KAYITLARI VAR

Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorgulanamasına devam edilen Ümit Y.'nin daha önceden darp ve uyuşturucu kullanmak suçlarından polise geliş kaydı oduğu belirtildi. Gözaltında bulunan diğer 7 kişinin de hırsızlık, uyuşturucu kullanmak suçlarından polise geliş kayıtları olduğu belirlendi. Olayla ilgili gözaltına alınan 7 kişinin yarın adliyeye çıkarılmaları bekleniyor.

===========================

7- İSTANBUL'DA 'SAHTE BANDROL' OPERASYONU

9 baskı makinesi, 4 milyon bandrol, 39 kilo baskı boyası ele geçirildi.

Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Esenyurt Sanayi Mahallesi'nde bir işyerinde sahte bandrol üretildiği yönündeki ihbarı değerlendirerek çalışma başlattı. Polis ekipleri önceki gün yaptığı operasyonda 9 baskı makinesi, 39 kilo baskı boyası, kağıt çözme makinası, 2 bilgisayar, 23 top yaklaşık 7 bin metre hologram, 21 bin metre filigran, çeşitli ürünlere ait yaklaşık 4 milyon bandrol ile 1 yazıcı ele geçirildi. Ekipler işyerinde bulunan B.Y., İ.K., U.U. ve Azerbaycan uyruklu R.I. yakalanarak gözaltına alındı. Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen 4 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından dün sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.

Görüntü Dökümü

-------------

(Polis Kamerası)

-İşyerinden görüntü

-Bandrollerden görüntü

-Matbaa makinelerinden görüntü

-Polis ekiplerinin işyerinde inceleme yapması

-Genel ve detaylar

16.03.2017 - 14.57 Haber Kodu : 170316108

==============================

8- SERVET KAVASOĞLU SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Haber - Kamera: Enver ALAS - İstanbul DHA

Geçirdiği kalp krizi sonucu 56 yaşında hayatını kaybeden Doğan Burda Dergi Grubu İcra Kurulu Üyesi ve Üretim Direktörü İsmail Servet Kavasoğlu, İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı.

İsmail Servet Kavasoğlu için Üsküdar Şakirin Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törende taziyeleri İsmail Servet Kavasoğlu'nun eşi Binnur Kavasoğlu, kızı Çağla Kavasoğlu, annesi Emriye Kavasoğlu ve kardeşi Serdar Kavasoğlu kabul etti.

AİLESİ VE YAKINLARI GÖZYAŞI DÖKTÜ

Ani ölümüyle Doğan Burda Dergi Grubu'nu yasa boğan Kavasoğlu için başta ailesi olmak üzere yakınları ve sevenleri cami avlusunda gözyaşı döktü. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da cenazeye katılarak, Kavasoğlu ailesine başsağlığı diledi. Cenazeye Doğan Burda Dergi Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Hürriyet Yazarı Mehmet Yakup Yılmaz başta olmak üzere aralarında Sedat Ergin, Yalçın Bayer, Kanat Atkaya'nın bulunduğu Hürriyet Gazetesi yazarları, Doğan Holding, Doğan Burda Dergi Grubu ve Hürriyet Gazetesi yöneticileri ve çalışanları katıldı.

KARACAAHMET'TE DEFNEDİLDİ

İsmail Servet Kavasoğlu, öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Cami avlusunda taziyelerin kabulü

-Eşi ve kızının görüntüsü

-Binnur ve Çağla Kavasoğlu'nun taziyeleri kabul etmesi

-Cenazeye katılan Hürriyet yazarları

-Vuslat Doğan Sabancı'nın aileye taziyede bulunması

-Begümhan Doğan Faralyalı'nın taziyede bulunması

-Mehmet Yakup Yılmaz'ın görüntüsü

-Tabuttan görüntü

-Helallik alınması

-Cenaze namazının kılınması

-Genel ve detaylar

==============================

9- SERGİLENEN MANTALAR TEPKİ ÇEKTİ, TÜRKİYE KORUMA İÇİN İMZA ATTI AMA YASAL DÜZENLEME YAPMADI

Haber: İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL,

Balıkçıların Akdeniz'de avlanırken yakaladıkları her biri 150-200 kilo ağırlığındaki 'Manta' türü 14 vatoz, Beylikdüzü'ndeki 'Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde sergilenmek üzere İstanbul'a getirildi.

Mantaların sergilenmesi sosyal medyada tepki çekerken, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Yard.Doç. Dr. Arda Tonay, Türkiye'nin bu balıkların avlanmasını yasaklayan uluslararası anlaşmaya imza attığı halde yasağa ilişkin düzenleme yapmadığını söyledi.

AKDENİZ'DE YAKALANDILAR İSTANBUL'A GETİRİLDİLER

Balıkçı Kenan Balcı, kendisini tanıyan İzmirli balıkçıların Akdeniz'de avlanırken, okyanuslardan gelen 'Denizlerin Batman'i olarak nitelendirdiği dev vatozlardan 14'ünü yakalayarak kendisine gönderdiklerini söyledi. 45 yıllık balıkçı Balcı, bunları 2 gün daha işyerinin önünde sergileyeceğini, meraklılarının ve bu konuda eğitim gören öğrencilerin gelip inceleyebileceğini, daha sonra mumyalayarak balık ve tüm deniz canlılarına duyduğu ilgi nedeniyle oluşturduğu 'Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde oluşturacağı havuzda sergileyeceğini söyledi. Vatozları görmeye gelenlere bilgi veren Kenan Balcı, şöyle dedi:

"Bunlar göçmen balık. Okyanuslardan Akdeniz'e geldi ve yakalandı. Mumyalanarak Türkiye Deniz canlıları Müzesi'nde sergilenecek. 100, 200 sene sonra insanlarımız görebilecek. 20 seneden bu yana ilk kez bu büyüklükte geldi. Her biri 150-200 kilo ağırlığında. Daha önce gelenlerden en büyükleri 5-10 kiloydu. Bunları mumyalarken özel yöntemlerle içi, ilikleri, kanı alınacak. Kurutulacak. İşlemi çok. Balık akar, kokar yok olur. Ama biz bunları ölümsüzleştireceğiz."

Balcı, bu balıkların zararsız olduğunu vurgularken, "Derin bu balıkları kuzu gibi uysaldır. Bazıları görüntüsünden ürküyor. Bunları yiyen de var yemeyen de. İnsanlarımızın bazıları 'Denizden babam çıksa yerim' diyor. Bazıları ise, 'Kesilince kanı akmayan, yumurtlamayan yani doğuran balığı yemeyiz' diyor."

TÜRKİYE'NİN İMZALADIĞI KORUMA ALTINDAKİ BALIKLAR ARASINDA

Uluslararası alanda koruma altındaki balıkların Akdeniz'de avlanması, sosyal medyada büyük tepki topladı. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Yard.Doç. Dr. Arda Tonay, Akdeniz'in yerlisi olmayan, uluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altında olan göçmen 'Manta' türü 14 vatozun avlanma yasağına ilişkin Türkiye'nin de sözleşmeyi imzaladığını ancak, uygulamaya geçirmediğini söyledi. DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yard.Doç. Dr. Arda Tonay, Akdeniz'de yakalanan her biri 150-200 kilo ağırlığındaki, 30 vatozdan 14'ünün İstanbul'a getirildiğini, eti para etmeyen bu balıkların avlanarak bir anlamda katledildiğini söyledi. Yard.Doç. Dr. Arda Tonay, terminolojiye göre 'Vatoz' olarak tanımlanan bu balıkların bunların okyanusta yaşadığını Akdeniz'e 'Misafir' olarak geldikleri sırada avlandığını anlattı. Yard.Doç.Dr Tonay, şöyle dedi:

"TÜRKİYE İMZALADI, YASAL DÜZENLEMEYİ YAPMADI"

"Bunlar, yassı kıkırdak balıklar. Türkiye, bunların korunmasına ilişkin uluslar arası anlaşmalara imza atan bir ülkedir. Ancak, maalesef yasal düzenleme yapılmadı. Bu nedenle su ürünü olarak avlanması yasak değil. Uluslararası anlaşmaların uygulanabilmesi için tebliğ eksikliği var. İlk günden bu yana konunun takipçisiyiz. Bu 30 balık geçen cumartesi günü avlandı. 14 tanesi İstanbul'a sergilenmek üzere getirildi. 10 tanesi kesilerek Yunanistan'a satıldı. Bir süreden bu yana üzerinde çalıştığımız 11 türün avlanmasının yasaklanması konusunda başvurularımız var. Keşke bunlar avlandığı görüldüğü anda tekneye alındığı anda tekneye alınmasaydı. Eti balıkçılık açısından para etmez. Türleri giderek azalan bu 30 balığın yakalanması çok kötü oldu. Aralarında bu türün de bulunduğu balıkların yasaklanması için çalışmalar tamamlanmak üzere."

Görüntü Dökümü:

Vatozlardan görüntüler

Balıkçı bunları merak edenlere görüşlerini anlatırken

Balıkçı balık ile ilgili bilgi verirken

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement