Floransa'da İtalya-Almanya Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Floransa'da İtalya-Almanya Zirvesi

Almanya Başbakanı Merkel: “Dünyanın hiçbir yerinde merkez bankası siyasetin yerini alamaz” İtalya Başbakanı Renzi: “Avrupa ekonomi politikasında son aylardaki değişimleri olumlu olarak değerlendiriyorum”

23.01.2015 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Dünyanın hiçbir yerinde merkez bankası siyasetin yerini alamaz" dedi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Alman mevkidaşı Angela Merkel ile görüştü.

İki ülke arasındaki zirve toplantısı için Rönesans'ın doğduğu kent olan İtalya'nın Floransa kentini seçen Renzi ve Merkel, İtalya-Almanya ilşkileri, uluslararası arenadaki gelişmeler, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin son açıklamaları, Yunanistan'daki seçimler ve Almanya'nın evsahibi olacağı G7 zirvesini ele aldı.

Accademia Della Galeria'da gerçekleşen başbaşa görüşmenin ardından iki lider, İtalyanların Rönesans dönemi ünlü heykeltraşlarından Michelangelo Buonarroti'nin 1501 yılında yapmaya başlayıp 1504'te tamamladığı ünlü Davut Heykeli'nin altında ortak basın toplantısı düzenledi.

Arkalarında duran Davut Heykeli'ne göndermede bulunan Matteo Renzi, Michelangelo'nun bu eserinin Floransa, İtalya ve hatta Avrupa'nın bir güzellik simgesi olduğunu belirterek, Avrupa'nın güzelliği ve idealleri için çalıştıklarını ifade etti.

İkilinin gündeminde geniş yer tutan AMB'nin 60 milyar avroluk tahvil alımı kararı için evsahibi Başbakan Renzi, AMB'nin bağımsız bir kuruluş olduğunu son aldığı kararı "olumlu" bulduğunu dile getirerek, "Her zaman aynı fikirde olamayız ama Avrupa ekonomi politikasında son aylardaki değişimleri olumlu olarak değerlendiriyorum" dedi.

Renzi, bu kapsamda iktidara geldiği 11 aylık dönemde ülkesinin olağanüstü bir reform sürecine girdiğini ve bunların önemli olduğunu anlatırken, AMB'nin bu kararı sonrasında İtalya'nın reformlarına "turbo hız" vermesi gerektiğini belirtti. İtalya Başbakanı, bu reformları Avrupa istediği için değil kendi çocuklarının geleceği için yapmaları gerektiğini ifade etti.

Matteo Renzi, olumlu olarak değerlendirdiği AMB kararının tek tek ülkeleri reformlar konusunda sınırlandırmaması gerektiğini de söyledi.

Merkel ise, "Dünyanın hiçbir yerinde merkez bankasının siyasetin yerini alamayacağını" belirterek, bununla birlikte AMB'nin otonomisine saygı duyduklarını ve kararlarına dair yorum yapmayacaklarını dile getirdi.

Angela Merkel, bundan sonra kendilerinin ekonomik büyüme için bürokrasideki engelleri kaldırmak için daha net adımlar atmaları gerektiğini ifade etti.

Kısa süre öncesine kadar ekonomik krizi çok yakından hisseden İtalya'nın ekonomi politikalarında Renzi hükümetini hırslı bulduğunu dile getiren Merkel, reformlarda ilerlemenin İtalya için yararlı olacağını düşündüğünü kaydetti.

Merkel, "İtalya, beni sakinleştiriyor. Bütün Avrupa'nın yapması gereken şeyler için iyi bir örnek" dedi.

İtalya'daki ekonomik gelişmelerin yansımalarının başladığını anlatan ve reformları öven Merkel, "Bu sabah, uzun yıllardır İtalya'da çalışan işadamlarıyla görüştüm. Hepsi iyimserlerdi. İşadamları, ekonomideki olumlu gelişmeleri görmeye başladıklarını ve bu süreci desteklediklerini söyledi" dedi.

Yunanistan'daki seçimler

Basın toplantısında Yunanistan'daki seçimlerin sorulması üzerine Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan'ın anlaşmaların temelinde olanların gereğini yerine getirdiğini belirterek, "Yunan halkının, özgür ve bağımsız seçimini yapmasını bekleyeceğiz daha sonra da nasıl bir yol izlenmesi konusunda seçilen hükümetle görüşeceğiz. Zorluklarına rağmen Yunanistan kendi tarihini yazmaya devam edecektir" dedi.

Yunanistan'daki seçimlerden endişe duymadığını aktaran İtalya Başbakanı Renzi de Yunanlılar'ın hür şekilde karar vereceklerini dile getirdi ve başlayan sürece gösterilecek saygı çerçevesinde Yunanistan'ın AB içerisindeki hikayesine devam etmesini arzuladığını kaydetti. - Toscana

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Floransa'da İtalya-Almanya Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement