Ekonomik ve Sosyal Konsey'in Yapısı Değiştiriliyor - Son Dakika
Politika

Ekonomik ve Sosyal Konsey'in Yapısı Değiştiriliyor

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in yapısının değiştirilmesine ilişkin tasarının görüşmelerine başlandı Kalkınma Bakanı Yılmaz: "Konsey sadece işçi ve işveren kesimlerinin ağırlıklı bir şekilde temsil edildiği bir yapı olmaktan çıkartılacak, toplumun farklı kesimlerinin de temsil edildiği bir platform haline getirilecek" Muhalefet milletvekillerinin, ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin toplantıda bulunmamasına tepki göstermesi üzerine görüşmeler yarına ertelendi.

06.01.2015 18:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in, sadece işçi ve işveren kesimlerinin ağırlıklı bir şekilde temsil edildiği bir yapı olmaktan çıkarılacağını, toplumun farklı kesimlerinin de temsil edildiği bir platform haline getirileceğini söyledi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in yapısının değiştirilmesine ilişkin tasarının görüşmelerine başlandı.

Hükümet adına konuşan Yılmaz, Türkiye'de Ekonomik ve Sosyal Konsey'in son yıllarda çok tartışılan, ancak işlevi ve etkisi genellikle yanlış algılanan bir kurum olduğunu belirtti.

Ekonomik ve Sosyal Konsey'in bir diyalog platformu olan, istişari bir kurum olduğunu kaydeden Yılmaz, "Söz konusu kuruma gereğinden fazla görev atfedildiği, işlev ve görevlerinin çerçevesinin çok fazla genişletilme eğiliminde olunduğu görülmektedir" dedi.

Yalnızca işçi-işveren-hükümet temsilcilerinden oluşan bir yapı oluşturulması durumunda, Konsey'in kendisinden beklenen faydaları tam anlamıyla sağlayamayacağını anlatan Yılmaz, "Bu bakımdan, kadınlar, gençler, yaşlılar, engelliler gibi toplum kesimlerini temsil eden örgütlerin de Konseyin yapısı içerisine alınmasıyla, Konsey sadece işçi ve işveren ilişkilerinin tartışıldığı bir platform olmaktan çıkacak ve toplumun daha geniş kapsamlı ekonomik ve sosyal sorunlarının ele alındığı bir yapı haline gelebilecektir" diye konuştu.

Yılmaz, Konsey'in bugüne kadar etkin, işlevsel ve devamlılık arz eden bir yapıya kavuşturulamadığını, dolayısıyla beklenen toplumsal faydaya da ulaşılamadığını belirterek, AB ilerleme raporlarında da bu konuda çeşitli eleştirilerle karşılaşıldığını ifade etti.

-"Toplumun farklı kesimleri de temsil edilecek"

Cevdet Yılmaz, söz konusu Konsey'e ilişkin Avrupa'da sadece dört ülkede anayasal bir düzenleme bulunduğunu, Türkiye'nin bu alanda beşinci ülke olarak önemli bir gelişme gösterdiğini belirtti.

Tasarının, sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak hazırlandığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Farklı toplum kesimlerinin Konsey'in toplantılarına dahil edilmesi önerisinin ötesine de geçilerek bu toplum kesimleri konseyin daimi yapısı içine alınmıştır.

Mevcut Konsey'in yapısı kamu kesiminin ağırlıklı olduğu, sosyal tarafların ise oldukça kısıtlı temsil edildiği bir yapı arz etmektedir. Konsey'in daha etkin ve fonksiyonel bir yapıya kavuşturulması, mevcut yapısının daha geniş toplum kesimlerini kapsayacak şekilde genişletilmesiyle sosyal diyalog fonksiyonunun güçlendirilmesi ve kamu ağırlığının azaltılarak Konsey'in istişari fonksiyonunun ön plana çıkartılması amaçlanmaktadır.

Bu nedenle, Konsey'in toplumu temsil kabiliyetinin güçlendirilmesi ve işlerliğinin artırılması amacıyla Konsey yapısında değişiklik öngörülmektedir. Mevcut yasada sadece işçi ve işveren kesimleri Konsey'de temsil edilirken, yeni yasa tasarısında söz konusu kuruluşlara ilaveten üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, ekonomik ve sosyal konularda yetkinliği öne çıkmış bilim insanları, sanatçılar ve yazarların da dahil olduğu diğer toplum kesimlerinden temsilcilerin katılımı öngörülmüştür. Böylece Konsey sadece işçi ve işveren kesimlerinin ağırlıklı bir şekilde temsil edildiği bir yapı olmaktan çıkartılmakta, toplumun farklı kesimlerinin de temsil edildiği bir platform haline getirilmektedir.

Kanun, üyelerin tespitine ilişkin genel bir çerçeve çizmektedir. Söz konusu üyelerin belirlenmesi yönetmelikle belirlenecektir. Yönetmelik çalışmalarına sivil toplum kuruluşları da dahil edilecektir. Konsey üyelerinin kanun yerine yönetmelikle belirlenmesi, başta çalışma hayatı olmak üzere ekonomik ve sosyal hayatın değişim dinamiklerine Konsey'in daha hızlı bir şekilde adapte olabilmesine imkan sağlayacaktır. Bu haliyle Konsey'e daha esnek ve fonksiyonel bir yapı kazandırılması öngörülmektedir.

Tarafların düşünce ve tavsiyelerini birbirlerine aktarma imkanı tanıyan Konsey'de, sayısal çoğunluk yerine katılım çeşitliliği esas alınmıştır.

Tasarı ile Konsey'in görev ve yetkileri 'Hükümet ile toplumsal kesimler arasındaki ve toplumsal kesimlerin kendi aralarındaki uzlaşma ve işbirliğini güçlendirecek çalışmalar yapmak', 'Hükümetin talebi üzerine, ekonomik ve sosyal yaşamı etkileyen kanun tasarıları, plan ve politika belgeleri hakkında görüş bildirmek', 'Türkiye- Avrupa Birliği Karma İstişari Komitesi tarafından yapılacak çalışmaları izlemek' olarak belirlenmiştir.

Sonuç olarak, bu yasa tasarısıyla Konsey'in, Türkiye'de giderek gelişen sivil toplumun ekonomik ve sosyal karar alma süreçlerine daha etkin dahil edilmesinde önemli rol oynayacağı düşünülmektedir."

-Görüşmeler yarına ertelendi

Yılmaz'ın konuşmasının ardından usul üzerinde söz isteyen CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun, dört eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmemesi yönündeki kararını değerlendirdi.

Demokrasilerde şeffaflık ve hesap verebilirliğin her şeyin üzerinde olduğunu belirten Türeli, yolsuzluk konusunda ciddi iddialar bulunmasına rağmen, AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla, söz konusu bakanların Yüce Divan'a gönderilmelerinin engellendiğini söyledi. Türeli, bu durumun, parlamentonun itibarını da ayaklar altına aldığını iddia etti.

Türeli'nin konuşmasına tepki gösteren Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, kimsenin, milletvekillerinin iradelerini ipotek altına alamayacağını ifade etti.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise konuşmasında iktidar partisine yönelik, "Yolsuzluklarınızı, hırsızlıklarınızı örtmek istiyorsunuz" ifadelerini kullandı. Cevdet Yılmaz ve komisyonun AK Parti'li üyeleri, Çetin'e tepki gösterdi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, toplantıda KESK, Kamu-Sen gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bulunmadığını, tasarıyı ilgili sivil toplum kuruluşları olmadan görüşemeyeceklerini söyledi.

Komisyon Başkanvekili Bilgiç ise ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerini davet ettiklerini, ancak toplantıya katılmadıklarını söyledi.

Muhalefet ve iktidar partisi üyeleri arasında bu konuda çıkan tartışmanın ardından, Bilgiç toplantıya ara verdi. Bilgiç, aranın ardından, görüşmelere yarın saat 15.00'te devam edileceğini duyurdu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ekonomik ve Sosyal Konsey'in Yapısı Değiştiriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement