Düzeltme - "Kaynak Holding'in Fetö Yöneticilerinin Davası" Haberimizin 4. Paragrafındaki "Hak-iş"... - Son Dakika
Güncel

Düzeltme - "Kaynak Holding'in Fetö Yöneticilerinin Davası" Haberimizin 4. Paragrafındaki "Hak-iş"...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finans merkezi olduğu gerekçesiyle kayyum atanan Kaynak Holding'in yöneticilerine yönelik soruşturma sonunda, aralarında darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'nde olan örgütün "sivil imamları" Kemal Batmaz ve Harun Biniş ile örgütün sözde "Başyüceler...

26.06.2018 20:49

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finans merkezi olduğu gerekçesiyle kayyum atanan Kaynak Holding'in yöneticilerine yönelik soruşturma sonunda, aralarında darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'nde olan örgütün "sivil imamları" Kemal Batmaz ve Harun Biniş ile örgütün sözde "Başyüceler Şurası Başkanı" Mustafa Özcan, eski Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun'un da bulunduğu 36'sı firari, 47'si tutuklu 97 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü.?

Bakırköy Adalet Sarayındaki konferans salonunda İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan duruşmaya, 24 tutuklu, 2 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Cengiz Altun, Bank Asya'ya talimatla para yatırmadığını, yapılan işlemlerin günlük para hareketlerinin olduğunu, böyle bir işlemin söz konusu olmadığını, yeni açılan hesap görüntüsü olduğunu, bu durumun ise mevcut parasından kalan parayı değerlendirmek için olduğunu söyledi.

Parasına para kazandırmak ve tasarruf yapmak için hesap açtığını ifade eden sanık Altun, "Kaynak Holding'de muhasebe müdürü olarak çalışıyordum. Hiçbir derneğe üyeliğim yoktur. Bylock kullanmadım. 944 kişinin yer aldığı dua listesinde adım yoktur. Pak-İş'e üye olmamız için çok baskı vardı. Şirketlere kayyum atanırsa işten atılacaksınız, özlük haklarınızı ve maaşlarınızı alamayacaksınız gibi şeyler söylediler. Ben kaçtım, üye olmadım. Sendika Ahmet, Mehmet hakkını alırsa ben de alırım diye düşündüm. Bir yönlendirme var diye üye olmadım." diye konuştu.

Terör örgütüyle anılan bir şirkette çalışmaktan utandığını bildiren sanık Altun, 13 aydır tutuklu olduğunu, terörle mücadele ettiğini söyledi.

Mahkeme başkanı, "Terörle mücadele ettiğini söylüyorsun, muhasebecisin, hiçbir şey anlatmadın. Para transferlerini açıkla." Demesi üzerine sanık Altun, " Sürat Kargo'da 7 yıl çalıştım, eleman düzeyindeydim. Holdinge geçtikten sonra gayri resmi rastladığım bir durum yoktu." dedi.

Başkan da "Bağış yok muydu, Amerika'ya transfer yok muydu?" diye sordu.

Sanık Altun da, "Holdingde transfer kapsamında Kimse Yok Mu, Fatih Üniversitesi'ne bağışlar vardı. Her şirket şu kadar bağış yapacak diye şeyler vardı. Ben Kaynak Holding'e kayyumla geçtim." şeklinde cevap verdi.

Başkanın, "12 yıl çalışmışsın, hiçbir sohbete katılmadın mı?" sorusuna sanık da, "Katılmadım." dedi.

Bir diğer tutuklu sanık Kadir Karakoç da savunmasında, Zambak Mimarlık'ta çalıştığını, mimar olduğunu, çalıştığı şirkette yüzde 10 hissedar olduğunu, ortaklarından ikisinin yurt dışına çıktığını, birinin ise zaten Amerika'da yaşadığını, şirketinin ise Kaynak Holding ile alakasının olmadığını öne sürdü.

Sanık Karakoç, Zaman Gazetesi'ne ve Sızıntı Dergisi'ne abone olduğunu belirterek, "Ben mimarım, Zaman Gazetesi'nin tasarımı değişti, tasarımı hoşuma gittiği için abone oldum. Bir kaç defa hayır amaçlı burs verdim. İddianameye konu sohbetlerde Kuran okunuyordu. 3-4 arkadaş kuran dersi alıyorduk. Kuranı öğreten İsa bey isimli biriydi. Soyadını bilmiyorum." diye konuştu.

Mahkeme başkanının, "Kim bu adam, belki hırsız. Sormadın mı?" diye sorması üzerine sanık Karakoç da "Sormadım." dedi.

Sanık Karakoç, "Ortaklarım bırakıp gitti, ortada kaldım. Arkadaşlar niye çıkıp gittiğini bende merak ediyorum." diye konuştu.

Duruşma yarına ertelendi.

İddianameden?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, FETÖ'nün finans merkeziolduğu gerekçesiyle kayyum atanan Kaynak Holding'in yöneticilerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, aralarında darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'nde olan örgütün "sivil imamları" Kemal Batmaz ve Harun Biniş ile örgütün sözde "Başyüceler Şurası Başkanı" Mustafa Özcan, holdingin eski Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun'un da bulunduğu 36'sı firari, 47'si tutuklu 97 sanık yer aldı.?

İddianamede, Kaynak Holding ve bagˆlı s¸irketlerin, olagˆan ticari faaliyetlerini yu¨ru¨tu¨rken kurdukları ile o¨rgu¨te bagˆlı tu¨m s¸irketlerinin para trafigˆinin kesis¸im noktasında bulundugˆu belirtilirken, bu sayede o¨rgu¨t adına sisteme sokulması planlanan paraların FETO¨/PDY silahlı tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n kontrolu¨nde olan u¨lke ic¸erisindeki ve yurt dıs¸ındaki vakıf, dernek ve egˆitim kurumları u¨zerinden finansının sagˆlandıgˆı vurgulandı.?

Go¨ru¨nen ticari faaliyetleri dıs¸ında FETO¨/PDY tero¨r örgu¨tu¨nu¨n finansmanı kapsamında faaliyetlerde bulundukları, s¸irket ic¸erisinde kayıt dıs¸ı, burs, kurban, bilet, zekat, fitre adı ile du¨zenli para toplandıgˆı anlatılan iddianamede, s¸irket c¸alıs¸anlarının "Rehberlik" adı verilen yapılanma adı altında, kurum ku¨ltu¨ru¨ anlayıs¸ı ile o¨rgu¨tsel olarak yetis¸tirildikleri, s¸irketlerin genel yo¨netimlerin, bizzat o¨rgu¨t elebas¸ının talimatları, kitaplarında ve dergileri ile internet u¨zerinden yayımlanan mesajları ile su¨rekli motive edildikleri kaydedildi.?

İddianamede, bu anlayıs¸ ile birinci hedefin o¨rgu¨tu¨n toplumda go¨ru¨nen, kamuflaj yapılanması olan "hizmet hareketi" adı altında so¨zde dinsel bir yapılanma ile faaliyet yu¨ru¨ttu¨kleri ve tu¨m talimatların dogˆrudan o¨rgu¨t elebas¸ından geldigˆi kaydedilirken, s¸irket ic¸erisinde o¨rgu¨tün kriptolu programlarının kullanıldıgˆı, o¨rgu¨tu¨n kendisini sadece insanlıgˆa ve dine hizmet eden bir yapı gibi go¨sterme c¸abasında oldugˆu ancak o¨rgu¨tu¨n yapılan sorus¸turmalarla ac¸ıgˆa c¸ıkarılan yapısında tero¨r o¨rgu¨tlerinde oldugˆu gibi hu¨cre yapılanmalarının oldugˆunun tespit edildiği aktarıldı.?

"I·slami gerc¸ekligˆinden uzak olarak o¨rgu¨t ic¸erisinde eleman kazandırılan hu¨cre evlerinden sorumlu olanlarla, kamu kurumunda bulunan o¨rgu¨t mensuplarından sorumlu olan o¨rgu¨t yo¨neticilerinin 'Kod adı' kullanmaları go¨z o¨nu¨nde bulundugˆunda o¨rgu¨tu¨n kendini gizleme politikası oldugˆu" belirtilen iddianamede, 15 Temmuz 2016'da gerc¸ekles¸tirilmeye c¸alıs¸ılan darbe giris¸imi ile birlikte o¨rgu¨tu¨n tu¨m amacının Tu¨rkiye Cumhuriyeti Devleti'ni tu¨m organları ile ele gec¸irmek oldugˆunun anlaşıldığı kaydedildi.?

İddianamede, Kaynak Holding ve bagˆlı s¸irketlerinde tu¨m is¸ ve is¸lemlerin o¨rgu¨tsel olarak planlandıgˆı, o¨rgu¨t liderinin tu¨m so¨ylemlerinin hassasiyetle takip edilerek tu¨m c¸alıs¸anlar u¨zerinde baskı kurularak aidiyet duygularının gelis¸tirilmeye c¸alıs¸ıldıgˆı anlatılarak, o¨rgu¨tu¨n yayın organlarına zorunlu abonelikler, su¨rekli himmet ile o¨rgu¨te finans sagˆlandıgˆı, o¨rgu¨tu¨n tu¨m alanlarda go¨sterdiği faaliyetlerin bizzat holding merkezinde ve yo¨neticileri tarafından takip edilerek o¨rgu¨tu¨n nihai amacına ulas¸ılması ic¸in her imkanın kullanıldıgˆının yu¨ru¨tu¨len sorus¸turma ve elde edilen dijital verilerdeki bilgi ve belgeler ile tespit edildiği vurgulandı.?

Sanıklar Kemal Batmaz, Harun Biniş, Mustafa Özcan, Naci Tosun hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terörörgütü yönetici olmak" suçundan 15 yıldan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenilen iddianamede, 39 sanık hakkında da ayrı ayrı "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütü yönetici veya üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer 54 sanığın benzer suçlardan 7,5 yıldan 30'ar yıla kadar değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması istendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Düzeltme - 'Kaynak Holding'in Fetö Yöneticilerinin Davası' Haberimizin 4. Paragrafındaki 'Hak-iş'... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement