Hayatını Kaybeden Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler, Ortaya Çıkardığı Antik Kent ile Anılacak - Son Dakika
Genel

Hayatını Kaybeden Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler, Ortaya Çıkardığı Antik Kent ile Anılacak

Hayatını kaybeden Fotoğraf sanatçısı Ara Güler, ortaya çıkardığı antik kent ile anılacak Ara Güler, Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Afrodisyas Antik Kenti'ni 1958 yılında çektiği fotoğrafla ortaya çıkarmıştıAYDIN - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından Dünya...

18.10.2018 10:55

Hayatını kaybeden Fotoğraf sanatçısı Ara Güler, ortaya çıkardığı antik kent ile anılacak

Ara Güler, Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Afrodisyas Antik Kenti'ni 1958 yılında çektiği fotoğrafla ortaya çıkarmıştı

AYDIN - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Aydın'ın Karacasu ilçesinde bulunan Afrodisyas Antik Kenti, 1958 yılında baraj açılışı için Aydın'a gelen Ara Güler'in çektiği fotoğraf sayesinde ortaya çıktı.

Ara Güler'in çektiği fotoğraftan sonra başlayan kazılarla gün yüzüne çıkan Afrodisyas, bugün Aydın'ın en fazla yerli ve yabancı turistini ağırlayan antik kent olma özelliğini koruyor.

Yolunu kaybeden Ara Güler, şehrin kaderini değiştirdi

Aydın Karacasu'da bulunan ve bugün Dünya Kültür Mirası Lisetesi'nde yer alan Afrodisyas Antik Kenti'nin ortaya çıkarılması Ara Güler'in yolunu kaybetmesi sonucudur. 1958 yılında Baraj açılışı için Aydın'ın Karacasu'nun Geyre Beldesine gelen Ara Güler dönüşte yolunu kaybeder. İstanbul'a dönmek için yolu aradığı sırada bir köye girer. Köyde alışık olmadığı manzaralarla karşılaşır. Köyde yer alan her türlü mimari yapı, Roma dönemi eserlerini de barındırmaktadır. Tarihi lahitler bile üzüm şırası süzmek için kullanılmaktadır ve köyün her yeri tarihi eserlerle doludur. Ara Güler sokakta tarihi bir taş üzerinde sohbet eden iki köylünün de fotoğrafını çeker. İşte bu fotoğraf Afrodisyas'ı dünya çapında meşhur eder. Çünkü Ara Güler'i çektiği fotoğraflardan en ironik olanı da budur. Fotoğraftaki taş koltukta oturan köylüler aslında Amfi tiyatrodan sökülen Roma Valisinin oturduğu koltukta oturup laflamaktadır.

Ara Güler'in çektiği bu fotoğraftan sonra Afrodisyas tüm dünyada meşhur olur.

Hayatını Kaybeden Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler, Ortaya Çıkardığı Antik Kent ile Anılacak
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Hayatını Kaybeden Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler, Ortaya Çıkardığı Antik Kent ile Anılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement