Barzani'nin "Referandumu Donduralım" Teklifine Irak Başbakanı İbadi'den Ret - Son Dakika
Güncel

Barzani'nin "Referandumu Donduralım" Teklifine Irak Başbakanı İbadi'den Ret

Barzani'nin "Referandumu donduralım" teklifini reddeden Irak Başbakanı İbadi, "Referandumun tamamen iptal edilmesi gerek." dedi.

26.10.2017 10:09  Güncelleme: 11:11

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, geçtiğimiz günlerde IKBY Başkanı Mesud Barzani tarafından sunulan "gayrimeşru referandumu" dondurma teklifine karşı çıktığını açıkladı.

"İPTALİNİ VE ANAYASAYA UYULMASINI İSTİYORUZ"

Irak Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İbadi'nin resmi ziyaret için gittiği İran'ın başkenti Tahran'daki açıklamalarına yer verildi.

IKBY'nin gayrimeşru referandumunun terör örgütü DEAŞ'la mücadelenin sürdüğü döneme denk getirildiğini ifade eden İbadi, "Yapılmaması için uyardık ancak çabamız boşa çıktı. Referandumun dondurulmasını kabul etmiyoruz. Bunun iptalini ve anayasaya uyulmasını istiyoruz." dedi.

BARZANİ'NİN "REFERANDUM DONDURULSUN" TEKLİFİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak hükümeti ve dünya kamuoyuna "gayrimeşru referandumu" dondurma teklifinde bulunmuştu.

IKBY'den yapılan yazılı açıklamada, "Irak ve Kürdistan'ın karşı karşıya bulunduğu tehlikeli durumun Iraklı güçlerle Peşmerge arasında çatışmaya sevk etmemesi için herkes tarihi sorumluluk yükleniyor. Irak güçleriyle Peşmerge arasında bugüne kadar yaşanan çatışmalar iki taraftan da kayıplar verilmesine neden oldu ki bu kanlı bir savaşa da yol açabilir ve Irak'ın bileşenleri arasındaki sosyal dokuyu dağıtabilir." ifadelerine yer verilmişti.

BAŞBAKAN: NİYE TÜRKİYE'NİN SÖZÜNÜ DİNLEMEDİN?

Başbakan Yıldırım, "Zenginlik merkezleri artık doğudan batıya değil, doğuya doğru hicret ediyor. Son dönemde ayrılma istekleri, referandum, brexit gibi gelişmelerde bölgesel ekonomiye önemli ölçüde etkiliyor. Ortadoğu'da şu an için durum ümit verici değil. Kuzey Irak'ta verilen yanlış karar. Barzani, referandum öncesi şartlara dönüyoruz diye açıklama yaptı. Peki buraya gelecektin, niye bu yanlışta ısrar ettin? Niye yıllardır sizi himaye eden Türkiye'nin sözünü dinlemedin? Neyse, yanlış hesap Bağdat'tan döner. Yanlış hesap Bağdat'tan dönmüş oldu. Suriye ve Irak'ta siyasi otorite boşluğu iç savaş, bölgemiz için orta ve uzun vadede öngörü yapmamız için en büyük engel." diye konuşmuştu.

HÜKÜMETTEN DE TEPKİ GELDİ: TAMAMEN TAKTİK AMAÇLI

Barzani'nin referandum kararını dondurma teklifiyle ilgili konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, , "Tamamen taktik amaçlı bir şey. Referandum kararını dondursa ne olur dondurmasa ne olur... Açık bir şekilde 'bu yoktur' demediği müddetçe, geri alınmadığı müddetçe bunun sonucu budur denilmesi gerekir." açıklamasında bulundu.

Barzani\'nin "Referandumu Donduralım" Teklifine Irak Başbakanı İbadi\'den Ret

Son Dakika Güncel Barzani'nin 'Referandumu Donduralım' Teklifine Irak Başbakanı İbadi'den Ret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement