Diyarbakır'da Seracılar Salatalık Üretimine Ağırlık Verdi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Seracılar Salatalık Üretimine Ağırlık Verdi

Diyarbakır'da seracılar salatalık üretimine ağırlık verdiDİYARBAKIR'ın Bismil İlçesi'nde sera üreticileri son yıllarda salatalık üretimine yöneldi.

06.05.2017 11:11

Diyarbakır'da seracılar salatalık üretimine ağırlık verdi

DİYARBAKIR'ın Bismil İlçesi'nde sera üreticileri son yıllarda salatalık üretimine yöneldi. Diyarbakır ve Batman'ın domates ihtiyacının büyük kısmını karşılayan üreticiler, maliyetin yüksek ve harcama kalemlerinin fazla olması nedeniyle son iki yıldır seralarda dometes yerine salatalığa ağırlık verdi. Seracılardan İmam Zoroğlu, "Zorlu geçen kış şartlarında seraların ıstıma sistemi ve ısıtmada kullanılan kömür çok fazla maliyete neden noldu. Elde edilen domatesin satışı ise maliyeti karşılamadı. Yani üretici zarar etti. Son 2-3 yıldır Bismil çiftçisi daha az maliyetli olan salatalık üretmeye başladı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı son görüşmeye damga vuran Nisan ayının zam şampiyonu domates, Diyarbakırlı üretecileri de küstürdü. Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker'in memleketi olan ve Diyarbakır ile Batman'ın domates ihtiylacını büyük oranda karşılayan Bismilli üreticiler, son 2-3 yıldır domates üretiminden salatalık üretimine yöneldikleri ortaya çıktı.

Bismil ilçesinde 2011 yılında özellikle eski Bakan Eker'in teşfiki ile devlet destekli kurulan seralarda önce domates üretimi yapıldı. İlçe genelinde bulunan 14 serada üretilen domateslerin sert geçen kış şartlarında seraları ısıtma maliyeti, satışından elde edilen gelirden az olması üreticileri salatalık üretimine yöneltti. Yaklaşık 3 yıldan beri ilçede bulunan 14 seradan sadece 3'ünde domates üretiminin yapıldığı belirtildi.

Bismil İlçesi'ne bağlı Sarılar Köyü Kalkınma Kooperatifi'ne ait 25 dönümlük serada salatalık üretimi yapan saha sorumlusu İmam Zoroğlu, domates fiyatının artmasının sebeplerini ortaya koydu. Kış şartlarının zorlu geçtiği yıllarda domates üretimi için seralarda yeterince ısıtma sistemi bulunması gerektiğini belirten Zoroğlu, "2011 ve sonrasındaki yıllarda seraların çoğu domates üretimi yaptı. Ancak, sert geçen kış şartlarında seraların ıstıma sistemi ve ısıtmada kullanılan kömür ücreti çok fazla maliyete neden noldu. Elde edilen domatesin satışı ise maliyeti karşılamadı. Yani üretici zarar etti. Son iki-3 yıldır Bismil çiftçisi salatalık üretmeye başladı. Domatese oranla daha düşük maliyeti olan salatalığın satışından elde edilen para da daha iyi. Durum böyle olunca seraların çoğu salatalık üretimine geçti. Bismil'de 14 sera bulunuyor. Şimdi bu seralardan sadece 3'ünde domates üretiliyor, diğer seraların tamamı salatalık üretimine geçti" dedi.

Nisan ayının zam şampiyonu olan domates fiyatları için ise Zoroğlu, " Antalya, Mersin ve Diyarbakır ile bölgedeki seralarda şu an domatesler daha yetişmedi. Tarla ve bahçelerde ekilen domateslerin yetişmesiyle birlikte fiyatlar düşecek" diye konuştu. Zorğulu, domates fiyatlarındaki artışı, "Bir de geçiş sürecini yaşıyoruz" diye açıklayarak, "Antalya, Mersin ve Diyarbakır ile bölgedeki seralarda şu an domatesler daha yetişmedi. Tarla ve bahçelerde ekilen domateslerin yetişmesiyle birilkte fiyatlar daha da düşecek. Ürettiğimiz ve 80-90 kuruşa sattığımız taze salatalık, bir gün sonra marketlerde 3-4 liraya satılıyor. Bu da biz üreticilerin sadece masrafını ancak kurtarıyor. Bu yüzden domates üretimini bıraktık. Domates satışı da istenilen düzeyde değildi dolayısıyla zarar ettiğimiz için salatalık üretimine geçtik. Tarlada 3, 3.5 liraya satılan domates pazarda ve marketlerde 10 liraya satılıyor bu da vatandaşı daha da zorda bırakıyor. Talep çok fazla ve üretim az olduğu için malesef domates fiyatları bu yüzden arttı. Bir ay sonra bahçe ve tarla domatesleri çıkınca fiyatlar düşecek" şeklinde konuştu.

Diyarbakır ve Batman'ın sebze ihtiyacını büyük oranda karşılayan Bismil İlçesi'nde 14 seranın bulunduğunu anlatan Zoroğlu, her serada ortalama 15 kişinin çalıştığını ifade ederek, "Seraların faaliyete geçmesiyle birlikte bir kere daha önce Antalya ve Mersi'nden gelen sebzeleri tarladan koparıldıktan bir gün sonra pazarda yada marketten satın alabiliyor vatandaş. Böyle bir fırsatı buldu. 14 sera var Bismil'de. Her serada ortalama 15 kişi çalışıyor. Bu da her sera, 15 aileye istihdam alanı yarattı. Bütün seraları düşünürsek, 150-200 aileye istihdam alanı yarattı" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır\'da Seracılar Salatalık Üretimine Ağırlık Verdi
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Seracılar Salatalık Üretimine Ağırlık Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement