Güney Kore'de İstismara Uğrayan Kadınlar - Son Dakika
Güncel

Güney Kore'de İstismara Uğrayan Kadınlar

Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nda Japon askerleri tarafından istismar edilen Koreli kadınlar konusunda iki ülke arasında 2015'te varılan anlaşmadan "başka bir siyasi seçenek" olmadığını açıkladı.

28.12.2017 18:20

Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nda Japon askerleri tarafından istismar edilen Koreli kadınlar konusunda iki ülke arasında 2015'te varılan anlaşmadan "başka bir siyasi seçenek" olmadığını açıkladı.

Kyodo ajansının haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in, istismar edilen Koreli kadınlar meselesinin, selefi Park Geun-hye döneminde iki ülke arasında 2015'te varılan anlaşmayla çözülemeyeceğini belirtmesinin ardından Japonya Dışişleri Bakanlığından bir kaynak, söz konusu anlaşmadan "başka bir siyasi seçenek" olmadığını söyledi.

Tokyo'nun, "anlaşmanın istikrarlı şekilde uygulanmasını isteyen tutumunun değişmez olduğunu" ifade eden kaynak, Japonya'nın, Seul'ün olası herhangi bir talebini kabul etmeyeceğini öne sürdü.

Kaynak, Japonya'nın, istismar edilen Koreli kadınlar meselesini çözmek için "nihai ve geri dönülemez" anlamına gelen anlaşmada yapılan ikili taahhüde bağlılığını vurguladı.

Üst düzey bir Japon yetkili, "Güney Kore hükümetinin, anlaşmanın yeniden düşünülmesini talep ettiği noktaya gelirsek, ülkelerin birbirlerine verdikleri sözleri tutamadıkları bir durumda olacağız." ifadesini kullandı.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, dün yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin söz konusu anlaşmada değişiklik yapmak istemesi halinde, ikili ilişkilerin "yönetilemez" hale geleceği uyarısında bulunmuştu.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon, hükümetin görevlendirdiği heyetin eski Devlet Başkanı Park döneminde Japonya ile yapılan anlaşmanın bir kısmının, verilen tavizlere yönelik eleştirileri önlemek için gizli tutulduğunu tespit etmesini değerlendirerek, Park'ın görevde olduğu 2015'te varılan anlaşmayı, kurbanların ve vatandaşların izni olmadan yapılan "siyasi bir anlaşma" olarak nitelendirmişti.

Moon, "Güney Kore ve Japonya arasında istismar edilen kadınlar konusunda yapılan müzakerelerin ciddi eksiklikleri olduğu teyit edildi. Talihsiz ancak göz ardı edemeyeceğimiz bir gelişme." ifadesini kullanmıştı.

Anlaşmanın, tarihi sorunlar çözülürken başvurulan yerleşik evrensel ilkelere aykırı olduğunu belirten Moon, "Devlet başkanı olarak, vatandaşlarım adına, istismar edilen kadınlar meselesinin bu anlaşmayla çözülemeyeceğini açıkça belirtiyorum." demişti.

Büyük çoğunluğu Kore'den, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadın, 1910-1945 yıllarında Kore Yarımadası'nı işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye zorlanmıştı.

Güney Kore ve Japonya istismar mağduru kadınlara tazminat ödenmesi için 2015'te anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Japonya, hayatta kalan kadınlara tazminat ödenmesi için fon kurmuş, karşılığında Güney Kore'nin bundan böyle konu hakkında kendilerini suçlayan ifade ve tavırlardan kaçınmasını talep etmişti.

Mayıs ayında göreve gelen Moon Jae-in, Güney Kore halkının anlaşmayı duygusal olarak kabul edilemez bulduğunu savunarak, konuyu yeniden gündeme getirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Kore'de İstismara Uğrayan Kadınlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement