Hem'den İşitme Engelli İşaret Dili Kursu - Son Dakika
Güncel

Hem'den İşitme Engelli İşaret Dili Kursu

Hem\'den İşitme Engelli İşaret Dili Kursu

(ÖZEL)Antalya'nın Manavgat ilçesinde açılan "İşaret Dili Kursu" büyük ilgi gördü.

23.01.2014 15:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(ÖZEL) Antalya'nın Manavgat ilçesinde açılan "İşaret Dili Kursu" büyük ilgi gördü. Aralarında avukat, turizmci, sporcu, hakem, kuaför, öğrenci ve öğretmen gibi çeşitli mesleklerden 29 kursiyerin katıldığı kursa çocuklar da anneleri ile birlikte katılıyor.

Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu'nun talimatları doğrultusunda Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Engelliler Koordinatörlüğü tarafından başta kamu kurum ve kuruluşlarında işitme engelli vatandaşlara yardımcı olunması amacıyla işaret dili kursu açıldı. Okullar Hayat Bulsun Projesi kapsamında Yunus Emre İlköğretim Okulu'nda açılan kursa aralarında avukat, sağlıkçı, turizmci, sporcu, futbol hakemi, haritacı, muhasebeci, sigortacı, Sosyal Yardımlaşma Vakfı görevlisi ve öğretmenlerin bulunduğu 29 kurisyer arasında küçük çocuklar da bulunuyor.

ÖĞRETMENLİKTE İLK DENEYİM

Kursiyerlere işaret dili kursunu veren işitme engelli Resim öğretmeni Vesil Bacı, "Ankara İşitme Engelliler İlkokulu'nda okudum. Liseyi normal bir okulda okudum. Üniversite sınavında resim bölümünü kazandım. Gazi Üniversitesi'nden resim öğretmeni olarak mezun oldum. KPSS Sınavı'na girdim. Öğretmen olmak istedim ama puanım yetmedi. İki aydır Manavgat'ta yaşıyorum. İşitme engellilerle iletişim kurmak istedim. Bana desteklerinden dolayı herkese teşekkür ederim. Çok heyecanlıyım. Bu benim öğretmenlikte ilk deneyimim olacak. İnşallah yavaş yavaş çok daha iyi olacak. Öğrenme konusunda herkese başarılar diliyorum" diye konuştu.

"AMACIM İŞİTME ENGELLİLERE HUKUKİ OLARAK YARDIMCI OLMAK"

Kursiyerler arasında bulunan Avukat Ümmü Telli, Manavgat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı Engelli Koordinatörü Guddusi Aydın'ın mahalleden arkadaşı olduğunu belirterek, "Onun ağabeylerini de çocukluğundan bu yana tanıyordum. Amacım öğrenebildiğim kadar öğrenip hukuki anlamda engelli vatandaşlarımıza yardımcı olabilmek. Bunu gerçekten yürekten istiyorum" dedi.

"YETERLİ ŞEKİLDE ÖĞRENMEK İSTİYORUM"

Manavgat Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda görev yapan Ahmet Mert, Guddusi Aydın ile birlikte çalıştığını ve sürekli işitme engelli vatandaşlarla iç içe olduğunu belirterek, "Onun şehir dışında, görevde olduğu zamanlarda ilk karşılamayı ben yapıyorum. Bugüne kadar tabiri caizse tarzanca anlaşabildiğim kadar dertlerine çare olmaya çalışıyordum. Ama artık daha bilinçli bir şekilde onlara yardımcı olmak istiyorum. İnşallah yeterli bir şekilde öğrenerek başarılı oluruz ve işitme engelli vatandaşlarımızı da artık toplumdan kopmadığını ve onlarla birlikte bir birliktelik yapmak istediğimizi gösterebiliriz" diye konuştu.

"İŞARET DİLİNİ ÖĞRENMEYİ ÇOK İSTİYORUM"

Annesi ile birlikte kursa gelen 10 yaşındaki Küçük Hasan İlköğretim Okulu öğrencisi Sude Arabacı ise işaret dilini öğrenmeyi çok istediğini, böylelikle sınıfına gelen veya sokakta karşılaştığı işitme engelli arkadaşlarına yardımcı olabileceğini söyledi.

"İNŞALLAH BAŞARILI OLURUZ"

Manavgat Devlet Hastanesi'nde taşeron firmada çalışan Mustafa Arabacı ise, "Hastaneye gelen mağdur arkadaşlarla karşılaştığımız zaman yardımcı olamıyorduk. Hocamız sayesinde de belli bir aşamaya geldik. İnşallah başarılı oluruz ve çevremize yardımcı olmaya çalışırız" ifadelerini kullandı.

İşitme Engelliler ile İlgili Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında Türkiye'de ilk bilgisayar kursunun Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu'nun talimatları doğrultusunda ilçede açtıklarını belirten Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Geyikoğlu ise, "Bu kursumuza katılan işitme engelli vatandaşlarımızın mutluluğu bizleri çok etkiledi. Hepsi birer iş buldu" dedi.

İşaret dilinin yaygınlaşması amacıyla kurs açtıklarını belirten Geyikoğlu, "Gönüllü 29 arkadaşımızın kaydını yaparak sisteme girdik ve bu kursu açtık. Bu kursun arkasından iki ayrı kurs vererek, yoğunluğu gidereceğiz. Çünkü kurs devlet kurumlarından, resmi kurumlardan, hastaneden, mahkemeden, sürücü kurslarında son yönetmeliğe göre sürücü kurslarında da birer görevli olması gerekiyor. Çok büyük talep geldi. Bu talebi karşılayıp ihtiyacın giderilmesi için iki kurs, eğer olursa üç kurs açmayı düşünüyoruz" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hem'den İşitme Engelli İşaret Dili Kursu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement