Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika
Güncel

Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

13.02.2018 00:21

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, önceki celsede suçlamaları reddeden eski Yargıtay üyesi Hüsamettin Uğur, yeniden hakim karşısına çıktı.

Duruşmada, Uğur hakkında ifade veren eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, eski HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, eski HSYK üyesi Kerim Tosun ile eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem tanık olarak dinlendi.

Duruşmada ilk olarak tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile duruşmaya bağlanan eski HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur ifade verdi.

Okur, sanığın Yargıtay'a 2011'de yapılan üye seçiminde cemaat mensubu HSYK üyeleri tarafından seçilmesini istedikleri isimler arasında yer aldığını, sicil ve terfi durumunda da sıkıntı olmadığı için seçildiğini söyledi.

Cemaatin listesinden seçilen üyelerin, cemaatten olmayan diğer yeni üyeleri de yönlendirdiklerini anlatan Okur, bunun önüne geçmek için yapıya dahil olmayanları bir araya getirerek bilgilendirdiklerini belirtti. Okur, sanığın cemaat mensubu olduğu değerlendirildiğinden bu toplantılara çağrılmadığını kaydetti.

FETÖ üyeliğinden tutukluyken itirafçı olarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici de sanığı, Yargıtay tetkik hakimliği döneminde gıyaben tanıdığını söyledi.

Hamsici, Yargıtay üyeliği seçiminde sanığın isminin cemaat mensubu Kurul üyelerince gündeme getirildiğini bildirdi.

Tahliye beklentisiyle ya da baskıyla mı ifade verdiği sorulan Hamsici, herhangi bir beklenti ya da baskıyla beyanda bulunmadığını, darbe girişimini FETÖ'nün yaptığına kanaat getirince etkin pişmanlıktan yararlanmak istediğini dile getirdi.

Eski HSYK Üyesi Kerim Tosun da sanık Uğur'un dönem arkadaşı olduğunu, 1993'te birlikte kura çektiklerini, 2001'e kadar pek görüşmediklerini savundu.

Yargıtay'da aynı dairede kendisinin savcı, sanığın tetkik hakimi olarak görev yaptığını anlatan Tosun, iş dışında görüşme yapmadıklarını söyledi.

Tanık olarak dinlenen eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem de sanığın cemaat mensubu HSYK üyelerince Yargıtaya seçilmesi istenenler arasında yer aldığını kaydetti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre sanığın tutukluluk halinin devamına, duruşmanın 22 Mayıs 2018'e bırakılmasına karar verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Yüksek Yargı Üyeleri Hakim Karşısında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement