Ekonomi Dünyasının Gündeminde İhracat ve Büyüme Var - Son Dakika
Güncel

Ekonomi Dünyasının Gündeminde İhracat ve Büyüme Var

Temmuz ayının medyada en çok konuşulan ekonomi başlığı ihracat olurken onu, vergi ve ekonomik büyümeye dair haberler takip etti.

02.08.2012 13:15

İşte, Medya Takip Merkezi (MTM)'nin hazırladığı rapora göre, ayın ekonomide öne çıkan konu ve olayları…

Yılın ilk yarısında yüzde 11.3 artışla 72.98 milyar dolara ulaşan ihracat, Temmuz'da açıklanan verilere göre Haziran ayında da yüzde 3.6 artarak 11.8 milyar dolar seviyesinden gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, en fazla ihracat artışı ise otomotiv sektöründe görüldü. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 3. çeyrek ihracat artış beklentisinin bir önceki döneme oranla azaldığına işaret ederek, buna rağmen 2012 yılı orta vadeli ihracat hedefinin aşılacağını ve yeni bir ihracat rekoru kırılacağını bildirdi.

MTM'nin Temmuz ayı ekonomi gündemi raporuna göre, ekonomide öne çıkan diğer başlık vergi oldu. Ay boyunca 30 bine yakın haber ve yazı ile gündeme gelen verginin en fazla yansıma bulduğu konular arasında, Maliye Bakanlığı'nın vergi denetimlerini arttırma planı, çeşitli kurumlara verilen vergi ödülleri ve Eylül ayında Maliye Bakanlığı'na 400 yeni vergi müfettiş yardımcısı alınacağı ile ilgili haberler oldu.

Ekonomik büyüme, gündemde en fazla yer alan bir diğer konu oldu. 2011'deki büyüme hızının 2012'de daha da artacağını öngören Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'dan destek geldi. Yılmaz, yüzde 4'lük büyüme oranında değişiklik bulunmayan Türkiye'nin, bu hedefi tutturulursa Avrupa'nın en yüksek büyüme hızına sahip ülkesi olacağını belirtti. Türkiye'de büyüme anlamında olumlu gelişmeler yaşanırken, Çin'de son 3 yılın en düşük büyüme oranının gerçekleşmesi ise dikkat çekti.

Medya Takip Merkezi'nin raporuna göre ayrıca, 13 bin 988 haber ve yazı ile ayın en çok konuşulan markası Apple olurken, ithalat ve ekonomik kriz medyanın en çok yer verdiği diğer ekonomi başlıkları oldular.

AYIN DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELERİ:

• Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından batılı iş dünyası tarafından 'barışın tüccarları' sloganıyla kurulan, 89 ülkeden dünya devi şirketlerin yer aldığı ICC'nin Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçildi.

Yargıtay'ın dul kalan kadına hem eşten hem de babadan maaş verilmesinin önünü açan kararına SGK itiraz etti.

• Aktif Bank tarafından kurulan "Fleetcorp Katılım Varlık Finansman Fonu"nun ihraç ettiği 20 milyon TL tutarlı ve 903 gün ortalama vadeli Türkiye'nin ilk "katılım sertifikası" ihracı ülkenin önde gelen portföy yönetim ve emeklilik şirketlerinden gördüğü büyük ilgili sonrasında İMKB Nitelikli İşlemci Pazarı'nda işleme açıldığı gün tükenerek başarıyla tamamlandı.

• Türkiye'nin önde gelen gıda zincirlerinden Etiler Marmaris halka açıldı.

• Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın yaptığı "Marka Ülkeler" araştırmasının sonuçlarına göre Türkiye, 487 milyar dolar marka değeri ile dünyanın en değerli 19'uncu ülkesi oldu.

• Bankaların ipotek kaldırma ücreti bir kez daha yargıdan döndü. Ankara Etimesgut Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bankanın ipotek yazısı için tüketiciden ücret talep edilemeyeceğine karar verdi.

• Global Banking and Finance Review 2012 yılı "Bankacılık Ödülleri" değerlendirmesinde sürdürülebilir yüksek büyüme performansı, yenilikçi ürün ve hizmet sunumu ve üstün müşteri ilişkileri yönetimi sebebiyle Akbank'ı üst üste 2. kez "Türkiye'nin En İyi Bankası" olarak seçti.

• İstanbul, 2012'nin ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 18.7'lik artışla, 4 milyon 231 bin turist çekti.

• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Basra petrolünün Ceyhan'a akıtılacağını, buradan dünyaya pazarlanacağını açıkladı.

• 2007'den bu yana her yıl Fransız işletme okulu INSEAD tarafından duyurulan Küresel İnovasyon Endeksi sonuçlarına göre, Türkiye listede 74'üncü sırada yer aldı.

• Borçlar Kanunu'nun, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmesiyle bundan böyle konut kiralarındaki artışın, kira artırımının yapılacağı ay itibariyle son 12 ayda Üretici Fiyat Endeksinde (ÜFE) yaşanacak artışa göre belirleneceği öğrenildi.

• Dünyanın en büyük su türbini merkezi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) bünyesinde Ankara'da kurulacak.

Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdüren Mehmet Ali Yalçındağ'ın, Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başladığı bildirildi.

• Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'a petrol ürünlerinin verilip karşılığında petrol alınmasına yönelik faaliyetlerin başladığını ve bunun özel sektör tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Finansbank AŞ'nin yaptığı açıklamaya göre, Finans Emeklilik ve Hayat AŞ'de (FEHAŞ) bankaya ait yüzde 51 oranındaki hissenin Cigna Nederland Gamma BV'ye (Cigna) satıldığı bildirildi.

• Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki bakım ve onarım çalışmaları süresince her iki köprüdeki geçiş ücretleri kaldırıldı.

• İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki bakım çalışmaları nedeniyle yaşanan trafik sorununa çözüm yaratmak için, Sirkeci- Harem hattındaki arabalı vapuların 24 saat çalışmasına karar verdi.

• Türkiye'de fındık tarımında ilk defa fındık üreticileri birliği ile ihracatçı kuruluş arasında sözleşmeli tarım anlaşması imzalandı.

• Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 10 yıllık Ak Parti iktidarında en yüksek memur maaşının reel olarak yüzde 2 oranında yükseldiğini, ortalama memur maaşının ise yüzde 47.3 oranında arttığını bildirdi.

• Türkiye'de kullanılan elektriğin yüzde 2'sini tek başına karşılayacak Denizli Kaklık Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali'nin yüzde 90'ının tamamlandığı ve bu yılsonunda işletmeye alınacağı bildirildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ekonomi Dünyasının Gündeminde İhracat ve Büyüme Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement