Gül-Basescu Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Gül-Basescu Ortak Basın Toplantısı

Gül-Basescu Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Gül: "Balkanlarda en çok ticari ortağı olan iki ülkeyiz.

05.02.2014 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Balkanlarda en çok ticari ortağı olan iki ülkeyiz. Ticaretimiz 6 milyar dolar civarındadır. Bunu en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkartma hedefini de koyduk aramızda" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Romanya Devlet Başkanı Basescu'yu Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Gül, Türkiye'nin, dostu, müttefiki ve Karadeniz üzerinden komşusu olan Romanya ile tarihi ilişkileri bulunduğunu kaydetti.

Gül, Basescu ile hem başbaşa hem de heyetler arasında yaptıkları görüşmelerin gayet faydalı olduğunun altını çizerek, "İlişkilerimizi daha da ileri taşıma konusunda güçlü iradelerimizi ortaya koyduk. Sayın Basescu, 2011 Aralık ayında Türkiye'yi ziyaret ettiğinde ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkartan anlaşmayı imzalamıştık. Bu bağlamda ilişkilerimiz gerek tüm siyasi konularda gerek güvenlik konularında mükemmel şekilde gelişmektedir" diye konuştu.

Romanya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin de çok önemli olduğuna işaret eden Gül, şunları söyledi:

"Balkanlarda en çok ticari ortağı olan iki ülkeyiz. Ticaretimiz 6 milyar dolar civarındadır. Bunu en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkartma hedefini de koyduk aramızda. Sayın Cumhurbaşkanı iş adamları ile de biraraya gelecek. Yatırım zirve toplantısını TOBB ile birlikte yapacak. Orada da zaten görecekler Türk iş adamlarının Romanya'da 5 milyar dolar yatırımları var. Dolayısıyla Romanya ile ekonomik alanda çok yakın ilişkiler içindeyiz."

-"Romanya'nın desteğinin devam edeceğini ümit ediyoruz"

Gül, Romanya'nın Türkiye'nin AB üyelik sürecine güçlü destek veren ülkelerin önünde geldiğine işaret ederek, "Bir devlet politikası olarak bu desteği vermektedirler. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanına, Romanya hükümetlerine ve Romanya halkına büyük teşekkür etmek istiyorum" değerlendirmesini yaptı.

Halklar arasında güçlü ilişkiler bulunduğuna da değinen Cumhurbaşkanı Gül, "Romen makamlarının yapıcı ve dostane tutumları sayesinde yaklaşık 17 bin vatandaşımız ve 60 binin üzerinde soydaşımız bu ülkede güven ve huzur içinde yaşamaktadırlar" dedi.

Gül, Bükreş, Köstence ve İstanbul arasındaki ucuş sayısının 40'ın üzerinde olduğunu hatırlatarak, bunun ilişkilerin ne kadar derin olduğunu ortaya çıkaracağını belirtti.

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Romanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin burada nasıl hissedildiğine ilişkin soru üzerine, Romanya'nın desteğinden dolayı Basescu'ya teşekkür ettiğini tekrarlayarak, "Bu desteğin devam edeceğini ümit ediyoruz" dedi.

Bu arada, Romanya Devlet Başkanı Basescu'nun bir soruyu yanıtlarken, sesinin çatallaşması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, kürsüde bulunan sürahiye uzanarak, Basescu'nun bardağına su doldurdu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gül-Basescu Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement